sâmbătă, februarie 13, 2016 Ora Locală 08:51

  În exclusivitate

  Moldova salută normalizarea relațiilor comerciale cu SUA

  Igor Munteanu: Decizia Congresului „nu este un dar, ci un răspuns bine meritat.”

  Multimedia

  Audio
  • Senatul american a votat pentru normalizarea relațiilor comerciale cu R. Moldova


  Senatul Statelor Unite a votat pentru ridicarea permanentă a restrictiilor comerciale cu Rusia si cu Moldova şi pentru sancţionarea oficialilor ruşi care au fost implicaţi in moartea în detenţie în 2009 a avocatului Serghei Magnițky.Relatarea corespondentului Europei Libere, Richard Solash, este rezumată de Oana Serafim.

  Intr-o reacţie la acest vot, ambasadorul Moldovei la Washington, Igor Munteanu, arată că Moldova salută cu entuziasm decizia Senatului şi ridicarea prevederilor amendamentului Jackson-
  Ambasadorul Igor MunteanuAmbasadorul Igor Munteanu
  x
  Ambasadorul Igor Munteanu
  Ambasadorul Igor Munteanu
  Vanik. Aceasta decizie, se arată în declaraţia ambasadei Moldovei in Statele Unite, va ajuta Moldova, va contribui la relaţii economice şi politice mai strînse între Statele Unite şi Moldova şi este un semn clar al sprijinului pentru R. Moldova. In declaraţie se mai arată şi că aceasta decizie „nu este un dar ci un răspuns bine meritat, chiar daca cumva întirziat la schimbările politice din Moldova”.

  Ambasadorul Munteanu mulţumeşte în mesajul său tuturor celor care au contribuit in Statele Unite pentru ajungerea la acest vot şi la aceasta decizie: Federaţiei evreieşti din Greensboro, NCSJ, US Amcham, Camerei de comerţ moldo-americane, comunităţilor moldovenilor din statele Massachusets şi Washington, personalităţilor excepţionale precum Anders Aslund, Secretarul de stat E. Marshall, fostului ambasador american în Moldova T. Steward, M. Penddleton şi multor altora.Legea adoptată de Senatul american, se mai arata în declaraţie, va accelera cu siguranţă hotarirea solidă a Moldovei de integrare in Uniunea Europeană şi in Occident.

  Votul din Senatul american a fost de 92 la 4. In ceea ce priveşte Rusia, ridicarea acestor îngradiri comerciale ar putea însemna schimburi comerciale cu Statele Unite de miliarde de dolari. Legarea votului la amendamentul Jackson-Vanik  pentru Rusia de impunerea de sancţiuni oficialilor ruşi implicaţi de moartea în
  Senatorul John McCainSenatorul John McCain
  x
  Senatorul John McCain
  Senatorul John McCain
  detenţie a avocatului Serghei Magnițki este considerat un mesaj limpede  transmis Kremlinului. Senatorul republican John McCain a declarat:

  „Serghei Magnitky a fost un om obişnuit, dar a devenit un extraordinar luptător pentru dreptate, domnia legii şi onestitate. Cred că transmitem un semnal preşedintelui Vladimir Putin şi kleptocraţiei ruseşti că aceste încălcări ale drepturilor omului nu vor fi tolerate fără ca noi să raspundem  la ele.”

  Preşedintele Barack Obama a spus că aşteaptă să semneze legea. In principiu, este vorba de peste 60 de oficiali rusi, nenumiţi în legea adoptată de Senat, cărora nu li se vor mai acorda vize
  Senatorul Benjamin CardinSenatorul Benjamin Cardin
  x
  Senatorul Benjamin Cardin
  Senatorul Benjamin Cardin
  pentru Statele Unite şi li se vor îngheţa conturile din băncile americane. Senatorul democrat Benjamin Cardin, unul dintre cei mai aprigi susţinători ai legii şi co-preşedintele Comisiei Helsinki a Statelor Unite a spus că legea deschide „un nou capitol pentru drepturile omului”.

  Magnițki a murit în detentie, la vîrsta de 37 de ani, după ce a descoperit şi a făcut publică o modalitate prin care inalti oficiali ruşi au delapidat in jur de 230 de milioane de dolari.

  Mormîntul lui Sergei Magnițky la cimitirul Preobrazhenskoye din MoscovaMormîntul lui Sergei Magnițky la cimitirul Preobrazhenskoye din Moscova
  x
  Mormîntul lui Sergei Magnițky la cimitirul Preobrazhenskoye din Moscova
  Mormîntul lui Sergei Magnițky la cimitirul Preobrazhenskoye din Moscova
  Reacţia Moscovei a fost rapidă şi dură. Un cominicat al Ministerului de externe numeşte votul „o răzbunare” şi ameninţă că va influenţa negativ relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite.

  Preşedintele Dumei de stat de la Moscova, Aleksei Puşkov, a spus că deputaţii ruşi vor vota măsuri similare impotriva americanilor care „au fost implicaţi în violări masive ale drepturilor omului în Afganistan, Irak, Libia şi alte ţări”. Alti deputaţi ruşi au numit votul „ostil”, „cinic” şi „anti-rusesc”.

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Statele Unite,Igor Munteanu,Oana Serafim,Benjamin Cardin,anularea amendamentului Jackson-Vanik,cazul Magnițky,relații ruso-americane

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate