duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 14:45

  Moldova

  Reforma justiției în Republica Moldova

  Planul de acţiuni al reformei în justiţie arată costuri estimate la 126 milioane de euro.  Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti este de părere că reformarea  organelor de drept este un angajament asumat nu doar în faţa cetăţenilor dar şi a partenerilor occidentali care aşteaptă rezultate clare pe parcursul anului 2013:

  Președintele Nicolae TimoftiPreședintele Nicolae Timofti
  x
  Președintele Nicolae Timofti
  Președintele Nicolae Timofti
  „De modul în care vom şti să reformăm organele de drept şi de combaterea corupţiei depinde semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În ultima vreme am observat ceea ce numim rezistenţa sistemului, există paşi şovăitori sau chiar greşiţi din partea unor colegi de ai noştri implicaţi direct în schimbarea la faţă a justiţiei, poate cineva nu a înţeles până la capăt ce responsabilitate uriaşă stă pe umerii noştri.”

  În acelaşi timp, ministrul justiţiei, Oleg Efrim spune că rezistenţa celor din interiorul sistemului care trebuie să fie reformat a fost un risc evident. În opinia lui, pentru a micşorar această rezistență, iniţiativele de reforme vor fi dezbătute public. Una din iniţiativele care nu este susţinută de mai muţi actori din mediul judecătoresc este cea de a introduce răspunderea penală pentru îmbogăţirea ilicită:

  Oleg EfrimOleg Efrim
  x
  Oleg Efrim
  Oleg Efrim
  „Este suficient să vezi reacţiile la diferite iniţiative, modul în care orice iniţiativă, în mod special ceea ce ţine de anticorupţie să fie tratată ca fie PR politic fie promovarea propriei imagini. Reformele în justiţie vizează în primul rând judecătorii, procurorii, profesiile juridice. Sigur că ar fi naiv să credem că cei care trebuie să se reformeze o vor face foarte simplu. Ne-am propus să antrenăm cât mai multă lume în iniţiativele noastre, reprezentanţii societăţii civile, astfel încât toţi cei care încearcă să opună rezistenţă să fie anihilaţi în felul acesta.”

  Totodată, preşedintele Nicolae Timofti a amintit că percepţia cetăţenilor faţă de justiţie nu este una bună, iată de ce se cer acţiuni concrete care ar spori încrederea lor în organele de drept:

  „Transformarea cardinală a legislaţiei şi am făcut paşi importanţi în această privinţă, schimbarea principiilor de funcţionare a justiţiei, înlăturarea din sistem a persoanelor compromise şi corupte, aici vorbim inclusiv despre autocurăţirea sistemului dar şi despre sancţionarea drastică a colegilor noştri care încalcă legea.”

  Planul de acţiuni al reformei în justiţie arată costuri estimate la 126 milioane de euro. Astfel, reforma este realizată şi cu susţinerea financiară a Comisiei Europene, în cadrului programului de suport care presupune crearea unui sistem de justiţie echitabil, calitativ, cu zero toleranţă fată de corupţie.

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,RFE/RL,Nicolae Timofti,Tamara Grejdeanu,justiție,Olegi Efrim

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Dumitru
  11.12.2012 20:56
  Atit timp cit va fi pldm la putere reformele si in special in domeniul justiei vor fi facute doar la nivel superficial...acesti asa declarati promotori ai valorilor europene nu fac altceva decit publicitate si nimic mai mult...ma uitam mai recent chiar si la un proiect propus de PDM privin colaborarea parlament-guvern in procesul de integrare europeana...acets proiect este stopat de pldm si de ce oare? o explicatie foarte simpla, deoarece acesta cooperarea va implica totodata si un control minutios, de care cei de la MAEIE nu sunt gata deoarece majoritatea la asa zisele "succese" sunt facute doar la nivel declarativ....de asemenea acum recent am vazut si amendamentul propus la codul penal de catre cei de la pld care vin cu ideia ca contrabanda sa nu mai fie prevazuta in codul penal ci doar in cel administrativ...lucru care ar oferi si mai multe pirghii celor de la vama fara a fi monitorizati de cineva.l..si mai sunt multe exemple din astea care sporesc si mai mult coruptia si nivelul transparentei ramine doar unul declarativ.

  În exclusivitate