Linkuri accesibilitate

Statele Unite, recesiunea şi bugetul


Dacă acordul de urgenta intră în vigoare de la 1 ianuarie, el prevede 600 de miliarde de dolari în reduceri de impozite şi cheltuieli.


Președintele american, Barack Obama îl găzduiește astăzi la un prânz la Casa Albă pe fostul său rival republican la alegerile din 6 noiembrie, Mitt Romney. Întâlnirea are loc pe fundalul negocierilor dificile purtate de președintele Obama cu republicanii din Congres pentru a reduce deficitul și a evita ceea ce presa, comentatorii și politicienii americani numesc o prăpastie fiscală. Cum decurge dezbaterea ne spune de la Washington corespondentul nostru Valeriu Sela:

Inaintea alegerilor de anul acesta, republicanii s-au angajat sa nu mareasca in nici un fel de conditii impozitele. Administratia Obama insista ca pentru a diminua deficitul e nevoie nu doar de reduceri de cheltuieli, dar si de venit suplimentar la buget, din impozite. Aceasta a fost una dintre controversele care au marcat dezbaterea, de-a lungul ultimului an, si acum politicienii trebuie sa vina cu o solutie, pina la sfirsitul lui 2012, in caz contrar urmind sa intre in vigoare un acord prelabil, ale carui masuri nu sint pe placul nici unuia dintre partide.

In acest context si dupa victoria lui Barack Obama în alegeri incep sa apara fisuri in tabara republicana. Deputatul conservator Tom Cole a spus ca ar sprijini un acord cu presedintele Obama, care sa prevada majorarea impozitelor pentru cei instariti, dar mentinerea ratelor reduse actuale pentru cei cu venit, pe familie, de pina la 250,000 de dolari. Deputatul sustine ca republicanii ar trebui sa sprijine o intelegere care asigura ca 98% dintre americani nu vor avea de suferit majorari de impozite.

Administratia Obama sprijina aceasta idee. Numerosi republicani insa doresc sa mentina ratele reduse pentru toti americanii, indiferent de venit, si sa obtina venituri la buget prin eliminarea anumitor scutiri de impozite. Ei mai spun ca masive programe guvernamentale, cum ar fi cele de asigurari medicale pentru saraci si cei in virsta, trebuie reduse.

Nu este inca clar ce impact vor avea declaratiile deputatului de Oklahoma, Cole, care pina acum a fost fidel conducerii partidului. Liderii republicani sprijina deocamdata pozitia initiala si anume mentienerea ratelor actuale ale impozitelor.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner si-a exprimat dezacordul cu colegul sau spunind: „Nu vei reusi sa impulsionezi economia marind impozitele celor instariti”. Daca acordul de urgenta intra in vigoare de la 1 ianuarie el prevede 600 de miliarde de dolari in reduceri de impozite si cheltuieli si - apreciaza expertii - poate arunca tara intr-o noua recesiune.
XS
SM
MD
LG