marți, mai 03, 2016 Ora Locală 00:19

  Cultură / Agendă culturală

  Jose Manuel Barroso: „Să creăm platforme de comunicare în sfera culturii”

  Președintele Comisiei Europene și opiniile sale despre cultură.

  Jose Manuel Barroso la întîlnirea cu reprezentanții culturii europene, între care un membru al grupului AbbaJose Manuel Barroso la întîlnirea cu reprezentanții culturii europene, între care un membru al grupului Abba
  x
  Jose Manuel Barroso la întîlnirea cu reprezentanții culturii europene, între care un membru al grupului Abba
  Jose Manuel Barroso la întîlnirea cu reprezentanții culturii europene, între care un membru al grupului Abba

  Multimedia

  Audio

  Comisia Europeană a suplimentat sprijinul financiar acordat Moldovei cu 11 milioane de euro, ce vor fi dirijați spre sistemul de sănătate și învățămînt. S-ar spune că un singur capitol, cel al culturii, nu este acoperit de această cooperare, altfel fructuoasă dintre Chișinău și Bruxelles. Și totuși, Jose Manuel Barroso nu este o personalitate căruia să-i fie străină cultura și necesitatea de a o sprijini, așa cum o amintește în relatarea sa Victor Eskenasy:

  Intr-adevăr, și declarații relativ recente o atestă. In septembrie anul acesta, Barroso îndemna o delegație a oamenilor de cultură europeni, venită la Bruxelles, să „parieze pe el”. Întîlnirea a avut loc, s-a desfășurat timp de o oră și a fost urmată de un dineu, pentru o altă oră și jumătate, timp în care Jose Manuel Barroso le-a spus interlocutorilor săi, între altele: „viziunea mea despre cultură nu o privește ca pe un instrument; ca știință, cultura este o cale de împlinire a oamenilor”. Și tot cu acel prilej, Barroso susținea că, în discuția despre cultură, nu trebuie totul redus la „bani, bani, bani” sau „cîștigătorul ia totul”. Cultura are un rol în a crea o legătură emoțională între cetățeni, de a facilita o mai bună cunoaștere între oameni.

  Reuniunea din septembrie, la care au participat reprezentanți din toate sferele culturii, de la cinema, literatură, pînă la muzică de toate genurile și personalități implicate în științele aferente, a fost menită să nască idei despre felul în care cultura poate contribui la dezvoltarea proiectului european, la administrarea actualei crize de încredere în Europa și la îndiguirea fenomenului de creștere a euroscepticismului, inclusiv printre tineri.

  Miza, a spus cu acel prilej Barroso este un dialog continuu și propunerea sa imediată a fost de continuare în 2013 a unei manifestări denumită Agora asupra Culturii, cu o dezbatere de mai mare vizibilitate și cu accent pe rolul societății civile. Publicația online, New Europe, îl cita pe președintele Comisiei Europene cu îndemnul - valabil, de ce nu?, și pentru Moldova - „Haideți să facem ceva formidabil. Să creăm platforme de comunicare în cadrul cărora femei și bărbați din sfera culturii să dezbată Europa și să se angajeze într-o discuție serioasă cu alți cetățeni despre viitorul Europei”.

  Taguri ue,Victor Eskenasy,Radio Free Europe,cultură,Jose Manuel Barroso,New Europe

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate