Linkuri accesibilitate

Obsesii termocomiene


Omul vrea să fie independent, să plătească exact atîta cît consumă, să-şi poată încălzi sau răci apartamentul atunci cînd vrea el.


Aflu că SA „Termocom” e niţel îngrijorată de faptul că tot mai mulţi consumatori renunţă la sistemul centralizat de încălzire în favoarea celui autonom. Cică se doreşte o investigaţie care să scoată la iveală predilecţia tot mai pronunţată a oamenilor pentru centralele termice amplasate în apartamente. Edilul Dorin Chirtoacă s-a arătat şi el nedumerit de acest trend nefavorabil Termocom-ului şi asta pentru că „încălzirea individuală e mai scumpă decît încălzirea centralizată”.

Ce să spun? Aşteptăm cu nerăbdare rezultatele investigaţiei, dar am impresia că e la mintea cocoşului care e explicaţia. În primul rînd, chiar dacă gazul costă mult, nu e deloc sigur că încălzirea centralizată e mai ieftină. Nici tarifele Termocom-ului nu sînt floare la ureche. Şi chiar dacă ar fi aşa, există multe alte motive care îi fac pe oameni să renunţe la gigacaloria termocomiană.

Omul vrea să fie independent, să plătească exact atîta cît consumă, să-şi poată încălzi sau răci apartamentul atunci cînd el vrea, nu cînd vor edilii şi Termocom-ul. Omul nu vrea să depindă de rău-platnicii blocului de locuinţe. Căci, nu-i aşa?, cînd blocul are datorii, sînt ameninţaţi cu debranşarea şi cei care achită facturile. Cu centrală termică în apartament, consumatorul se simte însă mai protejat şi mai independent. Asta mi se pare de domeniul evidenţei şi fără investigaţii de anvergură.

E adevărat că unii dintre consumatori îşi instalează centralele termice fără acordul tuturor locatarilor, ignorînd o decizie a Guvernului în această privinţă. Dar problema SA „Termocom” nu e doar să-i pună la respect pe aceşti indivizi care au abandonat ambarcaţiunea încălzirii centralizate, ci şi să se gîndească la viitorul său. Păi, care e viitorul Termocom-ului? Nu vor renunţa cu timpul şi alţi chişinăuieni la gigacaloria termocomiană? E convinsă SA „Termocom” că, aşa cum se prezintă astăzi, lucrurile sînt perfecte, fără cusururi?
XS
SM
MD
LG