Linkuri accesibilitate

Rusia în vizorul Bundestag-ului


Reichstagul la Berlin
Reichstagul la Berlin

În preajma vizitei Angelei Merkel la Moscova, deputaţii germani cer Rusiei respectarea principiilor statului de drept.


La sfîrşitul acestei săptămîni, şefa guvernului german, Angela Merkel, va efectua o vizită la Moscova, unde se va întîlni şi cu preşedintele Vladimir Putin. Cu o săptămînă înaintea începerii acestei vizite, Bundestag-ul (Parlamentul federal) a adoptat o rezoluţie care se află oarecum în contradicţie cu linia generală a executivului de la Berlin. O linie care mizează mai degrabă pe negocieri diplomatice în spatele uşilor închise, fără zgomot publicitar, în consecinţă ineficient. Această linie a fost adoptată atît de către guvernul social-democrat al lui Gerhard Schröder, apoi de marea coaliţie creştin-democrat/social-democrată şi este continuată, în prezent, şi de către actuala coaliţie creştin-democrat/liberală.

Vinerea trecută, politica Rusiei s-a aflat în centrul atenţiei parlamentului. Deputaţii germani au criticat fără menajamente politica Kremlinului faţă de opozanţi, situaţia din justiţie şi din domeniul umanitar. Deputatul social-democrat, Gernot Erler, un expert pentru politică externă şi un excelent cunoscător al situaţiei din ţările răsăritene, a prezentat în faţa colegilor săi un adevărat rechizitoriu. „Putin s-a pronunţat împotriva unui dialog cu opoziţia, ceea ce constiuie o mare decepţie“, a concluzionat Erler.

Toţi cei care au luat cuvîntul în plen sunt de părere că Angela Merkel va trebui să ceară acum autorităţilor ruse, într-un mod hotărît şi direct, respectarea principiilor statului de drept. Cu alte cuvinte, să renunţe la politica de înmînare, pe ascuns, a unor liste cu persoane considerate victime ale sistemului politic existent în această ţară.

În cele din urmă s-a adoptat o rezoluţie, susţinută de o mare parte a deputaţilor din Bundestag. În acest document se precizează că legislaţia şi justiţia rusă sunt folosite pentru extinderea controlului asupra cetăţenilor. Totodată se subliniază faptul că „angajamentul civic” este criminalizat.

Guvernului federal i se cere în rezoluţia citată, să insiste la Moscova asupra respectării drepturilor democratice şi cele ale omului. Ambasadorul rus la Berlin, Vladimir Grinin, a reacţionat cu răceală, afirmînd că ceea ce s-a-ntîmplat în Bundestag nu este „constructiv“. Cei care au adoptat rezoluţia, a spus Grinin televiziunii publice ZDF, nu ştiu că în Rusia cele invocate fac deja parte, de multă vreme, din practica politică.

Potrivit presei germane, cercuri diplomatice ar fi reacţionat extrem de supărate că la redactarea rezoluţiei a participat şi Andreas Schockenhoff, care este coordonatorul guvernamental al forumului de discuţii ruso-germane. Recent, Ministerul de externe de la Moscova a anunţat că nu-l mai recunoaşte pe Schockenhoff drept coordonator, deoarece acesta ar fi calomniat politica Kremlinului. Schockenhoff nu a făcut nimic altceva decît să critice condamnarea unor opozanţi. În Bundestag, Schockenhoff şi-a exprimat îngrijorarea faţă de „tendinţele represive“ tot mai vizibile în Rusia, care este şi membră a Consiliului Europei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG