Linkuri accesibilitate

Partea rusă obţine ceea ce doreşte...


Opinii de politolog: Victor Josu (Moscova).


Negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol au intrat în impas, iar reintegrarea ţării este acum un scenariu ireal. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, într-un interviu pentru ziarul Kommersant. Mai mult, oficialul de la Moscova a subliniat că, în ultimele luni, situaţia s-a înrăutăţit. Cum este vazută vizita oficialului rus intreprinsă la Chisinau si Tiraspol de la Moscova. Valentina Ursu a stat de vorba cu Victor Josu, politolog moldovean stabilit in capitala Rusiei.

Europa Liberă: Domnule Victor Josu, pentru că sunteţi de ceva timp acolo, în inima Federaţiei Ruse, vreau să vă întreb cum s-a văzut această vizită pe care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a făcut-o la Chişinău şi Tiraspol?

Victor Josu
Victor Josu
Victor Josu: „Pentru Rusia această vizită a fost o vizită pozitivă, dacă e să judecăm după rezultate. Pentru Moldova n-a fost nici bună, nici rea. A fost zero.”

Europa Liberă: De ce?

Victor Josu: „Rusia a obţinut ceva. A obţinut promisiunea că se va deschide un consulat la Bălţi. Rogozin a fost la Tiraspol. Rogozin a avut acolo o agendă specială pentru Transnistria. În primul rând, mă refer la promisiunile de a susţine dezvoltarea întreprinderilor industriale, care cândva făceau parte din complexul militar-industrial.”

Europa Liberă: Aceste întreprinderi ale industriei de apărare au fost şi rămân o sursă de venit pentru bugetul local de acolo, din stânga Nistrului.

Victor Josu: „Sunt o sursă de venit. În al doilea rând, locuri de muncă pentru populaţia de pe loc. Şi eu bănuiesc că şi de la Chişinău cred că se vor găsi doritori să se ducă să lucreze, dacă [întreprinderile] într-adevăr vor începe să funcţioneze.”

Europa Liberă: Comenzile le fac partenerii ruşi, ca aceste întreprinderi să funcţioneze.

Victor Josu: „Le va face guvernul Rusiei, în primul rând, companiile, Rosvorujenie, Rosoboronexport. Sunt un şir întreg de companii care plasează comenzi pentru diferite tipuri de armament, de utilaj militar şi aşa mai departe. Noi vedem ceva rezultate. Eu nu am văzut nimic ca obţină Moldova, măcar ceva.”

Europa Liberă: Vom ajunge şi la ce ar fi trebuit să negocieze Republica Moldova. Dar, până atunci, să vă întreb: Moscova intenţionează nu doar să relanseze industria de apărare transnistreană, ci şi să elaboreze un plan de dezvoltare economică pentru regiunea transnistreană?

Victor Josu: „Îmi dau eu foarte bine seama că acuma numărul de experţi, numărul de delegaţi de aici, de la Moscova, din alte regiuni, de la întreprinderi, încolo, la Tiraspol, cred că va creşte. Ce va rezulta din toată această activitate? Doar Rogozin a vorbit şi nu întâmplător şi de o aşa-numită susţinere intelectuală. A mai spus el şi de alte lucruri. Da, sigur că, eu cred că vor fi investiţii. Se va începe acolo o relansare, cel puţin, în segmentul acesta, al economiei. Dar noi ştim că el este un segment destul de puternic, într-adevăr. Sub aspectul bugetului, dar şi sub aspectul insuflării unei doze de optimism într-o regiune, care, în ultimii ani, a fost şi ea într-o criză, sub toate aspectele, să zicem aşa: într-o regiune depresivă.”

Europa Liberă: Pentru că se discută mult şi în contradictoriu referitor la inaugurarea a încă două consulate ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova: unul la Bălţi, altul la Tiraspol, aţi amintiţi şi dumneavoastră că, chipurile, Chişinăul ar fi promis că pentru Bălţi ar da undă verde, pentru Tiraspolar trebui să se mai negocieze. Ce ar trebui să ceară Chişinăul de la Moscova, în schimbul acestor promisiuni?

Victor Josu: „Eu nu ştiu ce vor actualii guvernanţi de la Rusia.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să dorească?

Victor Josu: „Eu aud un singur lucru: vrem contractul de gaze, vrem un preţ mai ieftin. De parcă nu ar exista şi alte probleme.

Bunăoară, de mulţi, mulţi ani este o problemă destul de vulnerabilă şi dureroasă pentru moldovenii noştri care vin încoace la muncă. Există termenul de trei luni de zile, în care au dreptul să stea aici, având înregistrarea respectivă. Şi după aceasta trebuie să iasă şi să revină peste un timp, din nou în Rusia. De mult s-ar fi putut negocia ca acest termen să fie prelungit pe jumătate de an, pe un an de zile. Sunt probleme care ţin de protecţia socială a acestor concetăţeni de-ai noştri, care vin încoace la muncă. Sunt probleme legate de protecţia civilă inclusiv. Sunt multe probleme.

