Linkuri accesibilitate

UE dorește reintroducerea vizei pentru balcanici - România încurajată în chestiunea Schengen


În Balcani, adevărate agenții de voiaj promit la pachet călătorii în Belgia sau Germania însoțite de obținerea azilului.


La întâlnirea miniștrilor Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Interne de astăzi, la Bruxelles, România și Bulgaria au fost încurajate din nou în privința admiterii în spațiu Schengen. Încurajările au venit din partea Comisiei Europene, dar țări candidate din Balcani au primit mesaje mai puțin optimiste în privința liberei circulații. Relatează de la Bruxelles, Dan Alexe:

România a fost încă o dată încurajată și a primit asigurări că va intra în Schengen, împreună cu Bulgaria, la întâlnirea miniștrilor UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, 6 decembrie 2012. Comisia Europeană și-a prezentat raportul privind funcţionarea spaţiului Schengen pentru a doua jumătate a acestui an și a fost repetată susţinerea aderării României şi Bulgariei la Schengen „în cel mai scurt timp posibil“.

Comisarul pentru afacerile interne ale UE, Cecilia Malmström, a subliniat că „nu există condiţii noi, iar Comisia reafirmă că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile şi că doreşte ca aceste două ţări să adere cât mai repede la spaţiul Schengen".

Principalele instituții UE, atât Comisia, cât și Parlamentul European, sprijină intrarea României și Bulgariei în Schengen. In schimb, mai multe state membre se opun în continuare și, in cazul Bucurestiului, așteaptă publicarea raportului raportului Comisiei privind starea justiției în România (raportul MCV), care e prevăzut pentru sfârșitul lunii ianuarie.

Tot astăzi, mai mulți miniștri de interne și-au repetat intenția de a cere reintroducerea vizei pentru cetățenii din spațiul fost iugoslav și din Albania. E vorba de țările numite „din Balcanii de Vest“: Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania și Kosovo.

Mai multe țări occidentale, în primul rând Franța, Germania, Austria și țările din Benelux sînt îngrijorate de valul de azilanți din Balcani și de povara pe care o reprezintă aceștia pentru serviciile sociale și juridice din occident. Agentia UE de control al frontierelor Frontex a calculat ca numarul balcanicilor care au cerut azil politic in ultimii trei este de 60.000 de persoane, insa acestia reprezinta doar o mica fractiune a imigrantilor din zona.

Unele țări, precum Belgia, au încheiat deja convenții de returnare a azilanților respinși și de cooperare cu polițiile din Balcani. S-au început chiar și campanii de informare a cetățenilor, precum și presiuni, în special în Macedonia și Kosovo, asupra unor adevărate agenții de voiaj ale azilanților, care promit - la pachet - călătorii în Belgia sau Germania însoțite de obținerea azilului.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG