Linkuri accesibilitate

„Văd Moldova ca o ţară europeană, ca parte a familiei europene...”


Jose Manuel Barroso în vizită la Chișinău.


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că perspectiva de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu trebuie privită ca un tabu, dar că în acest moment eforturile trebuie să se concentreze pe negocierile privind Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb, precum şi pe finalizarea celei de-a doua etape a Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

„Vizita mea la Chişinău confirmă faptul că văd Moldova ca o ţară europeană, ca parte a familiei europene, moldovenii ca europeni. Este un semnal că recunoaştem angajamentele ţării pe calea reformelor. Sunteţi pe drumul corect, aţi devenit lideri în Parteneriatul Estic, am obţinut deja multe rezultate. Perspectiva de aderare nu este un tabu. Trebuie să ne mişcăm pas cu pas. Perspectiva europeană pentru Moldova există. Şi acum trebuie să ne concentrăm pe paşi concreţi.”

Înaltul demnitar de la Bruxelles a îndemnat opoziţia comunistă să coopereze cu guvernarea, în binele şi interesul cetăţenilor ţării. În cadrul conferinţei de presă, domnul Barroso a spus: „Este în interesul Republicii Moldova ca toate forţele politice, inclusiv opoziţia să aibă o colaborare bună”. Amintim că Partidul Comuniştilor a boicotat evenimente legate de vizita preşedintelui Comisiei Europene la Chişinău. Potrivit PCRM, „Comisia Europeană este avocatul regimului antidemocratic şi antieuropean, care menţine prin forţă puterea de stat în Moldova”.


La rândul său, premierul Vlad Filat a dat asigurări că guvernarea va continua promovarea reformelor proeuropene şi că Republica Moldova şi-a ales calea: „Republica Moldova nu are alternativă decât Uniunea Europeană. Ceea ce ţine de construcţii imaginare şi de artificii cu caracter politic, speculative nu are nimic comun cu interesul naţional al Republicii Moldova. Sarcina noastră pentru viitor este, într-adevăr, ca procesul de integrare europeană care urmează să fie reflectat în viaţa fiecărui cetăţean, să fie o acţiune care să ducă la întrunirea, în sfârşit, a unui consens naţional”.

Premierul Filat a ţinut să mai precizeze că Republica Moldova va continua să muncească pentru a deveni din partener al Uniunii Europene o parte componentă a ei, dar şi că ţara trebuie să aducă un plus valoare Comunităţii Europene.

La conferinţa de presă, Europa Liberă l-a întrebat pe dl Barroso şi despre problema transnistreană: „Cât de important este să fie soluţionată problema transnsitreană pe calea eurointegrării?”

Jose Manuel Barroso: „Este o problemă internă a Republicii Moldova, dar în soluţionarea ei sunt implicate forţe din exterior. Noi facem tot ce putem, ca să oferim suport în această problemă. Dar, după cum ştiţi, nu putem conecta aceasta cu perspectiva integrării europene. Este important să se găsească o rezolvare. Noi vedem că sunt câteva idei posibile, pentru a obţine nişte rezultate concrete în cadrul acestor negocieri de asociere. Cum pot beneficia oamenii care trăiesc în Transnistria de acest acord? Aceasta este întrebarea care contează. Noi vrem ca de acest acord să beneficieze fiecare cetăţean din Moldova, inclusiv cei care trăiesc în Transnistria. Dar nu trebuie să facem conexiuni directe dintre problema transnistreană şi perspectiva europeană a Moldovei.”

Tot azi, şeful diplomaţiei moldave, Iurie Leancă şi comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, au semnat două acorduri de susţinere financiară a sectorului de sănătate şi a învăţământului vocaţional, în valoare de 6 şi respectiv 5 milioane de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG