luni, mai 02, 2016 Ora Locală 13:40

  Moldova

  Iarmarocul caritabil de iarnă în sprijinul creșelor moldovene

  „În perioada Crăciunului trebuie să ne aducem aminte că sunt oameni mai trişti ca noi”.

  La reședința ambsadorului american la Chișinău, pregătind Iarmarocul de Crăciun
  La reședința ambsadorului american la Chișinău, pregătind Iarmarocul de Crăciun

  Multimedia

  Audio
  • Despre un iarmaroc în scopuri umanitare... un reportaj de Diana Răileanu


  A devenit o tradiţie ca în ajunul sărbătorilor de iarnă, soţiile ambasadorilor acreditaţi la Chişinău, alături de soţiilor politicienilor moldoveni să organizeze Iarmarocul caritabil de iarnă. Din 1997, de când se organizează acest iarmaroc, au fost colectate câteva sute de mii de euro. Anul acesta, banii adunaţi de la vizitatorii târgului vor fi donaţi Centrului „Copil, Comunitate, Familie” pentru susţinerea câtorva creşe din Chişinău şi regiunea transnistreană a ţării. Detalii are Diana Răileanu:
   
  Clubul Internaţional al Femeilor, din care face parte şi personalul mai multor reprezentanţe internaţionale din Republica Moldova, promite vizitatorilor Iarmarocului de Crăciun din această sâmbătă o călătorie imaginară în jurul
  Dna Maria MarinuțaDna Maria Marinuța
  x
  Dna Maria Marinuța
  Dna Maria Marinuța
  lumii. De exemplu, veţi putea cumpăra cunoscutul tort Kievskii, explică Maria Marinuţă, soţia ministrului Apărării. Prăjitura va fi adusă din Ucraina special pentru acest eveniment. La fel veţi putea gusta  brioşele americane – aşa numitele „muffins”:
   
  „Din societate nu se vede tot aportul şi toată dragostea lor pentru o ţară absolut străină, dar atâta timp cât ei locuiesc aici, ei au o datorie să îşi arate partea cea mai bună a poporului. Eu cred că noi trebuie să preluăm experienţa lor şi să o înmulţim, aici, la noi, pentru că până la urmă societatea noastră are de câştigat. În perioada Crăciunului trebuie să ne aducem aminte că sunt oameni mai trişti ca noi, şi ar trebui să ne implicăm fiecare cum putem.”
   
  Anul trecut, menţionează organizatoarele târgului, au reuşit să adune de la cei peste 7 mii de vizitatori peste 35 mii de
  Dna Iulia Pirojkov (st.) și soția ambasadorului SUA, Maria MoserDna Iulia Pirojkov (st.) și soția ambasadorului SUA, Maria Moser
  x
  Dna Iulia Pirojkov (st.) și soția ambasadorului SUA, Maria Moser
  Dna Iulia Pirojkov (st.) și soția ambasadorului SUA, Maria Moser
  euro. Soţia ambasadorului Ucrainei la Chişinău, Iulia Pirojkov, spune că atunci cînd decid cui anume să ofere partea leului din banii adunaţi, se conduc de principiul: „cît mai bine pentru cît mai mulţi”:
   
  „De fapt, acest târg de caritate presupune şi lucru individual cu fiecare dintre beneficiari, dintre cei care au nevoie de ajutorul nostru. Recunosc că anul trecut chiar am solicitat sfatul unui psiholog atunci cînd am vrut să aleg un cadou pentru un copil care cu greu se poate mişca.”

  În preajma Crăciunului şi a sărbătorilor de Paşti mai multe organizaţii, instituţii media sau partide politice, obişnuiesc să lanseze campanii şi caravane de binefacere. Protoiereul Vasile Ciobanu, parohul bisericii Sfântul Nicolae din satul Costeşti, e de părere că orice act de dărnicie este binevenit, atâta timp cît nu are în spate un interes ascuns:
   
  „Aşa spune Sfânta Scriptură – să nu ştie stânga ce face dreapta. Chestiunile acestea se fac în taină şi fără mare publicitate. Dacă vine un demnitar şi arată la toate
  x
  televiziunile ce a dat, la care copil a dat şi cât a dat, asta e o urâciune. Dar atunci cînd se face o campanie ca să se sensibilizeze lumea cred că e un alt specific, altă nuanţă. Având în vedere că se apropie Crăciunul cu daruri, cu Sfântul Nicolae, Moş Crăciun, oamenii se sensibilizează mai mult pentru copii în această perioadă.” 
   
  Îndemnul protoiereului de la Costeşti este ca toleranţa şi milostivenia să facă parte din comportamentul zilnic al oamenilor şi nu doar de sărbători.

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Diana Răileanu,Iarmarocul de caritate de Crăciun,Maria Marinuță,Iulia Pirojkov,Protoiereul Vasile Ciobanu

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate