Linkuri accesibilitate

Controversa privind organizarea unui referendum în autonomia Gagauz Yeri (Panorama)


„Ministerul Apărării îşi va peria mundirul” (Moldavskie Vedemosti).


Exporturile de nuci din Republica Moldova se împotmolesc în dificultăţi, după ce „vameşii ar fi suspectat firmele că exportă nuci aduse prin contrabandă din Ucraina via Transnistria”, scrie „Adevărul” . Autorul menţionează că pentru a urgenta procedurile de trecere a vămii, companiile exportatoare „au început să achite taxe suplimentare neoficiale care ajung la 4-5% din valoarea mărfii. La exportul unui TIR cu miez de nucă, evaluat la 120-130 mii de euro, „taxa“ ajunge la 5.000 de euro”. Ulterior, spune autorul, „şi Fiscul a sporit numărul controalelor, iar la multe companii au fost instalate posturi fiscale”.

Un alt articol din „Adevărul” întitulat „Pastile de contrabandă, via Republica Moldova” şi semnat de Irina Surdu notează că autorii unui studiu presupun că în ţara noastră sunt produse medicamente contrafăcute, care sunt exportate ulterior în România, Rusia, Ucraina şi în alte state. Articolul conţine date ale Serviciului Vamal, conform cărora „în anul 2011 ţara noastră a exportat medicamente în valoare de 75,5 milioane de dolari. În acelaşi timp, Agenţia Medicamentului a raportat pentru perioada similară exporturi de doar 9,2 milioane de dolari. Şi datele Biroului Naţional de Statistică arată că Moldova a exportat medicamente de peste 66 milioane de dolari, o cifră mult prea mare pentru o ţară în care doar 17% din totalul de doctorii sunt produs autohton”.

Controversa privind organizarea în autonomia Gagauz Yeri a unui referendum privind îmbrăţişarea de către Republicii Moldova a opţiunii pentru Uniunea vamală sub conducerea Rusiei este astăzi prezentă în mai multe publicaţii de limbă rusă. Dmitri Dimcioglo scrie în „Panorama” că iniţiativa respectivă a comuniştilor de la Comrat este calificată drept „dezinformare şi provocare” de către adversarii politici ai acestora regăsiţi acum în Partidul Democrat.

„Între Comrat şi Chişinău s-a declanşat un conflict legat de cursul politicii externe a ţării”, scrie cu referire la aceeaşi controversă „Kommersant.md”. Autorităţile Găgăuziei intenţionează să organizeze în autonomie un referendum consultativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Autorităţile centrale deja au calificat iniţiativa drept nulă juridic. În Gagauzia însă nu mizează pe consecinţe juridice ale plebiscitului, ci se doreşte demonstrarea dispoziţiilor locuitorilor din regiune”, scrie Irina Ivaşkina în Kommersant.md.

Nu-i treaba voastră bancară” – este titlul unui articol din „Kommersant.md” în care se apreciază că „autorităţile moldovene nu consideră justificată îngrijorarea FMI faţă de situaţia de la Banca de Economii, al cărei capital normativ s-a redus pe parcursul unui an mai bine de zice ori, iar partea de credite nereturnate la timp a crescut cu un miliard de lei”. „Experţii nu exclud că această parte dulce din proprietatea statului ar fi ţinta businessului subteran, iar banca ar fi „ieftinită” artificial înainte de privatizare”, scriu autoarele articolului din Kommersant.md”, Tatiana Gâscă şi Natalia Melnic.

Serghei Manastîrlî îşi întitulează articolul său din „Moldavskie Vedomosti” Ministerul Apărării îşi va peria mundirul”. „O comisie specială alcătuită din militari şi apărători ai drepturilor omului vor cerceta infracţiunile disciplinare în rândurile Armatei Naţionale”. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, care a dispus constituirea acestei comisii, ”i-a chemat pe militari să colaboreze cu aceasta, iar pe jurnalişti să nu exagereze proporţiile fenomenului relaţiilor nestatutare – „dedovşcina”.” (termen din rusă încetăţenit în mediul fost sovietic şi care presupune maltratarea „bobocilor” din armată de către militarii cu vechime), menţionează autorul. El mai menţionează că tot mai frecventele cazuri de „dedovşcina” „au dăunat prea mult imaginii Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale ca să fie ignorate în continuare”.
XS
SM
MD
LG