miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 14:42

  În jurul Moldovei

  Cum se minte poporul cu televizorul: când presa română o manipulează pe cea belgiană

  Josy Dubié: „Oamenii cred că la TV nu poți trișa, dar minciuna în direct e o tradiție la români, dacă ne gândim la precedentul Revoluției.”

  x

  Multimedia

  Audio

  Televiziunile din România, mai ales aşa numitele Antene ale conservatorului Dan Voiculescu, se implică pe deplin în propaganda electorală, inclusiv încercând să reinterpreteze trecutul comunist apropiat, să implice fie şi indirect în actuala campanie, puţinele din figurile cunoscute ale disidenţei din anii ceauşismului, cum ar fi Doina Cornea. Despre o astfel de tentativă de manipulare la Antena 3, relatează Dan Alexe:

  In plină campanie electorală, pus pe recuperarea memoriei rezistenței anticomuniste, postul de televiziune Antena 3 al magnatului, - fost colaborator dovedit al Securității, - Dan Voiculescu, a căutat sa se folosească de filmul documentar Le Désastre Rouge (Belgia, 1988) al regizorului belgian Josy Dubié, care la vremea lui a denunțat in occident regimul lui Ceaușescu si a făcut cunoscută figura disidentei Doina Cornea.

  Documentarul lui Dubié a reprezentat o dată marcantă in jurnalismul de investigație al ultimelor decenii. Filmat in bună parte cu o cameră ascunsă in România totalitară si paranoică a sfarsitului de regim, filmul a modificat definitiv imaginea lui Ceaușescu de despot luminat si deschis spre exterior si a dat o nouă dimensiune documentarului prin implicarea regizorului in subiect.

  Invitat sa participe la emisiunea Secvențial a Antenei 3, de la București, duminică 25 noiembrie, Josy Dubié și-a argumentat refuzul prin aceea că televiziunea respectivă, Antena 3, reprezintă astăzi exact ceea ce filmul lui de atunci denunța: naționalismul demagogic si agresiv, populismul izolaționist, anti-europeanismul manipulator:

  Josy DubiéJosy Dubié
  x
  Josy Dubié
  Josy Dubié
  „Sînt foarte dezamăgit de evoluția României. Dezamăgit, dar nu mirat. De fapt, nu mă uimește deloc atitudinea și evoluția așa-numitelor Antene și nici faptul că opinia publică română e fasonată de manipulările de acolo. Este prelungirea logică a nașterii societății române de astăzi, dintr-o mizanscenă care a avut loc acum 23 de ani și în care falși revoluționari au învinși falși teroriști.

  E logic ca oameni care s-au îmbogățit și au devenit puternici grație manipularii și redistriburii rolurilor în politică și în economie să fie influenți în peisajul mediatic de astăzi. De aceea am refuzat să particip la emisiune și am refuzat să le permit proiectarea de fragmente din film: acel film era dirijat împotriva a tot ceea ce reprezintă acest imperiu mediatic al Antenelor de astăzi. Atitudinea românilor e de altfel azi urmarea logică a celei dinainte. N-am mai văzut niciodată o cultură în care oamenii să se teamă atât să vorbească.“

  Cu toate astea, si in ciuda refuzului lui Josy Dubié de a permite Antenei 3 să difuzeze imagini din film, realizatorii de la Antena 3 l-au contactat pe unul din foștii colegi lui Dubié, Jean-Jacques Péché, astăzi la pensie, carui i-au ascuns faptul ca autorul filmului refuzase sa participe la emisiune, lăsând de înțeles in același timp, pentru spectatori, printr-o traducere simultana deturnată, că Jean-Jacques Péché ar fi autorul filmului.

  Iată ce spune Jean-Jacques Péché:

  „Oameni care uzurpă o identitate, care păcălesc pe cineva facându-l să se preteze unui joc în care nu știe că va fi prezentat drept altcineva comit ceva absolut inacceptabil, care se situează dincolo de criteriile presei așa cum o știm. Nu mă așteptam să fiu prins în jocul unei mașinării ideologice, al unei mașinării de război. M-au tras pe sfoara. Mă simt acum ca și cum aș fi fost violat.”

  Concluzia e dată de Josy Dubié:

  „Odata cu evoluția tehnicii, cu transmisiile prin satelit și toate celelalte, multă lume își închipuie că azi nu mai poți trișa, pentru că ești în direct. Mare eroare, după cum am văzut. Aș zice că minciuna în direct e deja o tradiție la români, dacă ne gândim la precedentul Revoluției. Aș spune chiar că acum se poate manipula mai mult decât înainte.”

  Taguri Dan Alexe,Bruxelles

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: lone de la: sighet
  07.12.2012 15:46
  ce spun eu si ce intelege el... ce comunisti de dinainte de 89, ce putere detinuta de 2 oameni, ce principii de nediscutat... nu stiti decat 2 chestii: basescu sau usl

  de: marianpreo de la: bucuresti
  03.12.2012 14:17
  "M-am saturat de astfel de oameni"...Ione de la Sighet...Adica este foarte bine din punctul lui de vedere ca toata puterea sa reina ca inainte de 89 unui singur partid, condus de 2 nulitati. Faptl ca avem un presedinte care li se opune acestor demagogi neostalinisti este un lucru rau. Ar trebui sa decretam Antena 3, televiziune de stat, sa se invete in scoli numai dupa manualele lui Andronescu, Antonescu - Cacarau- sa ne scrie cartile de istorie..iar Mircea Badea sa devina Avocatul Poporului....Idioti pamanteni mai traiesc in Romania, fratilor!
  Si toate astea pentru a nu mai avea "contradictii"...
  Asta este democratia : parerile opuse le discutam, nu ii impuscam pe ceilalti.

  de: lone de la: sighet
  03.12.2012 12:13
  M-am saturat de razboaiele dintre sustinatorii lui Basescu si sustinatorii USL. M-am saturat de voi astia, indiferent ca sunteti la antene sau la bruxelles, care nu vedeti mai departe de etichetele "comunisti", "neocomunisti", cand toata tara e intr-o groapa jegoasa cu poleiala mimarii institutiilor europene de rigoare. Intr-o continua desincronizare, intr-o continua "recuperare", tara asta, de la 89 incoace. Voi, care ati vazut in subordonarea puterii in mana unui singur om ca fiind acceptabila, ca fiind mesianica, unui "jucator"care intelege si salveaza din afara regulilor obisnuite, pentru ca el are o intelegere mai profunda asupra lucrurilor. Voi, care nu ati inteles nimic din demonstratiile din primavara asta de la bucuresti, lucru care nu s-a mai intamplat de la mineriade. Voi, care nu intelegeti ca USL este doar tolerat si ca de fapt nimeni nu mai crede in nimic aici. Nu in politica. Un om frumos nu are cum sa iubeasca marasmul asta. Asa ca mai scutiti-ma cu comentariile voastre pro si contra, niciunii nu sunt mai albi ca ceilalti. Ce ma doare este ca vad sustinatori ai jegului din randurile unor oameni inteligenti. Atat.

  de: stefan de la: geneva
  02.12.2012 14:41
  Acest articol descrie ce se intampla in intreaga Europa, nu numai in romania. Domnul Dubié ar trebuii sa fie mai aren't la declaratiile sale postcolonialiste, salvatoare, civilizatoare

  de: Horia Puscuta de la: Bacau
  01.12.2012 17:51
  ati mintit poporul cu televizorul

  de: ionescu de la: bucuresti
  01.12.2012 14:24
  Radule, Raducule, baiatule, cine te plateste pe tine sa spui tampeniile astea? Spune-le ca nu crede nimeni textul asta, sa-ti de altul. Incercati alta abordare.

  de: dan de la: nu in romania
  28.11.2012 20:43
  radule, esti un bou. indiferent ce crezi despre partidul aflat la putere (desi USL-ul e la putere acum - iarasi niste fosti psdr-isti si comunisti - , Basescu reprezinta doar presedentia - cu nu prea mare putere in stat in urma ciuntelilor legislative facute de USL cu ocazia ultimei suspendari), ceea ce fac antenele sunt identic cu a lua o mana de cacat si a manji trecutul si prezentul intr-un scop la fel de 'de cacat' ca si originile lor comuniste. In concluzie: esti un imbecil

  de: Angi de la: in fata calculatorului
  28.11.2012 06:38
  No, bine mai Radule! Unde dai, si unde crapa... Hai ca m-ai facut sa rad. Cu alte cuvinte, sper ca glumesti.

  de: radu de la: romania
  27.11.2012 22:47
  Pot sa spun ca eu cred ca ACEST site este controlat de securisti? Ca (daca el ar sti ce se scrie aici) acest Dubie e chiar prost, sau ca e, el insusi, manipulat? Ca, daca la el in tara nu exista posturi care sa se opuna politicii partidului aflat la putere, se cheama, fie ca au toti aceeasi conceptie, fie ca au fost pusi cu botul pe labe, cum nu vrea, dealtfel, puterea din Romania, care e "democratica", lucru care o face slaba, nu-i asa tovarase Stalin?

  În exclusivitate