Mie mi s-a creat impresia că, din păcate, actuala conducere (ca, de fapt, şi cea precedentă, că n-am prea văzut nici la conducerea comunistă să dorească mari progrese, ca să zic aşa, în relaţia cu Federaţia Rusă) nu are o agendă în care să fie aceste probleme, cu care într-adevăr se confruntă Republica Moldova, sub diferite aspecte, nu doar sub aspectul energetic, sub aspectul umanitar, învăţământul, sub aspectul, să zicem aşa, al relaţiilor în ştiinţă, în multe domenii.

Bănuiesc că această lipsă de registru de probleme se datorează unei predispoziţii mai generale. Relativ recent, unul din foştii consilieri ai premierului Filat, domnul Popescu Nicu, a enunţat o teză conform căreia Republica Moldova, pur şi simplu, nu trebuie să se sfădească cu Rusia. Atât. În rest, să-şi vadă de treabă în ceea ce priveşte politica aceasta orientată spre aşa-zisa integrare europeană, despre care numai la Chişinău se vorbeşte. În alte părţi nu se mai vorbeşte demult despre integrarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Doamna Merkel, cancelarul Germaniei, a vorbit despre perspectiva europeană, comisarul pentru extindere, domnul Füle a spus foarte clar că şansa semnării unui Acord de Asociere e una previzibilă. La Chişinău este aşteptat domnul Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Victor Josu: „Când spun „integrare europeană”, eu înţeleg într-un singur sens această îmbinare de cuvinte: perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Alte sensuri, aşa mai voalate, asociere aşteaptă şi alţii, nu numai noi. Şi, în genere, să-mi explice mie cineva ce ar însemna această asociere.

Eu ştiu un singur lucru: că poţi avea două perspective. O perspectivă: să aderi, peste 5 ani, peste 7 ani, cel puţin, să te pună să fii candidat pentru aderare. Dar oricum perspectivă: cândva ai să fii acolo, ai să fii membru al Uniunii Europene. Şi cealaltă perspectiv: de a rămâne vecini. Iată ceea ce se presupune şi cu domnul Barroso, şi cu doamna Merkel, oricum se referă la perspectiva de rămâne vecini, vecinul Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Aşa aţi înţeles dumneavoastră?

Victor Josu: „Bănuiesc că înţeleg nu numai eu. Aşa înţelege cam toată lumea şi în estul, şi în vestul de la Chişinău. Trebuie să fim un pic mai realişti, aş zice eu, în această privinţă. Dar bine, revenim la problema relaţiilor cu Rusia. Rezultate palpabile nu sunt. Ele nu există, pur şi simplu.

Europa Liberă: Dar ce vrea Moscova de la Chişinău?

Victor Josu: „Pot să vă spun doar ceea ce Moscova obţine. Chiar şi în problema acestui consulat, despre care de mulţi ani se vorbeşte la Tiraspol, chipurile, că într-adevăr Moscova ar dori să deschidă acolo un consulat, Chişinăul se opune. Teza aceasta că nu există condiţii pentru securitate...”

Europa Liberă: Dar nu vi se pare că totuşi aceasta s-ar putea numi un şantaj din partea Federaţiei Ruse şi în privinţa deschiderii consulatului de la Tiraspol, şi în privinţa semnării unui nou contract de furnizare a gazului?

Victor Josu: „Şantajul este un instrument în politica internaţională. Este politica zilei de astăzi. Şi problema nu este în faptul: Federaţia Rusă recurge sau nu recurge la şantaj. Sigur că recurge.

Problema este în ce măsură suntem noi pregătiţi pentru a rezista, pentru a reacţiona, pentru a contrabalanţa acest şantaj. Noi ce vrem? Să zicem aşa, noi presupunem că ştim ce vrem. Totodată noi mizăm că Occidentul ne va sprijini necondiţionat în aceste relaţii. Dar se mizează orbeşte, fiindcă Occidentul are propria agendă, propriul registru de probleme şi foarte mare e acest registru în relaţiile cu Rusia.

Eu nu vreau să dau acum sfaturi. Dar, pur şi simplu, constat lipsa de realizări pentru Chişinău. Chiar şi cu acest consulat. Chişinăul spune nu. Bine, nu-nu. Până spune Chişinăul da sau nu, ce a spus Rogozin acolo? „Că noi vom mări numărul de colaboratori ai acestui birou provizoriu consular”, nu ştiu cum l-a numit acolo.”

Europa Liberă: Un birou al reprezentantului special al preşedintelui Rusiei.

Victor Josu: „Da, al reprezentantului. Nu vreţi consulat? Bine, nu se va numi consulat, se va numi altfel. Ei şi? La Bălţi va fi consulat, La Tiraspol va fi nu ştiu cum acolo. Dar partea rusă obţine ceea ce doreşte. Ceea ce nu pot spune despre noi.”

