Linkuri accesibilitate

Noul statut la ONU al teritoriilor palestiniene


Mahmoud Abbas, după discursul pronunțat la ONU, salutat de o parte a sălii
Mahmoud Abbas, după discursul pronunțat la ONU, salutat de o parte a sălii

Hamas: „„Nu recunoaștem Israelul și nici împărțirea Palestinei”.


Peste 130 de tari au votat la Natiunile Unite pentru ca Palestina sa fie catalogata drept stat ne-membru in organizatie. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, despre consecințele deciziei din perspectivă americană.

Statele Unite au votat impotrivă, explicind ca initiativa unilaterala a palestinielor de a solicita noul statut indeparteaza posibilitatea de a obtine un stat recunoscut ca atare, prin negocieri cu israelienii. Acestia din urma s-au opus si ei - mai inversunat in perioada premargatoare votului, cu ceva mai multa masura, dupa vot - aratind ca actiunea de la Natiunile Unite intareste vocile din interiorul Israelului, care sustin ca palestinienii nu sint de incredere, in acest caz nesocotind prevederi ale acordurilor anterioare, care interziceau gesturi unilaterale.

Din perspectiva israeliana, noul statut palestinian la ONU insemna ca acestia pot pune in discutie Israelul la Tribunalul Penal International. Analisti spun ca, pe de alta parte, votul este de natura sa intareasca pozitia moderatului Mahmoud Abbas, in dauna gruparii Hamas, care pe durata recentului conflict cu Israelul a dominat scena palestiniana.

In ultimii doi ani, primavara araba a elipsat cauza palestiniana, pentru ca tarile din regiune au avut propriilor lor probleme interne. Votul, la putin timp dupa cele intimplate in Gaza, redeschide tema, acum, cind presedintele Obama se pregateste pentru noul mandat cistigat. Abbas a invinuit Israelul la ONU de rasism si colonialism, ceea ce a atras in Israel remarca premierului Beniamin Netanyahu care a spus ca cineva care doreste pacea nu vorbeste ca Abbas.

Hamas s-a pronuntat pentru actiunea de la Natiunile Unite, dar l-a criticat pe Abbas pentru ca gruparea militanta respectiva nu recunoaste Israelul. Un purtator de cuvint Hamas a spus „Nu recunoastem Israelul si nici impartirea Palestinei, Israelul nu are nici un drept sa fie in Palestina”. Israelienii spun că la fel ca si predecesorii sai, premierul Netanyahu a oferit un plan care sa duca la existenta celor doua state. Dar - adauga ei - partea palestiniana taraganeaza.
XS
SM
MD
LG