joi, mai 05, 2016 Ora Locală 17:16

  Moldova

  „Atât timp cât vă îndreptați în direcția corectă a istoriei, călătoria este la fel de importantă ca destinația”

  Discursul lui Jose Manuel Barroso la Chișinău.

  x

  Articole pe aceeaşi temă

  Cu certitudine, dl. Barroso nu vine să dezintegreze teritoriul R. Moldova...

  Ion Hadârcă: „rolul Parlamentului este să menţină acest vector european, să nu cedeze!”

  Liderii politici se poziționează la începutul vizitei lui Jose Manuel Barroso la Chișinău

  Marian Lupu: „Asemenea declaraţii nu vin decât să pună în evidenţă caracterul antieuropean al ideologiei şi al opoziţiei comuniste”.

  Avem aşteptări foarte mari de la anul care vine...

  Igor Corman: „până la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius să se încheie negocierile Acordului de Asociere”.

  Un interviu cu Jose Manuel Barroso (Adevărul)

  „Investitorii nu se simt protejați” (Timpul).

  Multimedia

  Audio

  Președintele Comisiei Europene a felicitat la Chișinău Republica Moldova pentru „coerența și viteza fără precedent a reformelor” din ultimii ani. Vorbind în fața unei audiențe numeroase la Palatul Național, Jose Manuel Barroso a spus că aceste lucruri îi „dau speranța” că „scopul comun” al Republicii Moldova și Uniunii Europene Weste nu doar realist, ci este și realizabil”. Dar care este exact acest „scop comun”? Primul președinte al Comisiei Europene care vizitează Moldova a spus că, astăzi, scopul este „asocierea politică și integrarea economică”. N-a rostit niciodată „aderare”, dar de 20 de ori - „reforme”. „Știu că unii dintre Dvs. se gândesc deja la următoarele etape”, le-a spus Barroso liderilor moldoveni adunați la Palatul Național, dar a adăugat: „călătoria este la fel de importantă ca și destinația”. Mai multe aflăm de la Liliana Barbăroșie:

  Mesajele lui Jose Manuel Barroso au fost despre asocierea politică şi integrarea economică a Moldovei cu UE - unde există noutăţi pozitive dar eforturile trebuie continuate - despre necesitatea ca valorile europene să ajungă şi în viaţa politică moldovenească şi despre faptul că ar fi devreme ca moldovenii să se gândească la următorii paşi cât timp nu i-au făcut pe toţi cei necesari la această etapă.

  După ce a enumerat succesele obţinute - de la trecerea în ultima fază  a planului de acţiuni pentru liberalizare vizelor la progresele de pe acordul de asociere care ar putea obţine o finalitate la sfârşitul anului viitor - preşedintele Comisiei Europene, a ţinut să puncteze şi de ce moldovenii ar trebui să se simtă deja recompensaţi: UE a sporit ca niciodată asistenţa financiară oferită Moldovei, chiar într-o perioadă economică dificilă, până la 122 de milioane de euro în acest an: 

  „Niciodată până acum, în istoria relațiilor noastre, nu am depășit pragul simbolic de 100 de milioane de euro pe an. Am ajuns la un nivel de 41 euro pe cap de locuitor; cel mai înalt nivel de sprijin din partea UE din vecinătatea europeană.”

  Un accent deosebit a fost pus în discurs pe nevoia unui progres suplimentar în lupta cu corupţia şi reforma justiţiei.

  „Sunt bucuros să văd că guvernul a decis să abordeze aceste probleme, dar este nevoie de acţionat în continuare,” a spus Jose Manuel Barroso şi a continuat: “Scopul nostru este să încorporăm valorile europene și respectul pentru drepturile omului în esența instituțiilor moldovenești și în viața politică, cât și să impulsionăm relațiile noastre economice.”

  A doua parte a discursului înaltei oficialități europene s-a construit pe explicaţia scopului pe care îl urmăreşte UE sprijinind reformele din Moldova. Parcă răspunzând opoziţiei comuniste care acuză Uniunea de sprijin necondiţionat oferit puterii, preşedintele Comisiei Europene a subliniat că ceea ce contează pentru UE cu adevărat este viaţa cetăţenilor. „Procesul de reforme nu ţine de politicieni, ci de îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Aceasta este măsura cu care trebuie să fim evaluaţi.”

  În fine, în ultima parte a discursului, preşedintele Comisiei Europene a abordat un subiect foarte sensibil, aşteptările Chişinăului legate de obţinerea statutului de candidat.

  „Știu, că unii dintre Dvs. se gândesc deja la următoarele etape, la următoarele popasuri în călătoria noastră comună. Totuși, atât timp cât vă îndreptați în direcția corectă a istoriei, călătoria este la fel de importantă ca destinația. (...) Dacă veți menține viteza și veți intensifica profunzimea reformelor sunt convins că alegerea voastră europeană va aduce rezultate.”

  Preşedintele Asociaţiei pentru Politică externă de la Chişinău, Vasile Nedelciuc, care a auzit din prima sursă şi discursul ceva mai însufleţitor pentru Chişinău de la Berlin al comisarului pentru extindere, Štefan Füle, crede că Barroso a spus la Chişinău exact ceea ce putea să spună:

  „În poziţia pe care o deţine de preşedinte al Comisiei Europene, unde există şi sceptici, nu a vrut să rişte şi nu a spus lucrurile prea tranşant. Dar faptul că a confirmat că avem şanse să obţinem cele două acorduri până în noiembrie anul viitor, că Republica Moldova este un stat eminamente european prin reformele cu care se deosebeşte de alte state din parteneriatul estic, este încurajator. Trebuie să desprindem din discursul său un lucru foarte important - cât de important este să comunicăm cu populaţia şi să ne asigurăm de sprijinul lor. Aşadar Guvernul are o misiune mult mai importantă ca până acum şi liderii care guvernează trebuie să-şi manifeste solidaritatea şi să se ajute reciproc, să comunice cu societatea să se concentreze ca în noiembrie să obţinem ceea ce ne-au promis europenii. ”

  Taguri moldova,eu,Radio Free Europe,RFE/RL,Vlad Filat,Liliana Barbăroșie,Jose Manuel Barroso

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Andrei Bunu
  30.11.2012 23:27
  Semnificatia vizitei dlui Barroso e mult mai profunda decat pare. Suntem sustinuti in aspiratiile noaste europene nu pur si simplu de UE ci, mai mult, de Comisia Trilaterala. Mesajul fiind clar: daca nu se poate, dar vrei foarte mult,...se poate. Asa ca guvernantii nostri au o misiune foarte grea, sa nu compromita aceasta sansa unica a noastra de a ne vedea in rand cu lumea buna.

  de: ion gherciu de la: elvetia
  30.11.2012 19:45
  Multumim D-lui Nedelciuc pentru apreciere corecta a situatiei. Regretabil este ca demnitarii moldoveni nu prea inteleg care este destinatia si de multe ori se cred mai mult decit prezinta sau merita. Sa aiba rabdare si sa incepeti reformele de la baza, de la oameni simpli. Asta a fost mesajul D-lui Baroso, bravo lui.

  În exclusivitate