Europa Liberă: Domnule Josu, dar totuşi nu credeţi că Moscova întinde o capcană Republicii Moldova?

Victor Josu: „Cred că da. Dar, când punem cuvântul „capcană”, trebuie să admitem că vrea undeva să ne ademenească. Capcană în situaţia în care premierul Medvedev i-a spus deschis premierului Filat că „noi vă facem o ofertă, poftim, aderaţi la Uniunea Vamală”. I s-a spus deschis. Moscova joacă cu cărţile deschise.”

Europa Liberă: Moscova spune clar guvernării de la Chişinău că nu ar trebui să se uite spre Occident şi să rămână în zona de influenţă a Rusiei.

Victor Josu: „Da. Exact. Moscova spune aceasta. Moscova spune deschis acest lucru.”

Europa Liberă: Dar Chişinăul a spus foarte clar: perspectiva europeană este una ireversibilă.

Victor Josu: „Şi atunci avem ceea ce avem, dacă e să revenim la această vizită. Pentru Rusia s-a terminat cu anumite rezultate. Pentru Moldova deocamdată doar cu promisiunea că pe 22 noiembrie se vor începe...”

Europa Liberă: Consultări consulare.

Victor Josu: „Da, pentru problema consulatului. Dar consulatul e ceea ce vrea Rusia. Moldova ce vrea? Miza prea mare pe acest consulat că poţi obţine ceva în schimb? Nu ştiu dacă se poate de avut o miză mare. Dar au spus foarte clar: nu ne veţi permite, noi vom face în altă formă. Dar sunt probleme. Ca să ştii să pui pe balanţă, să le cântăreşti, trebuie să ai aceste probleme.

La ora actuală Chişinăul nu are acest registru de probleme. Noi spunem că avem nişte probleme, încă de pe timpul guvernării comuniste. Eu ţin minte: când era premier, doamna Greceanîi, spunea: „Noi avem nişte oferte foarte atrăgătoare pentru ruşi, în sectorul investiţiilor, în sectorul energetic.” Apoi l-am auzit pe domnul Lupu repetând că lui i s-a părut că sunt interesante. Bine, fraţilor, nouă ne pare că sunt interesante. Dar ruşilor aşa nu le pare. Bine, doar n-o să le propunem bază militară la Mărculeşti, aşa e? Poate pentru ei aceasta ar fi fost interesant, nu ştiu. Dar ceea ce le propune Chişinăul nu le este interesant.”

Europa Liberă: Şi atunci dumneavoastră lăsaţi să se înţeleagă că autorităţile de la Chişinău nu ar avea o strategie bine pusă la punct în privinţa discuţiilor, negocierilor cu Federaţia Rusă?

Victor Josu: „Nu că las de înţeles. Eu afirm acest lucru. Se vede foarte clar.”

Europa Liberă: Şi se vede foarte clar că Moscova a luat sub aripa sa pentru mult timp înainte Transnitria?

Victor Josu: „Lucrul acesta se vede mi se pare că de 20 de ani.”

Europa Liberă: Şi atunci negocierile în format 5+2 ce vor mai aduce?

Victor Josu: „Negocierile în formatul 5+2 vor fi în continuare o mimare a procesului, eu bănuiesc că, în primul rând, convenabilă pentru Tiraspol. Chiar dacă parţial, dar planurile pe care le-a enunţat chiar şi în ultima sa vizită Dmitri Rogozin vor începe să se realizeze, cui îi e convenabil? Sigur că îi e convenabil Tiraspolului.”

Europa Liberă: Pe mai departe relaţia dintre Chişinău şi Moscova: mai bună, mai puţin bună, îmbunătăţită sau aşa cum este?

Victor Josu: „Eu nu văd teren pentru îmbunătăţirea relaţiilor. Eu nu vreau să prezic şi înrăutăţirea lor. Eu cred că vor fi cam la nivelul acesta. Dar totodată nu-mi este greu să presupun că Rusia va câştiga teren, chiar şi în cadrul unor asemenea relaţii. Relaţiile de azi sunt marcate de un alt grad de neîncredere dintre Moldova şi Rusia şi dintr-o parte, şi din cealaltă. Însă Rusia este pregătită mult mai bine, pentru a promova politici externe bazate pe neîncredere.

De fapt, fiindcă aproape cu toţi aşa-numiţii parteneri, cum zic la Kremlin, cu Statele Unite, cu Uniunea Europeană, China şi aşa mai departe, biruinţa Rusiei se bazează pe neîncredere. Dar Moldova nu dispune nici pe departe de o asemenea experienţă. Noi continuăm să mizăm pe sprijinul Occidentului. Cum am spus, Rusia într-adevăr va câştiga.”
XS
SM
MD
LG