Linkuri accesibilitate

Rogozin la Chişinău. Rusia reia şantajul energetic


Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin

Emisarul rus a obţinut promisiunea deschiderii unui consulat rusesc la Bălţi.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin a obţinut promisiunea premierului Vlad Filat că Rusia va putea deschide un consulat la Bălți. Este jumătate din ceea ce-și propusese public Rogozin să obțină cu vizita sa de astăzi la Chișinău. În ceea ce privește cealaltă jumătate, agrementul Chișinăului ca Rusia să deschidă un consulat și la Tiraspol, autoritățile moldovene par să-i fi dat emisarului rus un răspuns evaziv, pe măsura răspunsului Moscovei la cererea moldoveană de a ieftini gazele. Relatează Radu Benea:

Drept un „mare progres” a calificat Dmitri Rogozin înţelegerea de principiu la care a ajuns cu Vlad Filat în chestiunea consulatelor ruseşti. Emisarul Kremlinului a spus că are cuvântul de onoare al premierului moldovean că, imediat ce Moscova va face un demers oficial, va începe şi procedura deschiderii unui consulat al Rusiei la Bălţi. Rogozin a zis că după discuţia cu Filat ar fi apărut luminiţa la capătul tunelului şi în problema deschiderii unui consulat rusesc la Tiraspol, negocierile urmând să înceapă pe 22 noiembrie:

Dmitri Rogozin şi Vlad Filat, Chişinău, 16 noiembrie 2012
Dmitri Rogozin şi Vlad Filat, Chişinău, 16 noiembrie 2012
„În privinţa Tiraspolului, de la schimburi de declaraţii, inclusiv prin intermediul presei, noi am trecut la necesitatea unui dialog asupra condiţiilor deschiderii consulatului general. Condiţiile înaintate de partea moldoveană sunt legate în primul rând de securitate. Noi credem că asemenea condiţii nu trebuie să existe, pentru că la Tiraspol funcţionează un birou al OSCE, evident, în condiţii de siguranţă. Sper că dialogul nu va dura la nesfârşit, cu atât mai mult că este în interesul oamenilor. Şi cred că până şi scepticii înţeleg foarte bine că un consulat general nu este o ambasadă. Un consulat general este un semn de respect faţă de integritatea teritorială a Republicii Moldova, pe care Federaţia Rusă tot timpul a respectat-o, de aceea noi nu înţelegem ce fel de îndoieli pot să existe.”

Dmitri Rogozin s-a arătat mulţumit că la şedinţa comisiei interguvernamentale moldo-ruse au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Tiraspolului, o premieră despre care a spus că speră să fie de bun augur.

Cât priveşte problemele de pe agenda comisiei, copreşedintele rus al acesteia a spus că ele sunt prea complicate pentru a li se găsi acum soluţii. Este vorba, între altele, despre simplificarea regimului de comerţ pentru mărfurile moldoveneşti, statutul migranţilor moldoveni în Rusia.

Însă chestiunea cea mai dificilă, potrivit lui Rogozin, rămâne semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale ruseşti. Rusia este împotriva acordurilor energetice ale Moldovei cu Uniunea Europeană, care îi subminează poziţia de monopolist pe piaţă. Rogozin a spus că Moscova va trata problema cu Bruxellesul, şi nu cu Chişinăul, pentru că vrea garanţii juridice că investiţiile sale nu vor avea de suferit.

„În opinia noastră, condiţiile de aderare a Moldovei la pachetul energetic 2 şi 3 european exclud, practic, soluţionarea complexă a problemei restructurării datoriilor la gaze pe ambele maluri ale Nistrului faţă de Gazprom, şi nu rezolvă problema legată de livrarea în continuare, stabilă, a gazelor naturale.”

Datoriile Moldovei împreună cu cele ale regiunii transnistrene faţă de Gazprom depăşesc acum 4 miliarde de dolari, cea mai mare parte a datoriei fiind a Tiraspolului care practic nu plăteşte pentru consum.

Deşi Chişinăul poartă de un an negocieri pentru prelungirea contractului de livrare a gazelor, Dmitri Rogozin a spus că, de fapt, discuţiile vor începe abia acum şi, chiar dacă a rămas puţin timp, speră să se ajungă la un compromis până la sfârşitul anului.

Oficialul rus nu a spus ce va urma dacă nici acum nu se va ajunge la o înţelegere, dar a subliniat că pachetul energetic european nu ar fi în avantajul Republicii Moldova.

Rogozin a stat la Chişinău numai trei ore, după care a plecat la Tiraspol, unde se va întâlni cu liderii administraţiei şi va vizita câteva întreprinderi. El va rămâne în stânga Nistrului până mâine şi, potrivit programului, îşi va încheia vizita cu o conferinţă de presă în cetatea Bender, un simbol al gloriei militare ruse.
Previous Next

XS
SM
MD
LG