sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 12:01

  Internațional

  Ceremoniile Nobel - UE și-a primit premiul Nobel pentru Pace 2012

  Absență ostentativă a premierului britanic David Cameron, supus unei uriașe presiuni la el acasă pentru a organiza un referendum în chestiunea rămânerii Angliei în UE.

  Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso şi Martin Schulz, cu premiul Nobel în mâini, la OsloHerman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso şi Martin Schulz, cu premiul Nobel în mâini, la Oslo
  x
  Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso şi Martin Schulz, cu premiul Nobel în mâini, la Oslo
  Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso şi Martin Schulz, cu premiul Nobel în mâini, la Oslo

  Multimedia

  Audio

  Comitetul Nobel a înmânat astăzi premiul pentru pace pe anul 2012 acordat Uniunii Europene președinților celor trei principale instituții europene - Consiliul European, Comisia și Parlamentul UE -, în prezența a 20 de șefi de stat și de guvern.
   
  A fost cea mai mare delegație care a călătorit vreodată la Oslo pentru a primi un premiu Nobel, care, pe deasupra, a fost și unul din cele mai controversate premii. 
   
  Atunci când s-a anunțat că laureatul pe anul acesta este Uniunea Europeană, reacțiile au fost în bună parte sarcastice sau amuzate, iar unele chiar de-a dreptul indignate. Atât comitetul Nobel, cât și liderii UE, și-au asumat însă controversa.
   
  Cum a spus-o, acceptând premiul, președintele în funcțiune al Consiliului European Herman Van Rompuy, Uniunea Europeană a oferit ceva fără precedent în istorie :
   
  „Asta este arma secretă a Europei: un mod unic de a ne împleti interesele atât de strâns încât războiul pe continent a devenit practic imposibil.“ 
   
  Şeful Comitetului Nobel, Torbjorn Jagland, la tribunăŞeful Comitetului Nobel, Torbjorn Jagland, la tribună
  x
  Şeful Comitetului Nobel, Torbjorn Jagland, la tribună
  Şeful Comitetului Nobel, Torbjorn Jagland, la tribună
  E adevărat, a mai spus Van Rompuy, că unele aspecte ale funcționării UE pot părea stranii și de neînțeles celor din afară :
   
  „Miniștri din țări fără ieșire la mare discutând cu înflăcărare despre cotele de pescuit... Europarlamentari scandinavi dezbătând despre prețul uleiului de măsline... Uniunea Europeană a dus la perfecțiune arta compromisului.“ 
   
  La rândul său, președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, luând în cont fundalul crizei economice și al euroscepticismului actual, a ținut să reamintească vocația federală a Europei :
   
  „Măreția părinților fondatori ai Europei a constat în aceea că au înțeles că pentru a putea garanta pacea în sec. al XX-lea aveau nevoie să gândească dincolo de conceptul statului-națiune.“
   
  Această menționare a vocației federale a UE a pus și mai mult în lumină absența ostentativă a premierului britanic David Cameron, care este supus unei uriașe presiuni la el acasă pentru a organiza un referendum în chestiunea rămânerii Angliei in UE.
   
  La fel, ultra-euroscepticul președinte ceh Vaclav Klaus a refuzat să participe. In schimb, atât cancelara germană Angela Merkel, cât și președintele francez François Hollande au participat la ceremonie, amintind prin prezența lor că Europa s-a construit pe împăcarea franco-germană.

  Taguri Dan Alexe,Europa Liberă,Bruxelles,Uniunea Europeană,Premiul Nobel pentru Pace 2012

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate