Linkuri accesibilitate

În ajunul reuniunii miniștrilor de externe NATO la Bruxelles


Dna Hillary Clinton împreună cu omologul ei ceh, Karel Schwarzenberg, în cursul escalei făcute luni la Praga
Dna Hillary Clinton împreună cu omologul ei ceh, Karel Schwarzenberg, în cursul escalei făcute luni la Praga

Rusia se opune desfășurării bateriile Patriot la granița Turciei, evocând riscul uneia „internaționalizări a conflictului sirian”.


Șefa diplomației americane, Hillary Clinton, efectuează zilele acestea la Bruxelles ultima sa deplasare importantă, după ce, in calitatea de secretara de stat a SUA, ea a vizitat deja de 38 de ori Europa.

Ea va participa mai întâi la reuniunea miniștrilor de externe ai celor 28 de țări din NATO, care se află la Bruxelles pentru doua zile de convorbiri focalizate pe conflictul sirian si pe poziția Turciei, care a cerut sprijinul NATO pentru a-si proteja frontiera cu Siria.

Statele Unite sprijină cererea Turciei de desfășurare la frontiera ei cu Siria a unor baterii anti-rachetă de tip Patriot, din cele posedate doar de trei țări din NATO: SUA, Germania si Olanda. Turcia a solicitat asta după ce obuze trase din teritoriul sirian au ucis câțiva civili turci la începutul lunii octombrie.

Răspunsul NATO va fi in mod cert pozitiv, cu atât mai mult cu cît Turcia a mai obținut asta, in doua rânduri în ultimele doua decenii, in momentul interventiilor occidentale in Irak.

NATO va mai discuta dosarul sirian si intr-o întâlnire bilateralã cu șeful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, Rusia ramânând principalul aliat al regimului de la Damasc. Rusia se opune desfășurării bateriile Patriot la granița Turciei, evocând riscul uneia „internaționalizări a conflictului sirian”.

De la NATO, Hillary Clinton va traversa Bruxelles pentru a participa la o reuniune bilaterală cu UE pe tema cooperării comerciale. Miza este crearea unei zone a liberului schimb care sa inglobeze SUA si UE. O asemenea zona ar deveni cel mai mare spațiu comercial al planetei si ar eclipsa de departe ascensiunea comercială a Chinei.

Pentru europeni, parteneriatul transatlantic cu SUA rămâne fundamental, chiar dacă auspiciile sub care a început a doua președinție a lui Obama nu par prea favorabile. Relațiile cu China constituie in mod oficial o prioritate pentru Washington, in vreme ce Europa s-a văzut neglijată, in ultimul deceniu, atât de Bush Jr., cît si de Obama. In timpul campaniei electorale, precum si in discursul sau de investitură, Obama a insistat asupra faptului ca mandatul său va fi orientat spre „pivotul asiatic”, principala provocare a secolului globalizarii. In patru ani de zile, Obama nu a efectuat nicio vizită la Bruxelles, capitala UE si sediul NATO.

Hillary Clinton se va folosi de această ultimă oportunitate pentru a sprijini dosarul european, înainte de a părăsi scena politică... pentru o posibilă reîntoarcere în vederea prezidențialelor americane din 2016.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG