Linkuri accesibilitate

Serialul restricţiilor ruseşti la importurile moldoveneşti (Adevărul, Panorama)


„Incidentul de la Bălţi, un cadou pentru Rogozin” (Timpul).


Mai multe ziare caută astăzi să lămurească cine este de vină pentru noile probleme apărute în exporturile moldoveneşti în Federaţia Rusă. În legătură cu recenta blocare la Breansk a numeroase camioane cu producţie agricolă din Moldova, Svetlana Romanţova scrie în „Moldavskie Vedomosti” că, deşi mai întâi se invocau probleme tehnice din responsabilitatea autorităţilor ruse, acum la suprafaţă ar fi început să iasă anumite amănunte „scandaloase” despre încălcări care ar fi comise de exportatorii moldoveni.

Despre aceste amănunte, „Panorama” scrie că importatorii ruşi ar fi acuzat Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova de monopolizare a exportului. „Importatorii Ruşi de fructe şi legume au adresat o scrisoare preşedintelui Camerei de Industrie şi Comerţ a Republicii Moldova, Gheorghe Cucu, şi premierului Vlad Filat”, [...] în care susţin, între altele, că „problema importului a fost creată artificial de un cerc anumit al unor înalţi funcţionari de stat …” din Republica Moldova, notează Panorama.

În „Adevărul”, Ion Preaşcă anticipează un nou episod din serialul restricţii ruseşti la importurile moldoveneşti, scriind că „o schemă de livrare a vinurilor moldoveneşti în Rusia prin Abhazia utilizată de agenţii economici moldoveni ar putea servi drept pretext pentru ca serviciul sanitar rus să ne impună noi restricţii”. Potrivit autorului de la Adevărul, Ghenadi Onişcenko, medicul sanitar-şef al Rusiei, i-a atenţionat pe oficialii moldoveni asupra faptului că agenţii economici din ţara noastră livrează vin în vrac în Abhazia, de unde, deja îmbuteliată, licoarea, de o calitate îndoielnică, pătrunde pe piaţa rusească”.

„Timpul” publică un articol întitulat „Incidentul de la Bălţi, un cadou pentru Rogozin”, în care prezintă explicaţiile profesorului de geografie Victor Cravcenco de la o şcoală profesională-tehnică din Bălţi, concediat pentru declaraţii dure antiruseşti postate pe internet de elevii săi de etnie rusă. Dl Cravcenco, scrie autorul, „ se consideră o victimă a circumstanţelor şi spune că, mai bine de trei săptămâni, a fost provocat de elevi”. Autorul de la Timpul, de asemenea, prezintă mai multe aprecieri ale unor persoane din Bălţi potrivit cărora profesorul Cravcenco a devenit ţinta unei provocări pentru a crea un context pentru vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

„Kommersant.md” publică un interviu cu Rogozin, acesta răspunzându-i redactorului-şef al publicaţiei, Vladimir Soloviov, la întrebări despre rezultatele vizitei sale la Chişinău şi Tiraspol, despre ce împiedică Rusia şi Moldova să semneze un nou acord despre gaze şi de ce reglementarea transnistreană a intrat în impas”. Dl Rogozin susţine în interviu, între altele, că, în momentul de faţă, nu vede perspective ale reglementării transnistrene”.
XS
SM
MD
LG