duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 12:52

  Interviuri

  „Ucraina va face tot posibilul pentru menţinerea stabilităţii în procesul de negocieri”

  Serghei Pirojkov: „vom contribui la soluţionarea practică a problemelor dintre Chişinău şi Tiraspol în domeniul economic, umanitar, de drept, în perspectiva trecerii la reglementarea problemelor politice.”

  Ambasadorul Sergei Pirojkov
  Ambasadorul Sergei Pirojkov

  Multimedia

  Audio
  • Un interviu cu Serghei Pirojkov, ambasadorul Ucrainei la Chișinău


  In ultimele zile, în Moldova, chestiunea transnistreană a tinut afisul stirilor politice, mai cu seama odata cu vizita emisarului Kremlinului la Chisinau şi Tiraspol, Dmitri Rogozin. Radio Europa Libera a stat de vorbă cu politicienii de la putere si din opozitie, cu diferiti analisti politici din ţară şi din regiune. Alla  Ceapai a vrut să afle de la ambasadorul Ucrainei la Chisinau, Serghei Pirojkov, cum se văd ultimele evolutii ale situaţiei transnistrene dinspre Ucraina, cu atit mai mult cu cit Ucraina va prelua de la 1 ianuarie 2013 preşedinţia din rotatie a OSCE, organizatie care este mediator al acestui conflict. Ucraina este si ea mediatoare, alături de Rusia. Alla Ceapai l-a intrebat mai intii pe ambasadorul Kievului la Chişinău ce rol îşi asuma acum Kievul in rezolvarea conflictului transnistrean

  Serghei Pirojkov: „Ucraina va face tot posibilul pentru a contribui la menţinerea stabilităţii procesului de negocieri privind soluţionarea  conflictului transnistrean. Recomandările noastre sunt ca dialogul să nu fie întrerupt şi să continue atât în formatul 1+1, cât şi în formatul 5+2 şi să nu apară circumstanţe care ar putea întrerupe acest dialog. Dar cel mai important vom contribui la soluţionarea practică a problemelor dintre Chişinău şi Tiraspol în domeniul economic, umanitar, de drept, la stabilirea unor măsuri largi de încredere astfel încât în perspectivă să se poată trece la reglementarea problemelor politice.”

  Europa Liberă: Cum decurg la moment negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol?

  Serghei Pirojkov: „Din păcate, astăzi situaţia este una foarte dinamică şi nu contribuie la întărirea acelor realizări care s-au obţinut la începutul acestui an în cadrul convorbirilor dintre primul ministru Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Dar este un proces firesc, deoarece schemele teoretice a înţelegerilor bilaterale, în practică  sunt mai greu şi mai complex de realizat.

  Eu sper că ambele părţi vor da dovadă de dorinţă, optimism şi vor întreprinde eforturi  pentru a trece la soluţionarea unor probleme concrete. Mai ales că sunt deja nişte rezultate pozitive în ceea ce priveşte reluarea transportului feroviar de mărfuri şi pasageri, recunoașterea diplomelor de studii. În continuare cred că va fi deschis podul de la Gura Bâcului. Dar acţiunile trebuie continuate şi Ucraina va depune toate eforturile ca acţiunile ce se întreprind să se materializeze în rezultate concrete.”

  Europa Liberă: Aţi spus anterior că conflictul transnistrean reprezintă o ameninţare pentru Ucraina. Ce aţi avut în vedere?

  Serghei Pirojkov: „Am avut în vedere că orice conflict de pe un teritoriu vecin reprezintă o ameninţare pentru orice stat. Deoarece eu îmi amintesc de faza militară a acestui conflict, de războiul  din anul 1992, când timp de o noapte peste 100 de mii de locuitori ai Transnistriei au trecut frontiera Ucrainei. Şi Ucraina a fost nepregătită  să primească un număr atât de mare de oameni care trebuiau adăpostiți şi hrăniţi. De aceea orice conflict reprezintă un pericol nu doar pentru  ţara unde el are loc, dar şi pentru statele vecine.”

  Europa Liberă: Ce priorităţi şi-a fixat Ucraina pentru anul viitor când va prelua prin rotaţie preşedinţia OSCE?

  Serghei Pirojkov: „Una din importantele priorităţi este să contribuie la reglementarea conflictelor îngheţate, inclusiv cel din Karabahul de Munte şi cel transnistrean. În afară de asta, să contribuie la controlul asupra armelor convenţionale şi întărirea acestui control, asupra demilitarizarea regiunii şi dezvoltarea proceselor democratice în această regiune, inclusiv dezvoltarea capacităţilor societăţii civile.”

  Taguri ucraina,moldova,Radio Europa Liberă,Interviu,alla ceapai,negocieri,chestiunea transnistreană,ambasador Serghei Pirojkov

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ion de la: chisinau
  20.11.2012 08:58
  Pacat de Leanca nu poate da nicio pragnoza pozitiva in solutionare problemei transnistriene deacum si Ukraina il va ajuta sa duca o convorbire cinstructiva si operativa!!!Filat are o echipa de oameni ne competenti si slab dezvoltat in domeniu!!!poate trebuie sa plece capu jos si sa apeleze la ate partide din alianta pentru ca ei sa le da un candidat la ministru de externe care ar putea pucra cu adevrata diplomatie!!!Bine ca il avem pe domnul Lazar care se mai inplica in acesta problema si mai da o claritate in problema transnistriana!!!

  În exclusivitate