Linkuri accesibilitate

Cine verifică averile demnitarilor, pînă ce parlamentarii îi verifică pe membrii CNI?


O dezbatere la Clubul de presă.

Comisia Naţională pentru Integritate, un proiect susţinut de Uniunea Europeană pentru a combate eficient corupţia la nivel înalt s-a împotmolit înainte de a-şi începe activitatea. Preşedintele comisiei, fostul procuror Anatolie Donciu a fost ţinta unei investigaţii de presă care a ridicat semne de întrebare legate de averea sa şi de faptul că nu şi-a completat în timp, el însuşi declaraţia de avere. Parlamentul a decis recent că cea mai eficienta modalitate de a controla situaţia este de a se înfiinţa o comisie care sa verifice Comisia Naţională de Integritate si integritatea membrilor ei. Clubul de presa de la Chişinău a dezbatut astazi subiectul întrebînd cine verifică averile demnitarilor pînă ce comisia parlamentară îi verifică pe membrii comisiei. Un fel de cerc închis pe care presa a căutat să îl „deschidă”. Relatează Diana Răileanu:

Experţii în combatarea fenomenului corupţiei, prezenţi la Clubul de presă organizat de Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice, susţin că anul 2012 este deja compromis în ceea ce priveşte verificarea averilor funcţionarilor publici. Mai mult, directoarea organizaţiei Transparency International, Lilia Carasciuc, crede că doar funcţionarea Comisiei Naţionale de Integritate nu este îndeajuns pentru a responsabiliza funcţionarii necinstiţi. În primul rînd, pentru că este dificilă tragerea la răspundere a demnitarilor care au acumulat averi în mod fraudulos:

Lilia Carasciuc: „Chiar dacă Dvs găsiţi acum o discrepanţă esenţială între venitul şi proprietatea unui funcţionar, este obligaţia organelor de drept să demonstreze că discrepanţa aceasta este ilegală. Din cauza aceasta, atâta timp cât nu va fi inversată sarcina probei legalităţii proprietăţii, nimic nu se va întâmpla. Nu vă aşteptaţi că în martie 2013 va fi o revoluţie, nu vă aşteptaţi la acest lucru în martie 2014. Este un proces foarte îndelungat şi de aceea noi trebuie să ne dăm seama că dacă CNI-ul începe a funcţiona, acest lucru e doar un început.”

Teoretic, informaţia despre averile demnitarilor trebuia să se regăsească într-un aşa numit „Registru al funcţiilor şi funcţionarilor publici” încă în 2006. Premierul de atunci, Vasile Tarlev, a pus la punct şi un plan de lucru al acestui registru, însă totul a rămas pe hârtie. Actualmente, centrul de Guvernare Electronică îşi propune reactivarea acestei baze de date, astfel încât verificarea averii demnitarilor să nu rămână doar în seama Comisiei Naţionale de Integritate. Temerea mai multor experţi este că datele din acest registru se vor completa „de ochii lumii”. Din nou Lilia Carasciuc:

„Cu părere de rău precedenta guvernare era cumva orientată pentru a ţine funcţionarii într-un fel de spaimă şi atunci era şi atitudinea faţă de bazele de date ca de ceva de tip securist. Guvernarea actuală vrea să spună că este mai deschisă, dar pe de altă parte au şi ei interesele lor. Mă îngrijorez doar că ne vor spune: „Poftim, dna Carasciuc, zece mii de declaraţii pe venit, sunt pe site-ul cutare, făceţi ce vreţi cu ele.”

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a realizat mai multe anchete despre funcţionarii publici care evită să-şi declare proprietăţile. Recent, de exemplu, reporterii au dezvăluit că magistratul Sergiu Arnăut ar locui într-o casă evaluată, împreună cu terenul, la peste două milioane de lei, bunuri pe care judecătorul le-a omis în declaraţia de avere. Directoarea Centrului, Cornelia Cozonac, e de părere că funcţionarii tind să-şi ascundă averile pentru că legislaţia le permite acest lucru:

„Pot să vă zic la ce date au acces cetăţenii din alte ţări: de exemplu, pot să verifice dacă un funcţionar public are datorii, dacă un funcţionar public a avut un proces în judecată, dacă a plătit amenzi la poliţia rutieră, deci în foarte multe ţări informaţia despre funcţionarii publici este deschisă. Deocamdată, la noi aceste date sunt închise.”

Experţii întruniţi astăzi la Clubul de presă au observat că, deseori, în vizorul organizaţiilor care monitorizează fenomenul corupţiei se regăsesc funcţionarii autorităţilor publice centrale şi se uită de cei din localităţile rurale, or cînd vine vorba de interese aceştia nu ar fi în urma colegilor din capitală.
Previous Next

XS
SM
MD
LG