Linkuri accesibilitate

România cu două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare


Scăderea libertăţii mass-media - un efect evident al cultivării propagandei.

Mai sint doua saptamini pina la alegerile parlamentare care vor avea loc in Romania pe 9 decembrie si nu exista planificata, deocamdata, nici o confruntare directa intre liderii principalelor partide. De altfel, discursurile politicienilor autohtoni au ramas intr-un fel egale, iar singurul personaj politic care pare sa se bata in aceasta campanie ramine Traian Basescu, desi rolul constitutional nu-i permite juridic vorbind sa fie de o parte sau de alta a baricadei, fiindca in Romania presedintele tarii nu face parte din nici un partid politic. Oricum, Traian Basescu se foloseste de orice exces facut de socialisti sau de liberali pentru a iesi public si a raspunde, cu speranta ca astfel de iesiri se vor deconta in procentele PDL, partidul din care provine.

Traian Basescu s-a enervat, i-a ironizat pe reprezentantii coalitiei guvernamentale, dar i-a si avertizat ca dupa alegerile din 9 decembrie nu va numi un premier „pe povesti”, altfel spus seful statului roman l-a avertizat pe premierul Victor Ponta, ca s-ar putea sa nu mai fie nominalizat, daca nu are la indemina un program de guvernare serios adaptat vremurilor complicate care vor urma. In plus, Traian Basescu a observat ca guvernul USL nu are nici o schita privitoare la bugetul pe 2013 si desi discuta despre necesitatea unor schimbari constitutionale nu ia in discutie nici referendumul privind trecerea la un parlament uninominal si nici chestiunile legate de Uniunea Europeana, cum ar fi ideea de a introduce in viitoarea constitutie obligatia guvernelor de a nu mai avea deficite anuale peste 3 la suta.

Totul a pornit de la faptul ca Victor Ponta a vorbit intr-un interviu pentru Wall Streat Journal ca a inteles lectia suspendarii presedintelui de asta vara si ca isi doreste coabitarea, declaratii care sint in contradictie cu discursul sau intern din utlima perioada. Asa ca Traian Basescu i-a transmis ca „in aceasta epoca nu se poate spune una in tara, si alta in straintate” si ca doar Nicolae Ceausescu credea ca poate face acest lucru. Traian Basescu a ris si de presedintele liberalilor care a adormit la o reuniune a USL chiar cind vorbea premierul, l-a ridiculizat pe ministrul apararii, numindu-l „Mos Teaca”, fiindca nu vrea sa recunoasca Strategia Nationala de Aparare a Tarii, si firesete declaratiile presedintelui au primit raspunsuri la fel de dure si au repornit partial campania electorala autohtona aflata in oarecare amortire. De altfel, la televiziuni nu ruleaza nici un fel de clipuri electorale, iar afisajul stradal este mai sarac decit in alti ani. Nu este neaparat vorba despre economiile pe care partidele romanesti le fac in vremuri de criza, ci mai degraba despre o revenire in epoca propagandei.

Exista un post de televiziune, Antena 3 care transmite dezbateri si informatii, folosindu-se de tehnica propagandei, adica ascunzind sursele sau deformind stirile, aducind in fata publicului doar analisti care-l defaimeaza pe Traian Basescu si care demonteaza toate argumentele PDL. Pentru propaganda de dreapta functioneaza B1, dar intr-o formula mult mai civilizata si cu incercari vizibile de ponderare a tonului polemic.

Oricum in aceasta campanie cei neavizati ar putea crede tot ceea ce se aude la televiziuni, pentru ca majoritatea posturilor TV se ocupa cu propaganda, iar cele doua exemple amintite sint doar cele mai virulente.

Intoarcerea la propaganda ar putea fi periculoasa pentru publicul prea putin cultivat din Romania. Iar primul efect s-ar putea constata in scorul probabil de peste 65 la suta pentru alianta dintre liberali si socialisti, dupa redistribuirea procentelor nealocate, mai ales ca USL are de partea sa majoritatea televiziunilor de stiri. O guvernare cu o sustinere atit de mare in parlament aluneca usor spre autoritarism si decizii nedemocratice, dupa cum s-a vazut in Ungaria, iar cu o propaganda eficienta ar putea camufla cu usurinta orice eventual derapaj. Pentru inceput putem observa o scadere a libertatii mass-media, ceea este deja un efect evident al cultivarii propagandei in mediile de informare in masa din Romania.

Politigraf

XS
SM
MD
LG