sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 06:20

  Moldova

  Statele Unite şi UE cer Chişinăului „rezultate reale şi concrete” în lupta cu corupţia

  Ambasadorii William Moser și Dirk Schuebel spun că plătitorii de taxe americani și europeni care ajută financiar autoritățile moldovene să combată corupția ar dori să vadă nu doar încercări…

  x

  Multimedia

  Audio
  Pentru a doua oară în decurs de patru zile, ambasadorul Statelor Unite și cel al Uniunii Europene la Chișinău au luat parte astăzi la o ședință a autorităților moldovene despre combaterea mitei. William Moser și Dirk Schuebel spun că plătitorii de taxe americani și europeni care ajută financiar autoritățile moldovene să combată corupția ar dori să vadă nu doar încercări, ci „rezultate reale și concrete”. La o ședință de bilanț a anului 2012, șefii instituțiilor moldovene care luptă cu mita și-au exprimat speranța că rezultatele se vor vedea mai clar la anul, când legile despre reforma justiției adoptate anul acesta vor trebui puse în aplicare:
   
  ­Toleranţa zero faţă de corupţie, acesta ar fi unul din obiectivele pe care autorităţile în comun cu societatea civilă îşi propun să îl atingă în toate domeniile şi instituţiile publice. Un sumar al reuşitelor în lupta împotriva corupţiei  2012 ar cuprinde în opinia lui Viorel Chetraru, director al Centrului Naţional Anticorupţie condamnarea prin judecată a mai multor acte de corupţie. De cealaltă parte, insuficiente ar fi eforturile din teritoriu ale autorităţilor publice locale:
   
  Viorel ChetraruViorel Chetraru
  x
  Viorel Chetraru
  Viorel Chetraru
  „Cert este că există foarte multe rezerve în acest compartiment, trebuie să avem în vedere în primul rând faptul că toate aceste instituţii sunt în plin proces de reformă. Pe lângă toate problemele care au ţinut de reformarea instituţională, a fost anul în care am fost preocupaţi inclusiv de desfăşurarea unor activităţi de ordin aplicativ. Pe parcursul acestui an au fost trimise instanţei peste 300 de cazuri de corupţie, de diferit fel, deja avem sentinţe de condamnare în care a fost aplicată sancţiunea cu închisoare.”
   
  Combaterea corupţiei, care este o prioritate a reformei în justiţie este văzută în comun cu sporirea integrităţii angajaţilor din sistem, este de părere Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim. În opinia lui ar fi de notat şi iniţiativele care au provocat largi dezbateri în societate , cum ar fi confiscarea extinsă a averilor  sau sancţionarea îmbogăţirii ilicite:
   
  Oleg EfrimOleg Efrim
  x
  Oleg Efrim
  Oleg Efrim
  „În anul 2012 am reuşit să adoptăm la nivel legislativ o mulţime de iniţiative anticorupţie, alte iniţiative importante sunt acum în procedură de elaborare acum la Ministerul justiţiei. Noi nu am avut până acum teste de integritate, noi nu am folosit poligraful la acceptarea în profesie, noi nu am avut confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit, toate acestea reprezintă instrumente noi care le punem la dispoziţia autorităţilor chemate să lupte cu corupţia .”
   
  Cu toate că Raportul Transparency International arată o evoluţie a Republicii Moldova în lupta cu corupţia,  Lilia Carasciuc este de părere că în realitate avansarea este una minimă:
   
  „Deoarece corupţia are un caracter sistemic în Republica Moldova, nu putem să ne reducem doar la un domeniu, dacă dorim să demonstrăm o supremaţie a legii în Republica Moldova trebuie să ne concentrăm asupra combaterii corupţiei în sistemul judiciar, dacă dorim să adunăm surse la buget, să stimulăm creşterea economică
  Dirk SchuebelDirk Schuebel
  x
  Dirk Schuebel
  Dirk Schuebel
  atunci trebuie să ne concentrăm la corupţia în sistemul FISC şi la vamă, dacă dorim să scoatem tensiunea din partea societăţii atunci ne concentrăm la poliţie, educaţie, medicină.”
   
  Lupta insistentă cu corupţia nu este doar un obiectiv al strategiei Naţionale anticorupţie. Şeful delegaţiei UE, Dirk Schuebel a subliniat astăzi, o dată în plus, că prevenirea şi combaterea corupţiei prin acţiuni concrete trebuie să se realizeze şi ca parte  integrantă a parteneriatului şi dialogului dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

  Taguri Europa Liberă,anticorupţie,Tamara Grejdeanu,mită,Oleg Efrim,Centrul Național de Integritate,Viorel Chetraru,reforma justiţiei,Dirk Scheubel,lupra cu corupţia,Lilia Carasciuc

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate