Linkuri accesibilitate

SUA, Rusia şi fostul spaţiu sovietic, după realegerea lui Barack Obama


Fiodor Lukianov
Fiodor Lukianov

Interviu cu expertul de la Moscova, Fiodor Lukianov, redactor-şef la revista „Rusia în politica globală”.

În felicitările trimise lui Barack Obama după realegere, Duma de Stat de la Moscova spunea miercuri că așteaptă de la el să continue politica resetării relațiilor cu Rusia. Iar vicepremierul rus, Dmitri Rogozin declara ieri că Moscova așteaptă acum de la Obama să fie mai flexibil în privința scutului american anti-rachetă în Europa, criticat de Rusia. Radu Benea a stat de vorbă cu expertul rus Fiodor Lukianov pe care l-a întrebat dacă așteptă vreo schimbare în relația ruso-americană, care să aibă impact în Estul Europei.

Fiodor Lukianov: Realegerea preşedintelui Barack Obama nu se va răsfrânge în nici un fel asupra relaţiilor ruso-americane, pentru că nu s-a schimbat nimic. Obama a rămas preşedinte. Politica externă va fi şi ea, probabil, aceeaşi. Mai mult, cred că politica externă nu va fi una foarte activă, ci mai curând o reacţie la crizele ce se produc în lume. Şi aceste crize nu se referă nicidecum la regiunea noastră, a spaţiului post-sovietic, ci mai curând la Orientul Mijlociu, Asia de Est, etc.

Cât priveşte partea de Vest a spaţiului CSI, este puţin probabil să fie în centrul atenţiei. Eu nu văd nici un motiv pentru care Moldova sau chiar Ucraina să reprezinte un interes special pentru Statele Unite. Desigur că un anumit nivel al prezenţei se va menţine, dar unul foarte mic pe scara priorităţilor americane.

În ce priveşte interesele Rusiei pentru regiune este o altă situaţie, deşi rămâne de văzut cât de departe este dispusă să meargă pentru a-şi realiza aceste interese. Mi se pare că Rusia se află acum şi ea într-o situaţie intermediară. Rusia încă nu s-a hotărât până la capăt ce îşi doreşte de fapt de la ţările din vecinătate. Ceva se schimbă în abordarea de ansamblu, dar în ce direcţie se schimbă, încă nu este clar nimănui.

Europa Liberă: Cum ar reacţiona Kremlinul dacă Moldova va face un salt şi se va apropia şi mai mult de Uniunea Europeană? Ar fi de aşteptat o întărire a prezenţei Rusiei în Transnistria, de exemplu, aşa cum sugerează şi unii demnitari ruşi, care invocă aşa-numitul pericol al scutului american antirachetă din România? Ce ar putea întreprinde Moscova?

Fiodor Lukianov: Nu cred că cineva la Moscova va întreprinde acţiuni serioase. În privinţa apropierii Moldovei de Uniunea Europeană, ar fi de spus că semnarea acordului de asociere va însemna că economia moldoveană se va transforma, definitiv, într-o filială periferică a marginii Europei. Nu cred că lucrurile se vor schimba în mod radical. Din păcate, Moldova nu este o piaţă atât de atractivă şi nu este un producător atât de important pentru ca să dezvolţi cu ea relaţii economice avantajoase. Pentru Uniunea Europeană asta ar însemna că ea îşi va realiza acele puţine interese pe care le are, iar Moldova nu sunt sigur că va avea ceva de câştigat mai mult.

Sigur, în Rusia este larg răspândită retorica pretinselor intenţii ale României de a anexa Moldova sau că ar fi o fortăreaţă a intereselor americane şi a scutului antirachetă. Totuşi, mă îndoiesc foarte mult că cineva în Rusia este pregătit să facă ceva pentru a transpune în viaţă această retorică. Nimeni nu are nevoie de aşa ceva. Sigur, tema scutului antirachetă va continua să rămână pe agenda relaţiilor ruso-americane. Despre asta au şi anunţat autorităţile ruse, care au amintit că preşedintele Obama a promis să dea dovadă de flexibilitate. Însă cred că Barack Obama nu va fi flexibil. Nici nu poate. Ceea ar putea să urmeze, eventual, ar fi mici ajustări sau întinderea în timp a proiectului, aşa încât să zicem faza a 4-a a amplasării scutului să înceapă nu în 2018, ci mai târziu, sau eventual să crească transparenţa procesului. Dar asta e ceva foarte dificil, pentru că Statele Unite sunt foarte reticente faţă de orice compromis în disputa asupra scutului antirachetă. Poate că Obama o să încerce să obţină ceva, dar această problemă mi se pare că este de un cu totul alt nivel decât Moldova sau Transnistria.
XS
SM
MD
LG