Linkuri accesibilitate

„Victor Ponta îl lasă singur pe Crin Antonescu” (Gândul)


Fisurile din USL (România liberă).


Presa de la București s-a oprit astăzi printre altele la semnalele de apropiere dintre premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu. Relatează Tania Radu.

Cu ochii pe miscările politicienilor, presa pare astazi la unison in constatarea ca premierul social-democrat Victor Ponta ia in calcul un fel de intelegere cu presedintele Traian Basescu pentru a conduce executivul si dupa alegeri.

In publicatia gandul.info, Rodica Ciocanu scrie ca liderul social-democrat este de nerecunoscut. Daca in vara pleca la Bruxelles, la Consiliul European, fara sa tina cont de parerea nimanui, acum ii cere voie presedintelui. „Daca imi da mandat, mă voi prezenta, dacă nu, merge preşedintele. Un nou conflict nu o să fie”. Ponta adauga ca nu e nicio suparare daca ramane acasa, e campanie electorala si are mult de lucru. „Prin atitudinea sa conciliantă faţă de preşedinte, Victor Ponta îl lasă singur pe Crin Antonescu”, mai spune editorialista de la gandul.

Noua tactica defensiva a premierului apare confirmata si de interviul dat recent in Franta, la Le Figaro, si pe care il prezinta astazi in Romania libera Cristian Câmpeanu.
Sabina Fati remarca acelasi lucru, de asemenea in Romania libera. Atitudinea vizibil mai reverentioasa a premierului fata de presedinte nu ar fi insa decat un element de scenariu, iar scenarii isi fac amandoi, atat seful statului, cat si al executivului.

In Uniunea Social-Liberala, aflata la guvernare, sunt acum vizibile fisurile dintre liberali si social-democrati. Chiar si in interiorul PSD exista jocuri de forte, pentru ca liderul local Liviu Dragnea „ii sufla in ceafa”, premierului, cum spune Fati. In aceste conditii, presedintele poate specula faliile existente, fie optand pentru un guvern minoritar PSD, in combinatie cu Uniunea Democrata a Maghiarilor, fie pentru o combinatie intre PSD si Partidul Democrat-Liberal. Putin probabila aceasta ultima formula. Aproape sigur insa, se mai arata in acest editorial, ca presedintele mizeaza pe o anumtia docilitate a tanarului premier. Cu lucrarea sa de doctorat plagiata, Ponta ar putea fi tinut sa nu schimbe Constitutia si deci sa nu distruga institutiile-cheie, precum Curtea constitutionala, Agentia Nationala de Integritate, Departamentul National Anticoruptie si celelalte.

O ipoteza conexa gasim si intr-un articol al Andreei Pora, din revista 22. Gigi Becali, cooptat de liberali cu putin timp in urma, ar fi folosit de social-democratul Victor Ponta impotriva colegilor liberali. „Nu s-a inventat deocamdata metoda mai sigura de alungat penelisti”, spune autoarea, care gaseste ca e singura explicatie pentru faptul ca patronul echipei de fotbal Steaua este lasat sa improaste zilnic din studiourile postului Romania TV, dar nu apare niciodata pe televiziunile din fieful liberal-conservator, adica la Antene. Romania TV este condus de un aproapiat al lui Victor Ponta, in timp ce patronul Antenelor este conservatorul Dan Voiculescu, sprijinitorul in toate modurile al liberalului Crin Antonescu.
XS
SM
MD
LG