Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova şi în lume


Vizita la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene; negocierile de la Dublin pentru Transnistria; ziua solidarității cu poporul palestinian.

La Chișinău sunt așteptați în cursul serii președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso împreună cu Stefan Fule, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate. Barroso este primul președinte al Comisiei Europene care vizitează Moldova. Vizita va dura două zile, timp în care oficialii europeni se vor întâlni cu președintele Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat şi speakerul Marian Lupu. Jose Manuel Barroso va ţine și un discurs public la Palatul Naţional, la care vor putea asista şi cetăţenii, dar nu este limpede cum vor fi selectați doritorii.

La Dublin continuă astăzi pentru a doua zi o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană. Runda care va dura până vineri este ultima organizată de președinția irlandeză a OSCE de anul acesta.

La Adunarea Generală ONU se va pune la vot astăzi propunerea ca Autorității Palestiniene să i se recunoască statutul de țară suverană. Dintre puterile occidentale, Franța a anunțat marți că va vota pentru.

Tot astăzi, în mai multe țări ale lumii este marcată ziua solidarității cu poporul palestinian.

La Viena, are loc astăzi reuniunea Consiliului de guvernatori ai Agenției Internaționale pentru Energia Atomică. Miercuri agenția ONU a recunoscut că unul din serverele sale vechi a fost spart de hackeri. Aceștia au publicat pe un site în limba persană datele de contact ale peste 100 de experți internaționali cu îndemnul să semneze o petiție pentru investigarea programului nuclear al Israelului.

Astăzi se împlinește un an de la atacul asupra ambasadei britanice la Teheran, unde sute de tineri iranieni și-au exprimat în mod violent protestul față de decizia Marii Britanii de a impune unilateral sancțiuni Iranului din cauza programului nuclear.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG