Linkuri accesibilitate

Alexandru Muravschi: Dacă vrem să implementăm pachetul energetic european, trebuie să negociem cu Gazpromul


Alexandru Muravschi
Alexandru Muravschi

Fostul ministru al economei crede că răgazul de şapte ani este unul suficient, dar poate fi şi foarte scurt.

Pachetul energetic numărul trei, cel pe care Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană este considerat de Rusia un obstacol în calea obţinerii unui preţ mai mic pentru Moldova pentru gazele pe care le consumă. Diana Răileanu a stat de vorba cu analistul economic Alexandru Muravschi.

Alexandru Muravschi: „Pe de o parte, dacă vorbim de integrarea europeană a Republicii Moldova, trebuie să aderăm la mai multe instrumente politice europene, inclusiv la spaţiul energetic european. Apar însă mai multe probleme în ceea ce priveşte Pachetul III Energetic, în special mă refer la sectorul de gaze, care nu atât de uşor poate fi implementat.”

Europa Liberă: Din câte cunosc, aceste acorduri energetice europene presupun separarea furnizorului de distribuitor, adică a activităţii de producţie de cele de transport a gazelor. În ce măsură acest lucru este aplicabil în Republica Moldova?

Alexandru Muravschi
: „Dacă cu energia electrică nu ar exista mari probleme în ceea ce ţine de divizare, în sectorul de gaze ar fi probleme pentru că noi avem o întreprindere mare care e „Moldova-Gaz” – singura unitate economică ce se ocupă cu transportarea, cu aprovizionarea şi cu distribuţia gazului. Divizarea întreprinderii nu este atât de uşoară nici din punct de vedere metodologic, nici din punct de vedere al politicii economice, pentru că „Gazprom”, care este acţionar majoritar la „Moldova Gaz”, nu vrea să piardă proprietatea şi acest lucru este logic. Pe de altă parte, este încă o întrebare pur tehnic. Eu, de exemplu, sunt foarte sceptic faţă de posibilităţile de a diviza sectorul de gaze în Republica Moldova, ţinând cont de mărimea pieţei. Ideea este că prin divizarea şi separarea aprovizionării cu distribuţia, noi creem posibilităţi de competitivitate şi dacă în sectorul electro-energetic noi avem aşa posibilităţi, pentru că putem importa energie electrică din Ucraina, din România, în sectorul de gaze noi nu avem aşa posibilităţi şi nici nu le vom avea pe viitor. Pentru că gazoductul Iaşi-Ungheni care se construieşte acum e mai mult un proiect politic, care nu rezolvă problemele cu aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova din mai multe considerente.”

Europa Liberă: Tocmai asta vroiam să vă întreb, dle Muravschi, în ce măsură gazoductul Chişinău – Iaşi care urmează a fi contruit anul viitor va oferi Moldovei o sursă alternativă în cazul unor blocaje?

Alexandru Muravschi
: „El nu poate fi privit ca sursă alternativă. În primul rînd, România la fel este dependentă de importul gazelor din Federaţia Rusă, în al doilea rând, România practic nu are dreptul să exporte gaze, e adevărat că acest lucru poate fi modificat, dar nu este atât de uşor. Oricum, preţul nu va fi mai ieftin şi vedem că energia electrică pe care o putem procura din România costă mai mult decât cea pe care o primim din Ucraina şi de la centrala din Cuciurgan. Mai mult ca atât, volumul gazelor pe care îl putem primi de la gazoductul Ungheni-Iaşi nu poate fi considerat de alternativă. Moldova va fi dependentă de „Gazprom” mulţi ani înainte. Aceasta e realitate, place sau nu.”

Europa Liberă: Chişinăul a obţinut un răgaz de la Uniunea Europeană pentru realizarea pachetului energetic european. Ce ar trebui să facă între timp Republica Moldova pentru a se asigura că peste un timp soluţia va fi găsită şi nu amânată, aşa cum s-a întâmplat acum?

Alexandru Muravschi
: „Moldova nu este un precedent. Până la Republica Moldova acelaşi lucru l-a făcut România, Bulgaria şi Ţările Baltice, care nu au reuşit să implementeze Pachetul III Energetic în timp util din mai multe considerente. De aceea, noi avem şapte ani de zile înainte, pe de o parte e mult timp, pe de altă parte e o perioadă foarte scurtă, de aceea toţi aceşti ani trebuie să se poarte negocieri cu „Gazprom-ul”. Dacă vrem să implementăm Pachetul energetic European trebuie să fie găsite modele de divizare a sectorului gazo-energetic în Republica Moldova în aşa fel ca „Gazprom-ul” să accepte acest lucru. Dacă o să găsim un astfel de model, va fi rezolvată problema, dar acum îmi este greu să vă răspund ce se va întâmpla până în 2020.”
XS
SM
MD
LG