sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 08:14

  Moldova

  „Moldova poate pretinde nu doar la o apropierea, ci chiar la intrarea în Uniunea Europeană.”

  Dirk Scheubel: în dialogul transnistrean există evoluţii ca niciodată.

  x

  Multimedia

  Audio
  • Dirk Scheubel: în dialogul transnistrean există evoluţii ca niciodată


  Emisarul Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, crede şi el, asemeni Comisarului european pentru extindere și bună-vecinătate Štefan Füle, că Moldova poate pretinde nu doar la o apropierea, ci chiar la intrarea în Uniunea Europeană.Vorbind joi în aşteptarea unei vizite la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, programată pentru sfîrșitul acestei luni, șeful Delegației Europene în Moldova a spus că, exceptând lupta cu corupţia, această țară a făcut progrese enorme în realizarea reformelor democratice. Chiar şi în dialogul transnistrean există evoluţii ca niciodată, a mai spus emisarul european. Liliana Barbăroşie a urmărit declaraţiile de la conferinţa de presă şi are amănunte:


  Comisarul european pentru extindere Štefan Füle a pledat recent la Berlin în cadrul unui forum vizând Republica Moldova pentru admiterea acesteia în Uniunea Europeană. Această pledoarie pare cam neaşteptată întrucât Republicii Moldova nu i s-a spus niciodată până acum că ar putea pretinde la calitatea de membru al Uniunii, distanţînd-o, adică, de celelalte state din Parteneriatul Estic care rămîn pe culoarul apropierii. Prin urmare jurnaliştii au fost curioşi să afle de la Dirck Schubel dacă declaraţia lui Füle poate fi înţeleasă ca un semnal că Moldova chiar a obţinut o perspectivă europeană:

  „Da, cred că Moldova are o astfel de perspectivă. Trei ani în urmă nu credeam asta, dar acum cred şi sunt bucuros că şi alţii gândesc la fel”, a spus Dirk Schuebel şi a continuat: „Haideţi să revenim cu trei ani în urmă şi să ne amintim cine ştia de Republica Moldova la Bruxelles. Aproape nimeni. Acum lucrurile stau altfel şi asta datorită unei politici externe excepţionale a ministrului Leancă.”

  Practic, după trei ani de diverse încurajări şi acţiuni de motivare, Republica Moldova obţine şi răsplata pe măsură. La sfârşitul lunii, la Chişinău este aşteptat pentru prima dată preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aşa că intriga acestui eveniment este uşor de prezis.

  Cât despre reforme, Dirk Schuebel le-a lăudat pe cele ale ministrului de la Interne, Dorin Recean, şi ale preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi. El a găsit de cuviinţă chiar să apere autorităţile în faţă unor îndoieli exprimate de jurnalişti, că reformele s-ar mişca prea lent pentru moldovenii de rând sau că dorinţa demnitarilor de a se reforma ar fi sinceră, ci nu doar de dragul laudelor europene.
  Ceea ce nu au reuşit până acum autorităţile este să lupte efectiv cu corupţia, a subliniat diplomatul, de aceea noul pariu al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană se bazează pe demascarea unor astfel de cazuri.

  Dirk Schuebel a vorbit apoi în termeni optimişti despre negocierile cu Tiraspolul, care, după o perioadă de dezgheţ, ar fi intrat într-o nouă rundă glacială, aşa cum pot fi surprinse în retorica demnitarilor transnistreni:

  „Politica paşilor mici a şi dat mai multe rezultate. Niciodată nu s-a înregistrat o agendă de negocieri atât de încărcată. Ne aşteptăm ca la Dublin să putem discuta mai serios despre reglementarea propriu-zisă.”

  După un record atins în acest an, Moldova aşteaptă şi de acum încolo importante ajutoare financiare de la UE.  Banii vor veni în ciuda discuţiilor aprinse despre bugetul UE, dă asigurări Dirk Schuebel, doar că şi reformele aşteptate ar trebui să fie pe potrivă.

  Taguri moldova,eu,RFE/RL,Europa Liberă,Liliana Barbăroșie,Dirk Scheubel

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ion de la: chisinau
  25.11.2012 14:16
  In actuala situatie dificila este greu de crezut ca Marea Britanie, Germania si alte state sa cada de acord asupra extinderii UE la Est de Prut in zona conflictului inghetzat de pe Nistru si ADERARII R.Moldova la UE. Neindoilnic ca mai intai va fi etapa ASOCIERII la UE si apoi cea a ADERARII. Tinand cont de intentiile expansioniste, "unioniste" ale Romaniei - ar fi suficient sa fim numai ASOCIATI la UE in afara hotarului de pe Prut al UE, fapt ce ne-ar garanta INDEPENDENTA si existenta de mai departe a Statului R.Moldova. Perespectiva pierderii statutului de STAT si coborarea la statutul de judete - ar fi o CATASTROFA , o TRAGESDIE in conditiile cand Romania continua sa aiba o atitiudine NEDEMOCRATICA, DISCRIMINSATORIE, coloniala fata de basarabeni si fata de asa-zisul "al doilea stat romanesc". MOLDOVENII de Est, dupa 500 de ani de ocupatie neintrterupta de la moartea lui Stefan cel Mare, inca nu si-au spus cuvantul lor ca natiune libera in lume, nu si-au demonstrat tot talentul si aptitudinile in diverse domenii anume ca MOLDOVENI, urmasi ai geto-dacilor liberi si nu ca ROMANI, urmasi ai dacilor colonizati. Sfanta LIBERTATE a natiunii moldave se cere aparata, OCROTITA in fata intentiilor NEPRIETENESTI de dominatie ale elitei valahe (romane), fanariote, de pe Dambovita.

  În exclusivitate