Linkuri accesibilitate

Hârjoneală în guvern: cine alungă investitorii străini?


Premierul Vlad Filat e nemulţumit că miniştrii recurg la acuzaţii reciproce şi le-a cerut să se ocupe fiecare de problemele sale.

Cine frânează investiţiile străine sau dezvoltarea sectorului economic privat? Serviciul Vamal sau ministerul Economiei? Sau poate Serviciul Fiscal, acuzat de Ion Lupan din ministerul economiei că vede un infractor potenţial în orice investitor străin? O dispută care a fost discutată în guvern şi după şedinţa de guvern şi despre care relatează Valentina Ursu:

Din cauza indiferenţei şi prejudecăţilor unor instituţii ale statului, companiile străine ar putea face cale întoarsă, au atenţionat recent reprezentanţii Ministerului Economiei. În replică, şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, spune ca Vama este acuzată pe nedrept.

Tudor Baliţchi: „Prin declaraţiile respective, Ministerul Economiei a denigrat în mod vădit imaginea Serviciului Vamal. La mine sunt 7 scrisori ale administratorilor celor 7 zone economice libere care sunt în Republica Moldova, care, în mod explicit şi univoc, declară: careva deficienţa în activitatea sau în colaborarea cu Serviciul Vamal nu sunt. Colaborarea este una eficientă, pozitivă şi calitativă. Iar orice solicitare din partea lor este soluţionată de către Serviciul Vamal prompt şi eficient. Credem că prin declaraţiile respective Ministerul Economiei încearcă să-şi mascheze incapacitatea de a soluţiona problemele economice, care ţin direct de responsabilitatea acestuia. Şi încearcă să plaseze aceste probleme pe spatele altora.”

Ministrul economiei Valeriu Lazăr, într-un interviu pentru Europa Liberă, aminteşte că organizaţiile financiare internaţionale cer guvernului de la Chişinău să îmbunătăţească administrarea fiscală şi cea vamală.

Valeriu Lazăr: „Printre priorităţile în relaţiile cu FMI-ul, cu BERD, cu USAID-ul, peste tot scrie: „Consolidarea sistemului de administrare fiscală şi vamală”. Noi avem foarte multă economie tenebră şi baza fiscală trebuie extinsă nu mărind presiunea care este la suprafaţă. Aceştia, Draexlmaier, nu fuge nicăieri cu 2700 de oameni. Dar dacă undeva alături există întreprinderi, care se ocupă doar cu comerţul, fac şmecherii, toată presiunea trebuie să fie pe cei care sunt în grupul de risc. Draexlmaier-ul, apropos, Serviciul Vamal, bravo lor, ea le-a dat nivelul zero de încredere, adică cel mai înalt nivel de încredere. Atunci eu mă întreb de ce Serviciul Vamal, în cazul dat, trece prin nivelul cel mai înalt de încredere, iar colegii lor de la Fisc îi văd ca pe nişte golani. Nu se leagă chestia aceasta. De aceea nu trebuie să vedem doar răul. Serviciul Vamal dă dovadă de deschidere. Eu mi-aş fi dorit ea să fie mult mai mare, ca aceste proceduri să nu fie personificate, fiindcă este loc pentru mai bine. Dar fac lucruri bune. Acelaşi lucru trebuie să se întâmple la toate instituţiile. Fiindcă de activitatea acestor 2 instituţii depinde foarte mult climatul investiţional. Orice investiţie serioasă care vine în Republica Moldova presupune importuri şi presupune exporturi. Şi investitorul deodată se uită cât de bine lucrează structurile acestea.”

Şeful Vămii Tudor Baliţchi a declarat Europei Libere că serviciul pe care îl conduce a respectat întru totul recomandările venite din partea Fondului Monetar Internaţional.

Tudor Baliţchi: „Toate solicitările din partea Fondului Monetar Internaţional expuse în luna mai a anului curent au fost implementate deja.”

Europa Libera: Dar poate fi îmbunătăţită administrarea vamală?

Tudor Baliţchi: „Astăzi careva solicitări vizavi de administraţia vamală nu au fost lansate, însă sigur că noi avem un plan de acţiuni şi de lungă durată, şi de durată medie, pentru a îmbunătăţi administrarea vamală. Sigur că nu suntem cu toţii perfecţi”.

L-am întrebat pe vicepremierul Valeriu Lazăr dacă ar exista un conflict între cele doua instituţii, Vama şi Ministerul Economiei.

Valeriu Lazăr: „Eu nu văd niciun conflict. În esenţă, dispute vor fi întotdeauna. Pe mine aceasta nu mă deranjează, fiindcă ei trebuie să aibă reglementări. Eu trebuie să dereglementez şi să găsesc echilibru între necesitatea de a acumula mulţi bani la buget, dar nu în detrimentul activităţii economice. Şi noi avem parcă obiectivul comun. Dar în interiorul acestui obiectiv noi avem cam sarcini diferite.”

Europa Liberă: Şi interese diferite.

Valeriu Lazăr: „Eu în sensul bun al cuvântului trebuie să lupt cu ei, în măsura în care văd că ei au nişte administrări exagerate. Eu trebuie să iau semnale din mediul de afaceri. Eu trebuie să iau semnale din toate rapoartele pe care le fac partenerii de dezvoltare. Şi eu trebuie să vin cu documente de politici. Dacă e vorba de lege, eu vin cu iniţiativă legislativă. Dacă eu văd că merge rău în punctele de trecere a frontierei şi nu e vorba doar de vamă, eu am venit cu o hotărâre de guvern care a fost aprobată. Şi ea trebuie executată. Sigur că pe undeva eu creez un disconfort celor care au funcţii de reglementare. Dar aceasta e misiunea mea. Nu trebuie să se supere nimeni pe aceasta. Totdeauna ministerele, care au în gestiune funcţiile de reglementare, sunt în conflict cu toţi ceilalţi care au reglementări. Trebuie să ne uităm ca la ceva firesc la această situaţie. Şi nu trebuie să politizăm sau să vedem altceva decât ceea ce este în realitate. În satul meu de baştină este o vorbă cu tâlc care zice: nu poate să trăiască bine o familie în care cineva aduce în casă, dar altcineva duce din casă. Aşa şi aici, pot să aducă primul ministru, ministrul de externe, ministrul economiei, ambasadele noastre de peste hotare, MEPO, toţi, ceea ce noi şi facem, să aducem investitori. Şi e destul un caz-două de genul acesta, şi ne dă peste cap toată munca noastră. Şi de aceea poate noi reacţionăm uneori şi mai emotiv, dar aici nu poţi să nu ai emoţii, fiindcă, dacă nu faci cu emoţii şi cu suflet ceea ce faci, înseamnă că scrie cerere şi pleacă.”

În cadrul şedinţei de guvern, premierul Vlad Filat s-a arătat astăzi nemulţumit de faptul că miniştrii şi şefii instituţiilor se atacă unul pe altul, aducându-şi acuzaţii reciproce. Şeful cabinetului de miniştri le-a cerut să se ocupe fiecare de problemele lor. El le-a sugerat să nu încerce să tragă dividende. „O să fie efectul bumerangului şi o să lovească foarte dureros şi nu în frunte, dar în ceafă”, a mai spus Filat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG