miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 18:27

  Interviuri

  În Moldova politica rămâne în mâinile bărbaţilor

  Interviu cu Ecaterina Mardarovici, directoarea clubului 50/50.

  Ecaterina MardaroviciEcaterina Mardarovici
  x
  Ecaterina Mardarovici
  Ecaterina Mardarovici

  Articole pe aceeaşi temă

  De ce sînt subreprezentate femeile în structurile de luare a deciziilor din Republica Moldova

  „Să înceapă să se promoveze singure, dacă nu sînt acceptate şi promovate de sistem.”

  Despre femeile din lumea afacerilor moldovene

  „Au înţeles că pot derula o afacere şi pot lua decizii de rînd cu bărbaţii.”

  Există o incompatibilitate între femei şi politică?

  Cu puţine excepţii, femeile sunt subreprezentate în politică sau în managementul superior.

  Multimedia

  Audio
  Femeile sunt subreprezentate în politică şi dacă totuşi se angajează, cu greu ajung în poziţii de conducere: în conducerea Partidului liberal-democrat este o singură femeie, vicepreşedinta Liliana Palihovici, aceeaşi situaţie la liberali, cu o singură femeie Corina Fusu în funcţia de vicepreşedintă; iar la democraţi nu este nici o femeie în conducere, prima în funcţie fiind secretara fracţiunii parlamentare, Raisa Apolschi. De ce sunt femeile discriminate în politică, a întrebat-o Diana Răileanu pe fosta deputată Ecaterina Mardarovici, directoarea clubului 50/50?
   
  Ecaterina Mardarovici: „Sigur că stereotipul cu privire la rolurile determinante pentru femei şi bărbaţi, precum că politica ar fi un lucru pentru bărbaţi, iar femeile sunt privite ca nişte intruse, ca nişte nedorite în acest domeniu, crează şi atitudinea influenţată de stereotipurile cu privire la roluri. În special atunci când femeile încearcă să fie active, în special atunci cînd ele sunt poate mai bune decât colegii lor, neapărat li se aplică o replică, în cel mai bun caz, în care li se aminteşte că locul femeii este, de fapt, la bucătărie.”
   
  Europa Liberă: Dar cum stau lucrurile în raioane? Acolo reprezentanţii partidelor, a consiliilor raionale la fel au un comportament de superioritate faţă de colegile lor?
   
  Ecaterina Mardarovici: „Superioritatea vine din faptul că de multe ori doamnele sunt implicate în domenii cum ar fi educaţia, medicina, domenii care sunt departe de gestionarea fondurilor. Cei care, de fapt, conduc sunt cei care cunosc cum se împart banii pe proiecte, pe linii bugetare, pe interese, când se distribuie terenuri, şi întotdeauna cel cu banul îşi permite să se comporte mai superior faţă de cel care gestionează alte probleme. În general, domeniul social este privit de economic cu superioritate şi atunci, bineînţeles, şi relaţia dintre cei care activează în aceste domenii este la fel.”
   
  Europa Liberă: Dna Mardarovici, dar atunci cînd au loc cazuri de discriminare, observaţi cumva ca cei din jur să ia atitudine? Sau lucrurile se trec cu vederea?

  Ecaterina Mardarovici: „Am văzut încă o dată solidaritatea bărbaţilor atunci cînd în Parlament s-au întâmplat acele altercaţii între deputaţi şi imediat colegii au sărit să-i despartă, să le dea un răspuns. Au fost gesturi de solidaritate, zic eu, între ei. Mai puţin se întâmplă acest lucru între noi, femeile, asta ne-a dovedit şi situaţia din Consiliul Municipal Chişinău, atunci cînd o consilieră, indiferent de la care Partid este, a fost brutal atacată de un alt consilier, de un bărbat, şi nimeni nu s-a ridicat şi nu a stopat această conduită şi nici măcar nu a intervenit după, ca să spună că este inadmisibil un astfel de comportament. Este important ca politicienii din Republica Moldova să înveţe să îşi ceară scuze, iar noi, femeile, să avem curajul indiferent de cui i s-a întâmplat ceva, să putem să spunem că este inadmisibil şi că nouă ne pasă de ce se întâmplă altor colegi şi nu numai.”
   
  Europa Liberă: Clubul Politic al Femeilor 50/50 a luat atitudine şi faţă de conduita politicienilor, care în ultimul timp au transformat scÎn ce măsură un astfel de comportament se răsfrânge asupra alegătorilor?
   
  Ecaterina Mardarovici: „Politicienii de toate nivelurile au învăţat şcoala „unde să plătesc”, „cât costă să fiu pe un loc eligibil”, dar nu învaţă că în politică există o regulă: ataci ideile, ataci acţiunile unui coleg şi nicidecum să nu ataci persoana pentru că acesta este un semn de incultură. Suntem în campania anti-violenţă şi dacă astfel de lucruri se întâmplă, iar din gura aceloraşi politicieni ascultăm că ei sunt împotriva violenţei domestice, atunci cînd la rândul lor se manifestă violent, cred că ei, pur şi simplu, nu sunt credibili.”

  Taguri moldova,Europa Liberă,Diana Raileanu,Ecaterina Mardarovici,femeile in politica,clubul 50/50

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Nicu de la: Chisinau
  06.12.2012 18:19
  Avem un sector al educaţiei dominat de femei, şi un minister al educaţiei şi mai mult dominat de femei. Oare de ce nu face performanţă acest sector? Dacă în parlamentul R.M. ar fi cel puţin jumate femei, ar face R.M. progrese doar printr-o astfel de schimbare ?

  În exclusivitate