Linkuri accesibilitate

Pentru Rusia nu doar NATO este o problemă, ci și Uniunea Europeană


Tinerii profesori își aleg sărăcia odată cu meseria (Adevărul)




„Timpul” citează un studiu realizat de IDIS „Viitorul”, „Neutralitatea şi suveranitatea Moldovei în vizorul Rusiei”, a cărui concluzie principală este că pentru Rusia, nu doar NATO este o problemă, ci și Uniunea Europeană. În studiu sunt analizate semnalele Federației Ruse cu privire la neutralitatea Republicii Moldova. Potrivit autorului lucrării, Leonid Litra, mesajele Moscovei sunt menite să atragă atenția că integrarea europeană a Chișinăului este incompatibilă cu neutralitatea permanentă.

Aceeaşi publicaţie notează că deși este la nivel de proiect, autoritățile moldovene sunt convinse că, începând cu anul viitor, R. Moldova va avea, în premieră, serviciul SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare) și, respectiv, un elicopter medical pentru cazurile medicale grave. Aeronava este prevăzută în Acordul transfrontalier dintre România și Republica Moldova, care urmează să fie semnat până la finele acestui an. „Elicopterul va fi întreţinut de România, dar va deservi și R. Moldova. O țară are nevoie cert de serviciu aerian de salvare, mai ales dacă drumurile nu permit transportarea bolnavului la un centru specializat”, a declarat, săptămâna trecută, Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătății din România.

„Tinerii profesori își aleg sărăcia odată cu meseria,” îşi intitulează articolul din „Adevărul” Irina Surdu. Ziarista scrie că în Republica Moldova, profesoratul este practicat doar de cei care au chemarea sufletească. Dacă chemarea le-ar fi ţinut de urât şi foame, probabil tinerii angajaţi de la sate nu plecau din sistemul de învăţământ. Mulţi dintre ei lucrează cei trei ani, cât îi obligă legea, îşi ridică indemnizaţia de 30 000 lei oferite de stat şi pe urmă apucă pe alte căi. „Există şi cazuri când tinerii rămân în sistem, dar lasă şcolile din sate pentru cele din centrele raionale, unde instituţiile sunt mai mari, cu mai mulţi elevi şi au o infrastructură mai bună,” se arată în articol.

Săptămânalul „Ziarul de Gardă” publică un reportaj din satul de baştină a liderului PCRM, Vladimir Voronin - Corjova. Reporterii au aflat, bunăoară, că oamenii din sat îl îndrăgesc pe cel mai longeviv preşedinte din istoria ţării pentru că „a făcut multe pentru Corjova”. Valeriu Miţul, care a condus localitatea pe timpul guvernării comuniste, zice că, iniţial, colaborarea cu Voronin nu a fost una prea bună. „Apoi, şi-a dat seama că vremea trece şi că e timpul să facă ceva pentru sat. În perioada ceea a fost aprobat de Guvernul Tarlev un plan de acţiuni pentru acest sat. Atunci am făcut lucruri bune. Drumuri, fântâni, opriri, gimnaziul s-a reparat...”, îşi aminteşte Miţul.
XS
SM
MD
LG