Linkuri accesibilitate

Eșecul summitului bugetar UE


Belgium -- An employee at the EU council adjusts European Union flags at the entrance of the council headquarters for an European Union leaders summit discussing the European Union's long-term budget in Brussels, 22Nov2012
Belgium -- An employee at the EU council adjusts European Union flags at the entrance of the council headquarters for an European Union leaders summit discussing the European Union's long-term budget in Brussels, 22Nov2012

Amânând, cei 27 nu iau soluții dificile în plină criză, în vreme ce lui T. Băsescu nu i se poate reproșa că nu și-a folosit dreptul de veto.


Summitul UE care a avut loc joi și vineri la Bruxelles pentru a decide reduceri în bugetul UE pe 7 ani -perioada 2014-2020- s-a încheiat fără un acord, o decizie fiind amânată pentru începutul anului viitor.

Eșecul era de fapt așteptat, el fusese chiar anunțat atît de Angela Merkel, cît și de François Hollande în timpul nopții trecute. Eșecul era de altfel dorit de multi, de la președintele Franței François Hollande si până la premierul britanic David Cameron sau chiar Traian Băsescu.

Comisia Europeană prevăzuse un buget de peste 1000 de miliarde de euro pentru cei șapte ani 2014-2020, buget considerat excesiv de către Marea Britanie și țările scandinave, care doreau reduceri importante în multe domenii. Președintele Consiliului European Herman Van Rompuy propusese o reducere globală de 75 de miliarde de euro, insotita de o redistribuire a sumelor, însă planul lui a nemulțumit o majoritate a celor 27 de lideri.

Ajungându-se la un impas, s-a decis continuarea negocierilor la nivel de experți, compromisul fiind rezumat adtfel de Traian Băsescu :

„Solicitările de reducere a bugetului venite din partea statelor contributoare variau intre 50 miliarde si 200 miliarde. Macar acum stim precis un lucru: reducerea va fi de 100 miliarde fata de propunerea Comisiei. Pana in prezent s-au gasit niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 mld. Urmeaza ca pana la urmatorul consiliu sa se gaseasca solutii pentru alte 30 mld."

Direcția pe care o iau negocierile pare să îi fie însă favorabilă României, potrivit primelor declarații ale lui Băsescu, care a spus că idiferent de rezultatul final, pentru exercitiul bugetar 2014 - 2020, agricultorii romani vor avea la plăți directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde euro :

„Avem produse din Ungaria pe piata noastra, ca și cum n-am mai avea cartofi... Avem produse din Italia, din Franta", a spus Băsescu, „ca și cum am fi uitat să mai producem zarzavaturi. România e afectata din punct de vedere al competitivitatii datorita diferentei în subvenții. Din acest motiv vedeti in piata produse din Italia mai ieftine decat cele din România."

Pentru cei 27, acest eșec, care nu este o premieră, are avantajul de a amâna luarea unor soluții dificile în plină criză. Teoretic UE dispune de intreg anul viitor pentru a aproba acel buget 2014-2020.

Pentru Băsescu, amânarea este de asemenea o ușurare: nu i se mai poate reproșa că nu și-a folosit dreptul de veto.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG