joi, mai 05, 2016 Ora Locală 09:41

  Internațional

  Statele Unite doresc ca procesul constituțional din Egipt să fie continuat

  John McCain: ajutorul american poate fi pus sub semnul întrebării.

  Proteste la CairoProteste la Cairo
  x
  Proteste la Cairo
  Proteste la Cairo

  La doar citeva zile dupa ce a mediat un acord de incetare a focului, intre Israel si Hamas, presedintele Egiptului, Muhammad Morsi este contestat in interiorul Egiptului. Cu reactii din Statele Unite, la microfon corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela.

  Presedintele Egiptului a anuntat saptamina trecuta ca decizii prezidentiale nu pot fi puse in revers prin hotariri judecatoresti. Morsi considera puterea judecatoreasca din Egipt o ramasita a regimului Mubarak, multi dintre judecatori fiind numiti de fostul presedinte si acolitii sai. In aceste conditii, Morsi crede ca puterea judecatoareasca incearca sa-i subminize autoritatea si impiedica Fratia Musulmana sa guvernze tara, dupa ce aceasta a cistigat votul popular.

  La putin timp dupa decizia presedintelui, au izbucnit proteste in Egipt, unele de mari dimensiuni. Regimul a reactionat pe alocuri in forta. Purtatori de cuvint ai Presedintiei si Fratiei Musulmane au spus ca masura lui Morsi este doar temporara. Secretarul de stat, Hillary Clinton l-a sunat pe presedintele Mosi cerindu-i sa imparta conducerea tarii cu celelalte puteri in stat.

  Vesti recente arata ca Morsi intentioneaza sa-si modifice decretul care initial il punea deasupra puterii judecatoresti pina cind o noua Constitutie va intra in vigoare si un nou Parlament va fi ales.

  Purtatorea de cuvint a Departamentului de Stat, Victoria Nuland a explicat ca Hillary Clinton i-a spus lui Morsi ca Statele Unite doresc ca procesul constitutional din Egipt sa fie continuat, intr-o maniera care sa nu concentreze puterea in miinile unei persoane, care sa asigure domnia legii, echilibrul puterilor in stat si protejarea drepturilor diverselor grupari din Egipt. Purtatoarea de cuvint a mai spus ca una dintre principalele idei ale revolutiei din Egipt a fost ca puterea sa fie impartita si nu concentrata.  Nuland a refuzat sa-l caracterizeze pe Morsi drept nedemocratic.

  Aparent, presedintele Morsi nu a avertizat-o pe doamna Clinton cu privire la intentiile sale, atunci cind aceasta s-a aflat in Egipt saptamina trecuta. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Jay Carney a spus ca decizia lui Morsi de a acapara puterea nu are legatura cu rolul pe care l-a jucat in rezolvarea conflictului dintre Israel si gruparea Hamas. Senatorul republican John McCain a spus ca ajutorul american poate fi pus sub semnul intrebarii daca Morsi continua sa-si intareasca puterea in dauna procesului democratic. El a cerut administratiei Obama sa condamne decizia lui Morsi si sa ameninte cu oprirea ajutorului.

  Taguri Egipt,Vlad Sela,Morsi,proces democratic

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate