Linkuri accesibilitate

Potenţialul extremist-naţionalist în creştere


Fiecare al 6-lea est-german împărtăşeşte idei extremiste de dreapta.


Fundaţia „Friedrich Ebert”, apropiată Partidului Social-Democrat (SPD), a publicat un nou studiu în care se analizează prezenţa în societatea germană a fenomenului extremist de dreapta. Studiul face parte dintr-un proiect care şi-a propus în urmă cu 10 ani să cerceteze periodic aria de răspîndire a extremismului, modul de manifestare în partea de vest şi în cea de est a Germaniei. Accentul principal se pune pe concepţiile extremiste de dreapta, anti-democratice, anti-semite şi anti-islamice, pe şovinism şi xenofobie.

Autorii-experţi au analizat rezultatele unui sondaj comandat de Fundaţia „Ebert” de un institut specializat (Usuma) care a
chestionat 2500 de persoane. Studiul, intitulat „Centrul în schimbare. Convingeri extremiste de dreapta în Germania 2012”, reliefează o creştere alarmantă a extremismului în partea răsăriteană a Germaniei. Fiecarea al 6-lea est-german împărtăşeşte concepţii extremiste, ceea ce constituie un adevărat „record” negativ.

Dacă în anii precedenţi persoanele care împărtăşeau concepţii extremiste erau în majoritatea lor trecuţi de 60 de ani, acum cei mai mulţi au între 14 şi 30 de ani. Aceştia s-au exprimat în favoarea instaurării unei dictaturi autoritare (3,5 %), împărtăşesc idei şovine (19,4 %), xenofobe (25,1 %), antisemite (8,6 %) social-darwiniste (4,3 %) şi bagatelizează ideologia naţional-socialistă a regimului lui Hitler (3,1 %).

Comentînd rezultatele acestui studiu într-un interviu acordat postului naţional de radio, vicepreşedintele Bundestag-ului, Wolfgang Thierse (un fost opozant şi activist civic din Germania comunistă), este de părere că rezultatele studiului demonstrează „o slăbiciune a societăţii civile în Germania
Principalele date statistice ale studiului Fundației Ebert
Principalele date statistice ale studiului Fundației Ebert
răsăriteană”.

Cifrele publicate, a continuat Thierse, arată şi „deficite majore în familii, greşeli în sistemul de educaţie şi învăţămînt”. „De aceea ar trebui problematizată această stare de fapt în şcoli. Cum decurge educaţia democratică şi politică. Toate aceste întrebări trebuie puse vis-à-vis de realităţile est-germane”.

În vederea contracarării extremismului, Thierse a pledat pentru interzicerea grabnică a Partidului Naţional-Democrat din Germania (NPD): „Cred că o interdicţie ar contribui la două chestiuni. 1. Că statul democrat nu ar mai trebui să-şi finanţeze duşmanii; şi 2. că printr-o astfel de măsură s-ar destrăma baza organizatorică a extremismului de dreapta.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG