Linkuri accesibilitate

„Pe primul loc sunt investitorii din Federaţia Rusă. Dar sunt mai mult investiţii istorice”


Valentin Ursu în dialog cu Valeriu Lazăr.



Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va face o vizită de o zi în Republica Moldova. El va veni la Chişinău în 16 noiembrie ca să participe la lucrările comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru economie. Valentina Ursu i-a cerut mai multe detalii viecepremierului Valeriu Lazăr.


Europa Liberă: Reprezentanţi de la Gazprom, dar şi ministrul rus al Energiei, şi-au anulat vizita la Chişinău. Aceştia urmau să participe la întrunirea Comisiei interguvernamentale moldo-ruse privind cooperarea economică. Dumneavoastră sunteţi copreşedintele acestei comisii. Anterior se preconiza că la această şedinţă a Comisiei interguvernamentale se va discuta şi preţul la gaz pe care-l plăteşte Moldova. Dar iată că Moldovagaz a anunţat că preţul la gaz în trimestrul patru va rămâne neschimbat: 398 de dolari pentru mia de metri cubi. Ce chestiuni vor fi incluse pe agenda acestei Comisii?

Valeriu Lazăr:
„Noi deja am convocat partea moldovenească a acestei comisii. Respectiv avem pregătit un proiect al protocolului care este acum în consultări, negocieri cu colegii ruşi. Să nu se creeze impresia că această platformă funcţionează doar atunci când au loc întâlnirile pe viu. Practic noi avem un flux continuu în acest dialog, la nivelul instituţiilor, la nivel sectorial, la nivelul copreşedinţilor am avut întâlniri.”

Europa Liberă: Ce probleme sînt pe agendă?

Valeriu Lazăr:
„Sigur că vom discuta despre comerţul bilateral. Avem ce bifa, ca şi rezultate de la ultima şedinţă. Într-adevăr, foarte multe bariere au fost eliminate. Mai rămân lucruri de rezolvat întotdeauna acolo. De aceea zona comerţului bilateral este una prioritară. Sigur că vom discuta şi despre transporturi, vom discuta şi despre domeniul energetic, vom discuta şi despre probleme care vizează regimul cetăţenilor noştri. Eu sper mult că poate reuşim să realizăm toate procedurile interne aferente semnării Acordului cu privire la migraţia de muncă. Este un document important pentru noi. Ministerul Economiei finalizează cu Ministerul Industriei din Federaţia Rusă un acord care vizează cooperarea industrială. Noi ne propunem ca această şedinţă, care este una în premieră, împreună cu un for al oamenilor de afaceri – eu, cel puţin, nu ţin minte să se fi organizat aşa ceva – noi ne propunem totuşi să trecem la următoarea fază: de la simplul comerţ să trecem deja la anumite proiecte industriale, proiecte investiţionale comune.”

Europa Liberă: Ştiu că chiar aţi chemat agenţii economici din Federaţia Rusă să vină să investească, să privatizeze.

Valeriu Lazăr:
„Noi avem pregătite pentru acest for proiecte investiţionale concrete. De exemplu, noi invităm inclusiv partenerii ruşi. Deloc întâmplător această coincidenţă. Tocmai recent Agenţia Proprietăţii Publice a lansat o nouă rundă de privatizări. Sunt active destul de interesante chiar la scara capitalului din Federaţia Rusă. Şi după lege, şi aşa cum înţelegem noi lucrurile, pentru investitorii din Federaţia Rusă sunt deschise aceleaşi porţi ca şi pentru investitorii din altă lume. Poftim, sunt aceste active.”

Europa Liberă: Dar cele mai mari investiţii în Moldova sunt făcute de către Federaţia Rusă?

Valeriu Lazăr:
„Da, pe primul loc sunt investitorii din Federaţia Rusă. Dar sunt mai mult investiţii istorice. Avem puţine proiecte curente. Deşi este o chestie destul de relativă, să zicem noi. Lukoil a investit nu prin Federaţia Rusă, a investit prin Olanda, de aceea e destul de relativ. Eu cred că noi deja trebuie să trecem la următoarea etapă de maturizare a acestor relaţii.”

Europa Liberă: Cît e capitalul rusesc în Moldova?

Valeriu Lazăr:
„Bine, nu vă dau o cifră precisă. E vorba de câteva sute de milioane de dolari. Ei sunt în top. Dar repet, sunt mai mult investiţiile istorice.”
XS
SM
MD
LG