Linkuri accesibilitate

Reforma justiției în Republica Moldova


Planul de acţiuni al reformei în justiţie arată costuri estimate la 126 milioane de euro.



Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti este de părere că reformarea organelor de drept este un angajament asumat nu doar în faţa cetăţenilor dar şi a partenerilor occidentali care aşteaptă rezultate clare pe parcursul anului 2013:

Președintele Nicolae Timofti
Președintele Nicolae Timofti
„De modul în care vom şti să reformăm organele de drept şi de combaterea corupţiei depinde semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În ultima vreme am observat ceea ce numim rezistenţa sistemului, există paşi şovăitori sau chiar greşiţi din partea unor colegi de ai noştri implicaţi direct în schimbarea la faţă a justiţiei, poate cineva nu a înţeles până la capăt ce responsabilitate uriaşă stă pe umerii noştri.”

În acelaşi timp, ministrul justiţiei, Oleg Efrim spune că rezistenţa celor din interiorul sistemului care trebuie să fie reformat a fost un risc evident. În opinia lui, pentru a micşorar această rezistență, iniţiativele de reforme vor fi dezbătute public. Una din iniţiativele care nu este susţinută de mai muţi actori din mediul judecătoresc este cea de a introduce răspunderea penală pentru îmbogăţirea ilicită:

Oleg Efrim
Oleg Efrim
„Este suficient să vezi reacţiile la diferite iniţiative, modul în care orice iniţiativă, în mod special ceea ce ţine de anticorupţie să fie tratată ca fie PR politic fie promovarea propriei imagini. Reformele în justiţie vizează în primul rând judecătorii, procurorii, profesiile juridice. Sigur că ar fi naiv să credem că cei care trebuie să se reformeze o vor face foarte simplu. Ne-am propus să antrenăm cât mai multă lume în iniţiativele noastre, reprezentanţii societăţii civile, astfel încât toţi cei care încearcă să opună rezistenţă să fie anihilaţi în felul acesta.”

Totodată, preşedintele Nicolae Timofti a amintit că percepţia cetăţenilor faţă de justiţie nu este una bună, iată de ce se cer acţiuni concrete care ar spori încrederea lor în organele de drept:

„Transformarea cardinală a legislaţiei şi am făcut paşi importanţi în această privinţă, schimbarea principiilor de funcţionare a justiţiei, înlăturarea din sistem a persoanelor compromise şi corupte, aici vorbim inclusiv despre autocurăţirea sistemului dar şi despre sancţionarea drastică a colegilor noştri care încalcă legea.”

Planul de acţiuni al reformei în justiţie arată costuri estimate la 126 milioane de euro. Astfel, reforma este realizată şi cu susţinerea financiară a Comisiei Europene, în cadrului programului de suport care presupune crearea unui sistem de justiţie echitabil, calitativ, cu zero toleranţă fată de corupţie.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG