Linkuri accesibilitate

Bugetul UE şi criza politică din România (România liberă)


UE trasă în campania electorală din România (Gandul.info)

O analiza publicata de Cristian Campeanu in Romania libera cauta sa lamureasca daca Bugetul Uniunii Europene a devenit deja motivul pentru o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu de catre Parlamentul dominat de Uniunea Social-Liberala. De cateva zile, intre seful statului si premierul Victor Ponta are loc un schimb de replici, generat de declaratia premierului cum ca Basescu trebuie neaparat sa opuna veto la Bruxelles, la Consiliul European de joi, daca se propune un buget mai mic si, deci, o perspectiva de bani mai putini pentru Romania. Premierul a vorbit astazi plenului Parlamentului și pozitia sa a devenit rezolutie parlamentara. O simpla declaratie politica, a admis chiar liderul liberal Crin Abtonescu. Numai ca, reaminteste Cristian Campeanu, si asta vara tot o declaratie politica, referitoare la cine trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul European, a fost pretextul celei de-a doua suspendari, invalidata pana la urma si ea prin referendum.

In Adevarul, Ion M. Ionita ii face portie din vina presedintelui pentru starea dezastruoasa a absorbtiei fondurilor europene. De ce n-a putut convinge guvernul democrat-liberal condus de Emil Boc sa faca mai mult? Proasta absorbtie a fondurilor este de fapt motivul pentru care Romania n-ar trebui sa uzeze de veto, spune Ionita. Altminteri, citam, „România a devenit deja în jocul european un exemplu prost, dar util pentru cei interesaţi să demonstreze că banii contribuabililor bogaţi nu mai trebuie cheltuiţi cu scopul reducerii decalajelor între statele dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate din Uniunea Europeană.”.

„Atâta calm politic, în plină campanie electorală era aproape nefiresc”, scrie Rodica Ciobanu in gandul.info. Ea crede ca tema europeana a devenit brusc interesanta pentru alegatorul roman nu fiindca acum ar fi acum mai informat, ci pentru ca pur si simplu nu exista alte teme de campanie. „Uniunea Europeana a intrat, astfel, în campania electorală din România”. Divizat intre Basescu și USL, electoratul isi insusește „interpretarea simplistă şi partizană expusă de politicienii români”. Potrivit lor, pentru tot ce nu merge bine, vinovatii trebuie cautati la Bruxelles.


Ce vrea sa spuna de fapt Victor Ponta, cu aceasta obsesie antiEuropa? Ioana Ene explica pe site-ul ziare.com: „Ne spune ca politicienii romani au incercat sa fie smecheri, sa pacaleasca UE si acum se simt pacaliti ei insisi. Adica n-au vrut decat sa dea iama in bugetele europene, sa cheltuiasca banii cum stiu ei mai bine, adica mai pe romaneste, sa ii jefuiasca, dupa care sa se bucure linistiti de prada fara niciun risc de ancheta si pedeapsa”. Din pacate, nu-i prea lasa „blestematele de institutii europene”.
XS
SM
MD
LG