Linkuri accesibilitate

O vizită istorică: Obama în Myanmar


La întîlnirea cu Aung San Suu Kyi
La întîlnirea cu Aung San Suu Kyi

Barack Obama: „Scopul nostru este să menținem impulsul către democratizare”.


Președintele Statelor Unite, Barack Obama se află într-un turneu prin trei țări ale Asiei de Sud-Est în prima sa călătorie peste hotare de la câștigarea celui de-al doilea mandat luna aceasta. Destinația semnalează interesul sporit al Statelor Unite pentru regiunea Pacificului. Astăzi, Obama s-a aflat în Myanmar, fosta dictatură militară pe cale de a se democratiza, într-o vizită considerată istorică.

Barack Obama este primul președinte al Statelor Unite care vizitează țara din sud-estul Asiei, unde a încercat că găsească echilibrul potrivit între laudele adresate guvernului pentru progresele făcute de la desființarea dictaturii militare și îndemnurile la continuarea reformelor.

La întrevederea cu președintele Thein Sein
La întrevederea cu președintele Thein Sein
În timpul vizitei de șase ore la Rangoon, Obama s-a întâlnit cu președintele statului Myanmar, Thein Sein. Fost membru al juntei, acesta conduce de un an și jumătate reformele democratice în fruntea unui guvern formal civil.

„I-am împărtășit faptul că văd în ele doar primii pași ai unei călătorii îndelungate”, a spus Obama adresându-se jurnaliștilor în prezența lui Thein Sein.

Președintele american a repetat același lucru după ce s-a întâlnit și cu lidera opoziției Aung San Suu Kyi, laureata premiului Nobel pentru Pace. Obama a numit-o „icoană a democrației” pe cea care a condus lupta cu dictatura militară în Myanmar, a petrecut aproape 15 ani în arest la domiciliu, înainte de a fi eliberată în 2010 și este astăzi deputată.

„Scopul nostru este să menținem impulsul către democratizare. Acest lucru include construirea unor instituții guvernamentale credibile, stabilirea supremației legii, oprirea conflictelor etnice, acces pentru oamenii acestei țări la educație, îngrijire medicală și șanse economice mai bune”.

Pentru mulți locuitori ai Myanmarului, vizita președintelui american marchează începutul unei ere noi, după decenii în care țara lor a fost paria pe scena internațională. Zeci de mii de oameni, scandând „libertate" s-au aliniat de-a lungul traseului la Rangoon pentru a-l întâmpina pe Barack Obama.

În ajunul vizitei, autoritățile Myanmarului au eliberat cel puțin 50 de deținuți politici. Dar unii activiști pentru drepturile omului spun că autoritățile care mai țin în captivitate aproximativ 200 de prizonieri politici n-au făcut destul ca să merite o vizită din partea președintelui american. A îndemnat la precauție și Aung San Suu Kyi:

„Cea mai dificilă perioadă în orice tranziție este atunci când ni se pare că succesul se vede la orizont. Atunci, trebuie să fim atenți ca să nu ne lăsăm înșelați de mirajul succesului, să muncim ca să obținem succesul real pentru oamenii noștri și pentru prietenia între țările noastre”, i-a spus lidera opoziției din Myanmar lui Barack Obama.

Președintele american și-a încheiat vizita cu un discurs televizat rostit la universitatea de la Rangoon. El a spus că guvernul Myanmarului va pierde sprijinul american dacă se abate de la calea către democrație.

Casa Albă spune că vizita președintelui în Myanmar are menirea să sublinieze o realizare importantă a administrației Obama în politica externă – aceea de a convinge un regim militar să adopte schimbarea.

De asemenea, Statele Unite au nevoie de aliați noi în Asia de Sud-Est, pentru a echilibra puterea în creștere a Chinei. Myanmarul a fost a doua destinație a turneului făcut de Barack Obama, care a început duminică în Tailanda și se va încheia marți în Cambogia. Agenția Reuters comentează că prin această primă călătorie peste hotare la mai puțin de două săptămâni de când a câștigat cel de-al doilea mandat, Barack Obama dorește să arate cât de serioasă îi este intenția de a reorienta strategic politica externă americană către așa numitul pivot Asia-Pacific, după războaiele din Irak și Afganistan.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG