miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 10:55

  În exclusivitate

  „Sînt foarte mîndru de faptul că statul moldovean e unul dintre primele state românești”

  Lucian Ștefănescu de vorbă cu Vlad Bolocan, jurnalist și manager de pub în București.

  x

  Multimedia

  Audio


  În timpul acestei veri, la microfonul Europei Libere au avut loc mai multe discuții legate de soarta moldovenilor plecați în exil. S-a vorbit despre motivele pentru care au ales să trăiască peste hotarele țării lor, dar și despre posibilele (eventuale) motive pentru care ar dori să revină acasă, în republica Moldova. Unul din acești moldoveni este Vlad Bolocan, jurnalist cu studii de specialitate la Universitatea de Stat din Chișinău, actualmente manager de pub, cum îi spune în englezește, sau de crîșmă, ca să folosim un termen neaoș românesc, deși provenit din limba slavilor așezați în negura vremurilor pe teritoriul numit azi România.  Pub-ul, crîșma lui Vlad Bolocan din București este însă mai mult decît un loc unde bei bere și alte alcooluri. E și un spațiu cultural alternativ, unde au loc concerte, se joacă piese de teatru, se spune poezie, și un loc unde oameni care nu sînt de meserie DJ vin să pună muzici altor oameni într-o manifestare săptămînală numilă „Lend Us Your Ears”, ce vrea să spună „împrumută-ne urechile tale pentru că vrem să ascultăm ce asculți și tu”. Lucian Ștefănescu a stat de vorbă cu Vlad Bolocan despre Moldova și despre limba română.


  Europa Liberă: La Chișinău există o dezbatere despre diaspora moldovenească, recent la Chișinău a avut loc un congres al diasporei moldovenești, oamenii de acolo au avut cîteva idei pe care le-au transmis coaliției de guvernămînt, coaliția de guvernămînt este foarte bine văzută acum în Occident, mai ales  în Uniunea Europeană, Moldova e considerată povestea de succes a acestui spațiu fost sovietic. Întrebarea, pe care am pus-o și altora, este: ce v-ar atrage să vă întoarceți înapoi a acasă?

  Vlad Bolocan:
  O să răspund în a doua frază, în prima frază va trebui să fac o introducere. În momentul ăsta nimic. Și prima frază e că Moldova nu este un stat. În felul cum arată în prezent, Moldova nu este un stat, nu poate avea autonomie, nu se poate descurca de una singură. Este un teritoriu care a rezultat în urma unor scindări de alte state. Problema fundamentală a Moldovei nu este în coalițiile guvernamentale de succes, sau de mai puțin succes. Problema fundamentală a Moldovei este dă devină parte dintr-un stat. Probabil din România ar fi cel mai logic, am renunțat de mult la naționalisme gratuite. Cel mai mai logic ar fi să facă parte din România pentru că trei sferturi sînt români acolo, sau vorbitori de română, sînt aceleași tradiiții, aceeași istorie, multe lucruri care ne unesc. Și atunci, devenind parte dintr-un stat adevărat, probabil se vor schimba niște lucruri, și ar ave arost să ne întoarcem, sau să se întoarcă mulți basarabeni.

  Europa Liberă: Există cel puțin un punct de vedere care vă contrazice, și îl citez aici pe istoricul Lucian Boia care, într-un interviu recent dat Europei Libere, spunea că Moldova este într-o situație fericită în care-și construiește o națiune.

  Vlad Bologan:
  Un mare mit, o mare înșelare de sine această afirmație. Privită de la București poate arată așa. Nu, nici pe departe, sună foarte frumos, dar nu are nici o legătură cu realitatea.

  Europa Liberă: De ce spuneți asta?

  Vlad Bologan:
  Problema fundamentală e identitatea. Cine sînt moldovenii? Sînt 3 milioane jumătate de moldoveni acolo, sînt 8 milioane de moldoveni în dreapta Prutului. Cine sînt moldovenii din Republica Moldova. Moldovean e o naționalitate? Nu este.

  Europa Liberă: Unii istorici din Chișinău susțin că limba moldovenească a fost vorbită de 600 și ceva de ani, pe când limba oficială numită română a apărut cîteva sute de ani mai tîrziu.

  Vlad Bologan:
  Sînt minoritari acești istorici și filologi. Academia de Științe de la Chișinău vorbește de limba română, catedrele toate sînt de limbă română, mama mea e profesoară de limbă română, așa a fost întotdeauna din 89-90 când s-a permis revenirea la acest termen, termenul de limbă română din 1848 încoace este termenul pe care am convenit cu toții să-l folosim; e convenție, da, acum 200 de ani nu exista termenul de limbă română. Dar am convenit să ne numim români, am convenit că moldovean, ardelean, dobrogean e un determinant geografic, nu unul național, și asta e toată povestea.

  Europa Liberă: Mă aflu în situația ușor absurdă de a sta de vorbă cu ceea ce eu percep a fi un moldovean, dar care susține că nu e moldovean pentru că Moldova nu există.

  Vlad Bolocan:
  Sînt moldovean, dar sînt modovean din punct de vedere geografic. Și sînt foarte mîndru de faptul că statul moldovean e unul dintre primele state românești. E un adevăr istoric, e o istorie de secole. Într-adevăr niciodată nu s-a vorbit de limbă română în Moldova. E un termen convențional la care am căzut cu toții de acord, asta e tot, în prezent că lucrurile stau așa, și atunci folosim această terminologie. De fiecare dată cînd s-a folosit termenul de limbă moldovenească, în trecut sau în prezent, nu s-a subânțeles prin asta că este o altă limbă. E un alt cuvînt pentru aceeași limbă, atunci când a fost folosit.
  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ian de la: chisinau
  25.11.2012 04:25
  “Sînt minoritari acești istorici și filologi. Academia de Științe de la Chișinău vorbește de limba română”. – Numai in TOTALITARISM puteau fi invocate asemenea argumente, fiindca era dictatura majoritatii. In calitate de cetateam european arvtrebui sa cunosti OBLIGATIA de a respecta drepturile PERSOANEI, GRUPURILOR, COMUNITATILOR ,MINORITATILOR etc. si principiul fundamental :”Unitate –prin divesitate!”. Opiniile si argumentele stiintifice, politice, istorice etc. nu pot servi drept temei pentru a defaima, a nega, a DISCRIMINA - fie si o singura persoana, un grup, o comunitate cat de mica, dar care are dreptul in mod liber sa se autoidentifice, sa-si autonumeasca identitatea, limba, etnia.
  Daca romii din romanii au gasit de cuviinta ca numele etniei lor sa fie “ROMI”, vorbitori ai limbii “ROMANI” – niciun politician si niciun savant nu are dreptul sa nege VOINTA comunitatii de romi, s-o neglijeze si sa foloseasca alt nume identitar sau ai limbii, pe care romii le considera ofensatoare, discriminatorii. La fel e si in cazul comunitatii de aromani, istroromani, vlahi si moldoveni, a caror limbi sunt in registrate oficial in Carta Europeana a Limbilor Regionale si Minoritare, respectiv in Macedonia, Croatia, Serbia si Ucraina. Limba moldoveneasca are statut de limba regionala in Ucraina si staut de limba oficiala constitutionala a Statului R.Moldova. Limba romana in afara hotarelor Romaniei este recunoscuta ca limba regionala in Voievodina Serbiei si in Transcarpatia si regiunea Cernauti a Ucrainei. A impune numele de “limba romana” est-romanicilor din alte tari – este un act de agresiune, de violare a legislatiei europene, o tentativa de ocupatie lingvistica, identitara etc.

  de: ioan de la: chisinau
  25.11.2012 00:47
  "Moldova nu este un stat. În felul cum arată în prezent, Moldova nu este un stat, nu poate avea autonomie, nu se poate descurca de una singură." - Se interzice discriminarea sub orice motiv - limba, etnie, identitate, tara,stat, natiune...In fata lui Dumnezeu si in fata Dreptului International - orice copi ce se naste, orice om, orice popor, orice limba -are SANSE EGALE la viata. Nu le recunosc numai cei care in mod samovolnic, criminal, ca nazistii si dictatorii, isi pun persoana, limbam natiunea, statul lor mai presus decat altele, cu drfepturi mai mari, inclusiv isi adjudeca drerptul de a decide cine are drept sa existe sub soare si cine nu... Cu regret unii ce se considera "romani" sunt cetateni comunitari, dar continua din inertie sa impartaseasca mentalitati romanesti din dictaturile de trista amintire din trecut, prin care atribuie limbii si natiunii Romaniei drepturi mai mari, drept de a substitui, asimila, "inghiti", a sterge din lume si din istorie numele de "moldoveni", "aromani", "vlahi", "istroromani" etc., care reprezinta o DIVERSITATE a Gintei Latine din Balcani si Europa de Est, o bogatie pentru tezaurul cultural si lingvistic al Europei Unite. Romania incalca flagrant articolele 21 si 22 ale Cartei Drepturilor Fundamentale in UE si in mod CRIMINAL DEFAIMEAZA si DISCRIMINEAZA persoane, grupuri, comunitati care istorceste au avut si au nume de limba si de identitate mai vechi decat cele oficiale ale limbii si identitatii Statului Romaniei (1878). Elementul lor inrudit comun este cel daco-romanic sau numai romanic in cazul aromanilor si istroromanilor, care nicidecum nu poate fi confundat cu termenul "romanesc", care ar presupune subordonare, liupsa de libertate, de drepturi proprii, o vasalitate fata de limba oficiala si natiunea Romaniei. E o practica veche a regimului antonescian prin care Romania fascista isi adjudeca pretentii teritoriale fata de orice teritoriu locuit de est-romanici, est-latini. In Europa de azi duoppa infrangerea fascismmului, inclusiv si a celui romanesc, asemenea idei nu mai pot fi tolerate. Aromanii, vlahii, istroromanii, moldovenii au drept la nume proprii identitare, de limba etc. si faptul ca ei sunt mai putini, minoritari fata de romanii Romaniei - implica nu actiuni de ASIMILARE, COMASARE, SUBSTITUIRE, ci din contra Statul UE Romania e obligat sa OCROTEASCA minoritatiule culturale, etnice, lingvistice, dar sa nu foloseasca toata puterea sa politica, economoca, financiara pentru stergerea din istorie a diversitatii limbilor si culturilor EST-ROMANICE (si nu "ale Romaniei" - "romanesti")... De ce numai romanii Romaniei sa aiba drept la stat? Prin ce sunt ei mai superiori decat alti est-romanici? De ce moldovenii sa nu fie si ei la masa popoarelor Europei alaturi de Romania si sa se bucure de AVANTAGELE de Stat incomparabile cu cele de judete ale Romaniei? Oare numai romanii sunt oameni? Moldovenii nu sunt pameni? Nu au dreptul la nume proipriu de stat, cetatenie, identitate, cultura si limba, istorie nationala etc.? Romania a recunoscut Independenta Nationala a Natiunii Moldave a R.Moldova cu tooate trasaturile sale nationale, specifice... De ce acum nu respecta de facto si ataca dur Independenta Nationala si Suveranitatea Statala a R.Moldova - nu de atata oare, ca se abate de la standardele europene si promoveaza idei NATIONALISTE de trista amintire revansarde, profasciste, pentru ocuparea teritoriilor unor State ale Parteneriatului Estic pentru "proiectul" anacronic al "Romaniei Mari"?

  de: CalinRomania
  24.11.2012 15:42
  Stimate domn Vlad Bolocan.........spuneati in acest interviu.....
  " termenul de limbă română din 1848 încoace este termenul pe care am convenit cu toții să-l folosim; e convenție, da, acum 200 de ani nu exista termenul de limbă română. "...............................
  Permiteti-mi sa va atrag atentia ca termenul de "limba romana" apare inca de pe vremea primelor documente in aceasta limba..... Miron Costin o spunea foarte foarte clar in "De neamul Moldovenilor" pe la 1686........."Măcară dară că şi la istorii şi la graiul şi streinilor şi înde sine cu vréme, cu vacuri, cu primenéle au şi dobândescŭ şi alte numere, iară acela carile ieste vechiŭ nume stă întemeiat şi înrădăcinat: rumân. Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară nu întrebăm: ştii moldovenéşte?, ce ştii românéşte?, adecă râmlenéşte, puţin nu zicem: sţis romaniţe? pre limba latinească. Stă dară numele cel vechiŭ ca un teméi neclătit, deşi adaog ori vrémile îndelungate, ori streini adaog şi alte numere, iară cela din rădăcină nu să mută. Şi aşa ieste acestor ţări şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti numele cel direptŭ de moşie, ieste rumân, cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: Ţara Românească. "......................Sursa:http://ro.wikisource.org/wiki/De_neamul_moldovenilor
  Vedem de asemenea ca in documentele scrise in limba romana ( incepand cu secolul al XVI-lea) apare termenul de "limba rumana" sau "limba romana" si nu de "limba moldoveneasca"........termen aparut mai tarziu.........................
  Din "Intrebare Crestineasca" (cca 1560): "..neste crestini buni socotira si scoasera cartea den limba sarbeasca pre limba rumâneasca, [...] sa inteleaga toti oamenii cine-s rumâni crestini"
  Din "Tetraevenghelul" lui Coresi (cca 1561): "...si am scris aceaste sfente carti de invatatura, sa fie popilor rumânesti sa inteleaga..."
  Din "Talcul evangheliilor" (cca 1567): "...derept aceaea am scris cum am putut Treteevanghelul si Praxiul rumâneaste.."
  Din "Molitevnic rumânesc" (cca 1567): "Rumâneste am scris acest Molitevnic cum sa inteleaga si popa.."
  Din "Psaltirea româneasca" (1570): "...daca vazuiu ca mai toate limbile au cuvantul lui Dumnezeu in limba lor, numai noi rumânii n-avam..."
  Din "Psaltirea slavo-româna" (1577): "scrisu-v-am aceaste Psaltiri cu otveat, de-am scos den Psaltirea sârbeasca pre limba rumâneasca..."
  Din "Palia de la Orastie" (1582): "pentru intramatura beseareceei sfanta a românilor, poftind tot binele..."
  Cu respect , CalinRomania

  În exclusivitate