Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


La Chişinău si Tiraspol este aşteptat vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului la negocierile pentru rezolvarea crizei transnistrene. Politicianul rus participă la Forumul economic Republica Moldova-Rusia.

Tot la Chisinau va avea loc o şedinţă in plen a Parlamentului si, la invitaţia Chisinaului, va avea loc si reuniunea biroului Adunării parlamentare EURONEST. Adunarea parlamentară EURONEST, este componenta parlamentară a Parteneriatului Estic, programul Uniunii Europene, care se adresează ţărilor din vecinătatea estică a Uniunii: Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaijan, Georgia. Cum se ştie Belarus este suspendată din acest program din cauza nerespectarii drepturilor omului de catre regimul preşedintelui Aleksandr Lukașenka.

Delegatia EURONEST va avea întrevederi astazi cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu preşedintele Parlamentului Marian Lupu.

Pe plan cultural vom nota deschiderea expozitiei „Arhivele Golgotei” la Muzeul Literaturii Romane, expozitie consacrata creaţiei poetului, eseistului si traducătorului Arcadie Suceveanu.

Din agenda internaţională, evenimentul regiunii este vizita cancelarei Germaniei, Angela Merkel, la Moscova, unde are prevăzută o întrevedere cu preşedintele Vladimir Putin.

La Londra se desfăşoară o conferinţă a donatorilor pentru Siria.

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Energie Atomica urmează să îşi prezinte astazi un nou raport in legatura cu Iranul si cu programul său nuclear.

Ca şi ieri, cancelariile internaţionale vor urmari evolutiile din Fişia Gaza. Ieri, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că țara sa va întreprinde „orice acțiune este necesară” ca să-și apere cetățenii, în timp ce aviația și-a întețit ofensiva pentru a opri atacurile cu rachetă ale milițiilor Hamas.

De miercuri până ieri bombardamentele israeliene de pe uscat, mare și din aer au făcut 13 victime în Gaza, inclusiv copii, iar o rachetă palestiniană a ucis trei civili în sudul Israelului, tiruri palestiniene cu rachete cu rază medie de acțiune atacînd Tel Avivul.

Naţiunile Unite aniversează astazi Ziua internaţională a toleranţei…
Previous Next

XS
SM
MD
LG