marți, mai 03, 2016 Ora Locală 13:35

  Rubrici / Realitatea cu amănuntul

  Chiriaşii petrecăreţi şi impozitul pe venit

  În Chişinău există o pătură mare de oameni prosperi care fac bani cu ciocanul prin darea în chirie a apartamentelor.

  x

  Multimedia

  Audio


         Ne-am întîlnit pe palierul meu. Omul avea ochii roşii de nesomn şi obrajii pungiţi, şi venise să le ceară socoteală unor chiriaşe petrecăreţe care îmi sînt vecine. Chiriaşele acestea nu l-au lăsat să doarmă nu numai pe dînsul, ci şi pe umila mea persoană. Aşa că am decis să le luăm la întrebări împreună.

         Dialogul cu chiriaşele, care ne chinuiesc toată noaptea cu muzică asurzitoare şi cu rîsete nechezate, a avut loc fără să ni se deschidă uşa. Am încercat să le explic fetelor acelea că melodiile care se revarsă noaptea din boxele lor ne împiedică să ne odihnim. Vocile de după uşă s-au arătat nedumerite: ele nici nu presupuneau că deranjează pe cineva. Le-am somat să nu mai facă gălăgie, iar una dintre chiriaşe mi-a spus că ea e tînără şi prin urmare e normal să se distreze. În fine, le-am ameninţat, împreună cu omuleanul vlăguit de nesomn, că vom chema poliţia şi că vom apela la proprietara apartamentului. Apropo, din cîte îmi amintesc, proprietara apartamentului e funcţionară la primărie. E regretabil că un personaj atît de important nu se gîndeşte la sănătatea vecinilor atunci cînd îşi dă locuinţa în chirie.

        Iar acum, stimaţi ascultători, cred că e cazul să vorbim niţel despre darea în chirie a apartamentelor. Moldova e o ţară săracă, fireşte. Dar în Chişinău există deja o pătura mare de oameni prosperi care, avînd în proprietate mai multe locuinţe, fac bani cu ciocanul prin darea în chirie a apartamentelor. Am observat că uneori guvernanţii spun că din aceste venituri, obţinute prin închirierea locuinţelor, ar trebui să se plătească impozite. Timide şi nesigure sînt însă vocile guvernanţilor şi ale vajnicilor inspectori fiscali. Şi aşa se face că mii de indivizi fac bani prin darea în chirie a caselor, şi mai nimeni dintre aceştia nu plăteşte impozite din acest venit. Iar şi mai curios e că acest business avantajos nu întîmpină nici un impediment, cu toate că se ştie bine că urbea e plină de locuinţe închiriate.
   
      Ar fi de-a dreptul curios să se facă o listă imensă a tuturor proprietarilor care dau în chirie apartamente şi nu plătesc din aceste venituri impozite. Curioasă, foarte curioasă ar fi lista asta. Şi ar figura acolo multe personaje care, la locul de muncă, sînt nişte indivizi oneşti, corecţi, drepţi şi buni la suflet sau chiar mari patrioţi. Aşa mi se pare mie.
  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Barabula de la: Barabuland
  13.12.2012 14:35
  Bancile le-au dat proprietarilor bani si i-au inzestrat cu apartamente scumpe iar acum vor sa le ia banii prin taxele statului. Aceasta este destinatia banilor iar sursa suntem umilele noastre persoane.

  de: Ion de la: Chisinau
  12.12.2012 12:32
  Mi se pare ca impozitarea va duce la marirea platii pentru chirie exact cu atata, cat va face impozitul ....

  de: Victor de la: Chisinau
  11.12.2012 17:50
  Shi mai mult ca atat, locatarii achita o parte din serviciile comunale pentru acesti chiriasi - lumina in scara shi lift, etc

  În exclusivitate