Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Moldova - generic, screen-shot, Video Ochi, 08Aug2012
Moldova - generic, screen-shot, Video Ochi, 08Aug2012

Rogozin în Moldova, tentativa de demitere a lui Plahotniuc, controversata realegere a lui Juravschi la CNO.


Vizita vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin la Chişinău şi Tiraspol este în opinia editorialistului de la Trustul de presă „Jurnal” Petru Bogatu, evenimentul care marchează nu doar această săptămână dar şi sfârşitul anului curent. După părerea sa, emisarul Kremlinului certifică înrăutăţirea relaţiilor moldo-ruse şi nu camuflează încercarea de a exercita presiuni asupra autorităţilor de la Chişinău:

„Sunt mai multe semne că Moscova ne şantajează, esenţial este vizita totuşi la Tiraspol, iar la Chişinău vine de ochii lumii şi pentru a pune presiune pe autorităţile moldovene. Moscova probabil are un scop să forţeze Chişinăul să renunţe la perspectiva europeană, nu numai la parteneriatul energetic, iar dacă nu reuşesc au şi un program să legitimeze, să recunoască Transnistria sub pretextul poziţiei lipsite de flexibilitate a Chişinăului.”

Tentativa comuniştilor de a-l demite pe vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc, este tălmăcită de Alina Ţurcanu, redactor-şef al ziarului „Adevărul”, drept o încercare a Partidului Comuniştilor de a-şi face publicitate pe seama unui atac la adresa alianţei de guvernare:

„Partidul comuniştilor, cred eu, că nu-şi doreşte sincer ca imaginea ţării să nu fie pătată de faptul că în fruntea ţării se află cineva care este implicat în acţiuni, să le zicem suspecte. Partidul comuniştilor îşi doreşte să revină la guvernare şi au găsit o verigă mai slabă în acest moment în alianţă, este Vlad Plahotniuc. Prin faptul că l-au atacat pe el au atacat într-adevăr şi alianţa. Alianţa a fost pusă într-o situaţie dificilă, dacă ar fi votat împotriva lui Vlad Plahotniuc recunoştea că da, noi avem probleme grave, că partidul comuniştilor are dreptate când spune că în această alianţă sunt mulţi oligarhi, criminali.”

În opinia jurnalistei de la „Adevărul” reţinerea la terminalul vamal din Breansk a celor aproape 100 de camioane cu producţie agricolă, ar fi un alt eveniment care trebuie trecut în agenda săptămânii curente:

„Blocarea din Breansk a tirurilor noastre încărcate cu legume şi fructe, nu ştim, este o coincidenţă într-adevăr nefericită sau iarăşi la mijloc e şi politicul. Pe de altă parte şi oficialii dar mai ales agenţii economici vorbesc despre nişte scheme criminale care ar dirija tot ce se întâmplă pe piaţa exportului de legume şi fructe şi sunt lucruri grave pe care ar trebui să le investigheze urgent organele competente şi autorităţile să ne spună ce se întâmplă de fapt.”

Comentatorul sportiv Alexandru Grecu stăruie asupra realegerii lui Nicolae Juravski în fruntea Comitetului Naţional Olimpic, opinînd că că implicarea politicului în sport nu aduce nici un beneficiu, contrar afirmaţiilor triumfaliste ale lui Juravschi:

„S-a făcut cu încălcarea statutului Comitetului Naţional Olimpic care prevede că preşedintele CNO nu are dreptul să fie angajat politic. Prea mare implicarea politicului în dirijarea sportului iar acest lucru se contrapune principiilor cărţii olimpice. Ţinând cont de alegerile care s-au făcut la Comitetul Naţional Olimpic, concluzia este una singură, sportul are ceea ce merită, părerea mea, că nu are nimic pentru că nu e capabil să facă mai mult la nivel managerial, respectiv acest lucru şi asuprea rezultatelor”.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG