Linkuri accesibilitate

In ajun de alegeri parlamentare (Evenimentul zilei)


Alegerile și capacitatea președintelui Traian Băsescu de a întoarce situația politică în ultimul moment (Adevărul, ziare.com).


Recenta calatorie la Bruxelles a celor 16 profesori romani din Transnistria, la invitația eutoparlamentarului roman Monica Macovei, este si astazi in presa de la Bucuresti. Un amplu reportaj semnat de Cristian Delcea apare pe pagina electronica a ziarului Adevarul, editia centrala, sub titlul Agonia limbii române in Transnistria.

In Romania, se consuma ultimele zile ale campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc duminica. O campanie „leșinată și blătuită”, spune Sorin Ionita, comentator la Evenimentul zilei. Articolul lui vrea sa dea un raspuns intrebarii „despre ce sunt aceste alegeri?”. Exclusiv despre viitorul prim ministru pe care-l va nominaliza presedintele Traian Basescu sa formeze noul cabinet.Va fi sau nu va fi Victor Ponta?

Toti comentatorii sunt de acord ca nimic altceva nu pare sa conteze inaintea alegerilor, nici pentru politicieni, nici pentru alegatori. Sorin Ionita arata ca, fata de 2006, veniturile in lei ale romanilor sunt cu 73% mai mari (cu 34% mai mari, daca le calculam in euro). Cu toate acestea, românilor li se pare ca o duc din ce in ce mai rau. Explicatia comentatorului: românii s-au inscris in starea de spirit a mai tuturor europenilor - se asteptau ca fiecare an sa le aduca o crestere a veniturilor de circa 30%.

Malin Bot scrie de asemenea, in Evenimentul zilei, despre intentiile de vot paradoxale ale românilor. Ei se comporta, spune jurnalistul, precum clientii nemultumiti ai bancilor, care se adreseaza bisnitarului din colt, desi stiu ca nu fac bine.

Exista o parte a electoratului care mizeaza probabil pe capacitatea presedintelui Traian Basescu de a intoarce situatia politica in ultimul moment – a mai facut-o în 2004 -, arata George Radulescu in Adevarul. Demonstratia lui explica insa de ce, de aceasta data, presedintele nu mai are aceeasi marjă de negociere cu partidele politice.

Si atunci, de ce foloseste presedintele orice prilej pentru a spune ca are libertatea sa nominalizeze orice fel de premier fara sa incalce constitutia? Gabriel Bejan vine cu cateva ipoteze, in Romania libera: vrea sa masoare gradul de coeziune al forţelor politice care compun Uniunea Social-Liberala (social-democrati, liberali si conservatori), transmite un mesaj subliminal alegatorilor – degeaba votati USL , eu nu voi nominaliza premierul propus de ei - și sconteaza o reactie de acceptare din afara tarii.

In sfarsit, intr-un comentariu postat pe site-ul ziare.com, Ioana Ene arata ca lui Traian Basescu i-a mai ramas un singur glont, de argint: „daca reuseste sa sparga cu el frontul USL si sa desemneze un premier cu sustinere parlamentara a invins. Daca nu, nu are alta sansa decat sa-l numeasca pe Victor Ponta”.
XS
SM
MD
LG