sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 04:26

  În jurul Moldovei

  Integrarea Balcanilor de Vest în UE discutată la Sofia

  Macedonia, pe agenda trilateralei miniştrilor de externe din România, Grecia şi Bulgaria.

  Titus Corlăţean, Nikolai Mladenov şi Dimitris Avramopoulos (de la dreapta la stânga)Titus Corlăţean, Nikolai Mladenov şi Dimitris Avramopoulos (de la dreapta la stânga)
  x
  Titus Corlăţean, Nikolai Mladenov şi Dimitris Avramopoulos (de la dreapta la stânga)
  Titus Corlăţean, Nikolai Mladenov şi Dimitris Avramopoulos (de la dreapta la stânga)
  Miniștrii de externe ai României, Bulgariei și Greciei - Titus Corlățean, Nikolai Mladenov și Dimitris Avramopoulos - au participat la cea de a opta reuniune trilaterală, care a avut loc la Sofia.
   
  În centrul dezbaterilor s-a aflat procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Se așteaptă că în decembrie Comisia europeană va propune fostei republici iugoslave Macedonia începerea de tratative. Grecia însă va putea bloca acest demers pînă când nu va fi rezolvată problema denumirii. Noul guvern elen a propus semnarea unui memorandum de bună vecinătate ca o soluție de compromis.
   
  Președintele Bulgariei Rosen Plevneliev a declarat cu o săptămână în urmă că macedonenii nu sunt încă pregătiți pentru aderare. La Scopije au început să vorbească despre existența unui front comun a Sofiei și Atenei împotrivă aderării Macedoniei.
   
  Bulgaria nu are o problemă cu Macedonia, are problemă cu dezbaterile naționaliste acolo, a spus azi Nikolai Mladenov.
   
  Șeful diplomației elene a amintit de disputa cu numele și a spus – numele este important întrucât trasează drumul spre Uniunea Europeană.
   
  Titus Corlățean a declarat că România întotdeauna a sprijinit extinderea Uniunii în Balcani. Legat de Macedonia, el a amintit că există criterii care trebuie respectate. România sprijină demersurile Greciei și așteaptă un răspuns pozitiv din partea Macedoniei.
   
  România va urmări cu atenţie în continuare modul în care statele candidate asigură protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor, ca parte a îndeplinirii criteriului politic de aderare.
  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate