Linkuri accesibilitate

Reacții în Parlamentul European la rezultatele alegerilor generale din România


Hannes Swoboda a criticat „ezitarea domnului Băsescu de a nominaliza un premier din randul cîștigătorilor alegerilor parlamentare.“

Socialistii europeni nu au ratat ocazia sa laude marți performanța Uniunii Social Liberale din România care a castigat cu un scor zdrobitor alegerile parlamentare de duminică. La Strasbourg se desfasoara sesiunea Parlamentului European iar liderul grupului reformist al Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European Hannes Swoboda a criticat in cadrul unui briefing de presa „ezitarea domnului Basescu in a nominaliza un premier din randul castigatorilor alegerilor parlamentare“.

Parlamentul European, Strasbourg.
Parlamentul European, Strasbourg.
„Este un rezultat clar, iar in toate tarile democratice presedintele nominalizeaza premierul din partidul care a castigat alegerile si nu pe altcineva,“ a aratat eurodeputatul austriac, subliniind totodata ca guvernul roman trebuie sa continue lupta impotriva coruptiei, sa schimbe constitutia „luand in considerare valorile si regulile europene. Cu toate acestea dl Basescu inca ezita!“

„Iar una dintre aceste reguli este ca guvernul este instalat de majoritatea din parlament si ca presedintele tarii trebuie sa respecte rezultatele alegerilor,“a insistat Hannes Swoboda.

Liderul socialistilor din Parlamentul European a pus in legatura ceea ce se intampla in România cu situatia din alte tari unde la putere se afla lideri de centru dreapta, de la Italia, unde „Berlusconi se pregateste sa revina la putere pentru a destabiliza si mai mult tara“ la Ungaria unde „premierul Orban incalca drepturile fundamentale“.

„Dl Băsescu este unul dintre cei mai inalti reprezentanti ai Partidului Popular European. Domnia sa a spus de pilda ca poate inghiti o broasca dar niciodata nu va putea inghiti un porc - referindu-se la Dl Ponta. Apoi, in ultima zi a campaniei electorale, dl Basescu a intervenit in campanie si a spus ca nu este pregatit sa nominalizeze premierul dintre castigatorii alegerilor. PPE nu a avut nici o reactie la toate aceste declaratii,“s-a plans jurnalistilor Swoboda.

In ce ii priveste, Popularii Europeni au preferat sa pastreze discretia in legatura cu rezultatul ARD, alianta membra a familiei Popularilor Europeni, la alegerile parlamentare.

Michael Gahler, eurodeputat german membru in Biroul de conducere al PPE, ne-a declarat insa ca UE si Parlamentul European vor urmari indeaproape cum vor evolua lucrurile la Bucuresti:

„Regret acest rezultat si faptul ca prietenii nostri vor fi reprezentati mai putin in parlament. Insa aceasta este vointa poporului si ea trebuie respectata. Este important ca sa nu mai asistam la presiuni la adresa independentei justitiei. UE si Parlamentul European vor veghea la functionarea statului de drept si a indepedentei justitiei si ca banii care ajung in Romania, care sunt destul de multi, sa fie folositi corespunzator scopului pentru care au fost solicitati. Exista indoieli ca acest lucru se intampla in anumite cazuri“.
XS
SM
MD
LG