Linkuri accesibilitate

Cine-i ajută pe părinţii copiilor cu nevoi speciale?


La Chişinău, a fost lansat serviciul de asistenţă parentală de răgaz.

Opinia publică s-a obișnuit de câțiva ani cu noutatea așa-numiților părinți profesioniști, cei care cresc în propria casă de tip familial orfani cu ajutorul statului. La Chișinău a fost lansată însă astăzi altă noutate: plasarea unor copii cu nevoi speciale în familii pe o durată limitată de timp. Detalii are Diana Răileanu.

Datele oficiale arată că în Republica Moldova există peste 17 mii de copii cu nevoi speciale. O bună parte dintre ei cresc în propriile familii, însă părinţii care îi îngrijesc deseori ajung la limita puterilor, pentru că micuţii cu dizabilităţi au nevoie de o atenţie sporită 24 din 24 de ore. Pentru a-i ajuta, astăzi, la Chişinău, a fost lansat serviciul de asistenţă parentală de răgaz, care presupune plasarea copilului, pentru o scurtă perioadă de timp, în altă familie. Detalii are Diana Răileanu:

Valentina Cozma
Valentina Cozma
De cîţiva ani, Valentina Cozma din orăşelul Durleşti îngrijeşte un băieţel mama căruia este imobilizată la pat şi, prin urmare, nu poate să-i ofere copilului atenţia necesară. Pentru că a învăţat să facă faţă greutăţilor cu care se confruntă asistenţii parentali, Valentina s-a ambiţionat să devină „pentru o perioadă de timp” şi mămica unei fetiţe cu nevoi speciale:

„Eu chiar de poimâine, din data de 21, voi avea în plasament un copil cu dizabilităţi, e vorba de o fetiţă cu epilepsie. S-ar părea că nu e atât de grav, dar şi categoria aceasta de copii are nevoie de îngrijire 24 din 24 de ore pentru că criza poate să aibă loc în orice moment şi dacă nu este nimeni lângă copil atunci cînd cade, incidentul poate avea un sfârşit tragic.”

Asistenţii parentali recunosc că micuţii cu nevoi speciale necesită o atenţie sporită, din această cauză decizia de a îngriji de un astfel de copil o „măsoară de şapte ori”. Unii însă nu stau mult pe gânduri, printre ei şi Mihai Spânu din Cimişlia:

Mihai Spânu
Mihai Spânu
„Am un băieţel de 12 ani, băiatul e cu dizabilităţi, oleacă cu dezvoltarea-i slab. La început ne-a fost foarte greu, dar ne-am străduit să-i formăm unele deprinderi: ca să-şi spele singur dinţii, să îşi schimbe hăinuţele, să le pună la loc. Slavă Domnului, astăzi a evoluat mult, nici nu-l mai cunoşti. Nu toţi pot să facă acest pas – de a îngriji un copil, dar mai ales unul cu dizabilităţi. Aşa cum ne dorim să săpăm o fântână, să sădim un pom, ar trebui să ne dorim să facem şi un copil să crească fericit. Le propun la oameni să facă acest lucru că nu se vor căi, deoarece cu munca lor, vor reuşi să mai crească o persoană în societatea noastră.”

Serviciul de asistenţă parentală de răgaz îşi propune să ia de pe umerii părinţilor care îngrijesc copii cu nevoi speciale greutăţile cu care se confruntă aceştia zi de zi.
În Republica Moldova de un astfel de serviciu au nevoie mii de familii, explică directoarea organizaţiei „Parteneriate pentru fiecare copil”, Stela Grigoraş:

Stela Grigoraş
Stela Grigoraş
„Asistentul parental profesionist vine să susţină familia şi copilul, nu înlocuieşte rolul părintelui sau familiei în educaţia copilului, dar oferă îngrijire pentru câteva zile, pentru câteva săptămâni, pentru a oferi părintelui, care este deseori surmenat psihologic, pentru că este foarte greu să îngrijeşti un copil cu nevoi speciale, deseori foarte complexe şi în această perioadă părintele îşi reface proopriile forţe, deseori sănătate, pentru ca pe urmă să poate continua rolul de părinte şi să-şi îngrijească copilul în continuare.”

Un astfel de serviciu, este de părere Stela Grigoraş, ar încuraja părinţii care îngrijesc un copil cu dizabilităţi să nu-l abandoneze. Or datele statistice arată că în orfelinatele din Republica Moldova cresc peste trei mii de copii cu nevoi speciale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG