Linkuri accesibilitate

Niciodata infrastructura nu a fost o prioritate națională în România


Regii asfalturilor și procurorii anticorupție.



România are sub 400 de kilometri de autostradă iar proiectele de construcție sunt mereu tergiversate și nu întotdeauna din lipsă de bani. Ultimul caz este cel al autostrăzii Arad-Nădlac. Construcția a fost suspendată săptămâna trecută pentru că antreprenorii au încălcat termenul din contract pentru executarea lucrărilor. Unul din antreprenori este însă cercetat sub bănuiala de deturnare de fonduri. Relatează de la București, Sabina Fati.


Pentru prima data unul dintre asa numitii regi ai asfalturilor este anchetat penal de procurorii anticoruptie. Este vorba despre Nelu Iordache de 42 de ani care este acuzat ca ar fi deturnat fonduri europene pentru constructia autostrazii Arad-Nadlac spre propria sa companie aeriana Blue-Air. Oricum potrivit socotelilor facute de presa centrala din Romania, Nelu Iordache a incheiat contracte cu statul in valoare de 1 miliard de euro doar in ultimul an. Cele mai productive contracte pe care le-a avut in ultima perioada au fost cele de reabilitare a drumurilor nationale si a strazilor din Bucuresti, Giurgiu si Deva.

Anul trecut, insa, compania lui Nelu Iordache a cistigat impreuna cu alte doua firme, dintre care una portugheza, constructia primului lot al autostrazii dintre Nadlac si Arad, in vestul Romaniei pentru 115 milioane de euro. Acum o saptamina CNADR, compania nationala de autostrazi, a decis suspendarea acestui contract din cauza intirzierilor, dar totul ar fi pornit in urma plingerilor pe care partenerii sai portughezi le-ar fi facaut inclusiv la Bruxelles. Deocamdata se vorbeste despre un prejudiciu care depaseste 6 milioane de euro.

In România sint in curs de executie circa 500 de kilometri de autostrazi in valoare totala de doua miliarde de euro, fara a pune la socoteala contractul referitor al autostrada „Transilvania” care urmeaza sa fie construita intre Brasov si Bors, inceputa in 2004, dar nefinalizata. Aceasta este probabil cea mai scumpa autostrada din Europa fiindca pe anumite portiuni un kilometru a costat peste 14 milioane de euro.

Pe coridorul IV pan-european care ar urma sa lege portul Constanta de Arad-Nadlac, poarta de iesire spre vest din România prin conectarea la autostrada ungara care duce la Viena, finantarile au provenit in proportie de 85 la suta de la Uniunea Europeana. Cu toate acestea constructorii români abia au reusit sa termine autostrada Bucuresti-Constanta, Bucuresti-Ploiesti plus centurile ocolitoare din Bucuresti, Pitesti si Sibiu. A ramas neacoperita insa cea mai mare parte a acestui Cordior IV care taie România dinspre est spre vest.

Pe de o parte din cauza ca proiectantii nu au gasit cele mai bune solutii care sa treaca fie peste Valea Prahovei, fie peste Valea Oltului si pe de alta parte din cauza ca ministerul transporturilor a preferat clientii politici, specialistilor, pentru ca de cele mai multe ori contractele au fost facute in defavoarea statului si in general pentru ca niciodata infrastructura nu a devenit prioritate nationala in România.

Politigraf

XS
SM
MD
LG