Linkuri accesibilitate

Despre elanul reformator al guvernanţilor


N-ar strica mai întîi să se uite guvernanţii în propria lor grădină. Nu trebuie cumva reformate şi structurile statului care înghit şi ele sume uriaşe?


În spaţiul nostru ciudat-miraculos, elanul reformator i-a caracterizat mai mereu pe guvernanţi. Aici se fac reforme din îndepărtatul an 1991, iar rezultatul acestora poate fi rezumat la vorba unui clasic rus: A voz i nîne tam!

Abia în ultima vreme guvernanţii s-au apucat de nişte reforme pe bune. Bunăoară, au început optimizarea şcolilor la sate, cu efecte îndoielnice. Şi, iată, o nouă reformă se profilează la orizont şi e anunţată ritos de deputatul-economist Veaceslav Ioniţă într-un interviu acordat Europei Libere.

Veaceslav Ioniţă pare sincer îngrijorat de ineficienţa Academiei de Ştiinţe şi lansează supoziţia că mai multă ştiinţă se face în afara Academiei de Ştiinţe. De aceea, Academia, comparată cu o struţocămilă, trebuie reorganizată şi lipsită de o parte de fonduri. E o instituţie care, aşa cum arată acum, ne face de rîs în faţa europenilor, conchide parlamentarul.

Ce să zicem? Fireşte, temerile lui Veaceslav Ioniţă sînt întrucîtva îndreptăţite. Academia dă impresia unei structuri amorfe şi prea mari care produce rezultate discutabile. Pe de altă parte, Academia produce şi lucruri demne de toată stima. Bunăoară, invenţii în domeniul nanotehnologiilor. Că ea trebuie reformată nu încape îndoială. Problema e cum o reformăm. Dacă începem a tăia fondurile fără o analiză atentă în prealabil, vor apărea probleme ca şi în cazul optimizării şcolilor.

Eu, de pildă, am o părere uşor diferită de cea a deputatului Veaceslav Ioniţă. Eu cred că n-ar strica mai întîi să se uite guvernanţii în propria lor grădină. Ce se întîmplă acolo? Nu trebuie cumva reformate şi structurile statului care înghit şi ele sume uriaşe? Nu avem cumva prea multe departamente şi instituţii de stat a căror muncă generează rezultate modeste? Nu e cam uriaşă cohorta cinovnicilor? Nu ar trebui cinovnicii să-şi mai schimbe obişnuinţele? Sau optimizarea în învăţămînt e mai stringentă decît cea din pîrghiile statale?

Veaceslav Ioniţă e, fireşte, un profesionist şi un foarte harnic deputat, fapt pentru care ar merita pesemne să devină chiar preşedinte al Academiei de Ştiinţe, dar impresia mea e că nici un fel de reformare nu ne va primeni ţara fără o reformă profundă a structurilor statului.
XS
SM
MD
LG