Linkuri accesibilitate

„O catastrofă sigură, dar şi o necesitate pentru lămurirea deplină a electoratului” (Adevărul)


Presa bucureșteană comentează rezultatele alegerilor parlamentare din România.


Cu sau fara primele rezultate ale alegerilor parlamentare de ieri, comentatorii de la Bucuresti iau astazi in serios ingrijorarile exprimate de secretarul de stat american. Hilary Clinton a asezat Romania in lista ţărilor în care se înregistrează regrese democratice, alături de Ungaria, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan sau Tadjikistan.

Discursul, rostit recent la reuniunea OSCE de la Dublin, inseamna, pentru Mircea Mihaies, „încheierea unui ciclu”. „Dacă după douăzeci de ani de sacrificii, spune comentatorul ziarului Evenimentul zilei, am reuşit să ne cocoţăm alături de ţări asiatice în care feudalismul continuă să facă legea, înseamnă că totul a luat sfârşit”.

Hilary Clinton a denunţat in acel discurs „re-sovietizarea" estului Europei şi a afirmat hotărârea Statelor Unite de a împiedica acest proces. „Declaraţia reprezintă o schimbare tectonică în politica externă americană. Câştigătorii alegerilor din România trebuie să aleagă între a rămâne alături de America şi a se integra în noua Uniune Sovietică”, scrie Cristian Campeanu intr-o analiza din România liberă.

Avand deja in fata primele indicii ale victoriei categorice la urne a Uniunii Social-Liberale, Florin Negrutiu scrie in gandul.info: „Victor Ponta [...] a fost totuşi primul uselist care a încercat o reconciliere cu UE şi cu Statele Unite, după dezmăţul naţionalist din vară. Premierul poate alege între a fi un Viktor Orban de care Europa să fugă ca de râie sau de a respecta angajamente, reguli şi practici europene, chiar cu riscul de a fi impopular în faţa propriului popor”. Deocamdata, pericolul cel mare sta in scorul zdrobitor obtinut de USL. Negrutiu reaminteste ca „orice putere care ajunge prea puternică riscă să devină discreţionară şi abuzivă”.

La Grigore Cartianu, care scrie in Adevarul, nu se poate detecta nicio urma de speranta in privinta castigatorilor. Rezultatul acestor alegeri este consecinta celor 19 zile din vara, spune el, cat a durat „diversiunea listelor electorale”. Pretinzand ca nu toti alegatorii erau inscrisi in listele electorale, USL a intarziat atunci decizia Curtii constitutionale, care a invalidat din motive de neatingere a cvorumului referendumului privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. „Cele 19 zile de uzurpare a puterii, în defavoarea lui Traian Băsescu şi în favoarea lui Crin Antonescu, sunt o dovadă materială a loviturii de stat date de USL în vară acestui an. Lovitură înăbuşită în cele din urmă, dar care a produs statului de drept daune irecuperabile”, scrie comentatorul ziarului Adevarul.

In acelasi ziar, un articol semnat de Florin Cojocariu discuta prestatia si situatia dreptei in aceste alegeri. In opinia sa, „electoratul dreptei a evoluat cu mult mai repede decât partidele dreptei”. Asa se explica atacurile sinucigase din interior, care au demontat practic orice sansa in alegeri pentru Alianta Romania Dreapta, formata la inceputul toamnei in jurul Partidului Democrat-Liberal. Florin Cojocariu crede ca este nevoie de un „USL care guvernează singur”. „E o catastrofă sigură dar şi o necesitate pentru lămurirea deplină a electoratului”.
XS
SM
MD
LG