Linkuri accesibilitate

România: Antena3, tehnicile propagandei şi succesul USL


Proteste anti-Băsescu la Bucureşti, august 2012
Proteste anti-Băsescu la Bucureşti, august 2012

Electoratul votant al USL se uită preponderent la Antena 3 şi e bombardat de propaganda gândită de experţii din spatele moderatorilor.


Presedintele Traian Basescu a fost ofiter de contrainformatii in Securitatea lui Ceausescu, spune premierul roman, Victor Ponta, fara sa aduca in sprijinul acuzatiilor sale nici un fel de probe. Este tipul de eticheta descris in manualele de propaganda, ca fiind de succes pentru ca se bazeaza pe citeva elemente reale, aduce prejudicii majore, dar nu poate fi demonstrata. Premierul roman da citeva detalii reale, explicind ca “nu a fost colaborator al Securitatii”, ci chiar “ofiter la Contrainformatii, initi la Marina si dupa aceea la DIE”, Directia de Informatii Externe, care era serviciul de spionaj in ultima perioada a dictaturii comuniste din Romania. Toate acestea pleaca de la faptul ca Traian Basescu a avut o cariera de succes in marina comerciala romana, inainte de caderea comunismului, fiind cel mai tinar comandant de nava din Romania, inainte sa implineasca 30 de ani: a comandat petrolierul Biruinta, cea mai mare nava sub pavilion romanesc si apoi din 1987 pina in 1989 a condus reprezentanta Navrom de la Anvers, un port belgian in care misuna spioni de toate natiile.

Totusi Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nu a putut furniza nici un fel de date despre o eventuala colaborare a presedintelui roman cu politia politica a regimului comunist. Traian Basescu a explicat de altfel ca la venirea din fiecare calatorie era obligat sa faca un raport, in calitatea sa de comandant. Deocamdata nimeni nu a gasit nimic compromitator, in afara de o referire pe un document al Ministerului Apararii, din care nu rezulta insa colaborationismul presedintelui roman. Pe de alta parte, regula generala in perioada dinainte de 1989 era ca Securitatea sa-I racoleze pe cei care lucrau in afara tarii. Astfel, majoritatea inaltilor clerici trimisi in Occident la studii sau ca reprezentanti ai Bisericii s-au dovedit a fi fost colaboratori ai securitatii.

Acuzatiile impotriva lui Traian Basescu nu sint noi, dare le reapar de cite ori e nevoie, iar acum acestea ar putea functiona si mai bine pe fondul nemultumirilor generale si a campaniei anti USL pe care o face presedintele roman. Traian Basescu incearca sa convinga electoratul de dreapta sa vina la vot, iar ultima eticheta data de Ponta este conceputa pentru acest electorat mai educat si mai sensibil la criteriile morale

Propaganda folosita de actuala guvernare prin posturile de televiziune arondate, porneste de la tehnica cea mai cunoscuta in domeniu: regula simplificarii si a inamicului unic. Din acest punct de vedere Traian Basescu este considerat principalul vinovat pentru situatia grea a celor care si-au pierdut slujbele in ultimii ani sau a celor care au salarii mici. Cel mai activ canal media pentru propaganda pe care o fac liderii liberali si socialisti este Antena 3, postul de televiziune fondat de Dan Voiculescu, fost si probabil viitor senator pe listele Uniunii Social Liberale (USL), impotriva caruia exista un verdict dat de Curtea Suprema privind rolul sau de colaborator al fostei Securitati.

Repetitia este o alta tehnica folosita de televiziunile prietene cu USL impotriva lui Traian Basescu vazut ca unic adversar, in conditiile in care el nu candideaza, dar este singurul care face campanie electorala pentru alianta de dreapta din care provine (Alianta pentru o Romanie Dreapta, formata din PDL, PNTCD si Noua Republica). Orchestrarea acelorasi mesaje si repetarea lor la nesfirsit, cu mici modificari si atacuri la persoana i-a adus Antenei 3 un numar record de telespectatori, per total intr-o zi poate ajunge si pina la 4 milioane, considera unii sociologi, desi chiar la emisiunile de virf numarul celor care se uita este n jur de peste 500.000.

Campaniile de propaganda ale Antenei 3 au success, iar acest lucru se observa in sondajele de opinie. Electoratul votant al USL se uita preponderant la Antena 3 si ca atare este bombardat de propaganda gindita de expertii din spatele moderatorilor, cu nuante diferite in asa fel incit fiecare categorie de public sa fie satisfacuta. Adaptarea permanenta la auditoriu, blocarea stirilor care i-ar putea afecta pe politicienii socialisti si liberali, pastrarea temelor si repetarea lor permanenta sint tehnici ale propagandei exersate in perioada dictaturii, care au succes si pe piata libera a presei romanesti.
XS
SM
MD
LG