Linkuri accesibilitate

Moldova și realegerea lui Barack Obama ca președinte al Americii


Vicepreședintele american Joe Biden la Chișinău, martie 2011.
Vicepreședintele american Joe Biden la Chișinău, martie 2011.

Retrospectiva săptămânii politice.


Telejurnalistul și comentatorul politic Anatol Golea se declară convins că realegerea lui Barack Obama, care domină orice clasamente de știri, va avea un impact de lungă durată asupra evoluțiilor din Republica Moldova.

Anatol Golea: „Evident că Republica Moldova depinde într-o foarte mare măsură de puterile mari din lume, de Uniunea Europeană, Rusia, dar și de Statele Unite. După cum au spus oficialii moldoveni, ei sunt mulțumiți pentru că sunt siguri că relațiile stabilite se vor păstra și Moldova va beneficia și în continuare de susținerea Statelor Unite.”

Europa Liberă: Cum zic moldovenii, ce-i în mână nu-i minciună, nu?

Anatol Golea:
„Da, dat fiind faptul că Obama dorește să sprijine Republica Moldova, iar Joe Biden este prietenul Moldovei. În opinia mea cred că nu ar fi fost rea pentru Moldova nici varianta cealaltă, cu Mitt Romney cîștigător, pentru că e cunoscută atitudinea mai dură a republicanilor față de Federația Rusă. Și în acest sens micile țări, cum este Republica Moldova, din spațiul ex-sovietic, ar fi putut beneficia poate și de o susținere mai sigură, mai îndârjită a Statelor Unite.

Moldova ar fi putut beneficia de pe urma aceastei atitudini a republicanilor față de Federația Rusă. Dar, exact, ce-i în mână nu-i minciună, pentru asta trebuia de mai demonstrat ceva, pe când partidul democrat, președintele Obama și vicepreședintele Biden deja cunosc reformele care, cică, se efectuează în Republica Moldova. Altceva este că noi nu prea simțim impactul, efectul acestor reforme.”

Europa Liberă: A propos de efectul reformelor, opoziția comunistă a ironizat pe seama faptului că toți liderii guvernării au mers la ambasada americană să felicite ambasadorul cu rezultatelor alegerilor. Voronin să fi fost el președinte în 2012 n-ar fi mers și el oare?

Anatol Golea: „Probabil n-ar fi mers, pentru că Vladimir Voronin când era președinte nu știa să beneficieze de discuțiile neoficiale cu înaltele oficialități europene, occidentale. Nu mergea la recepții și la discuții neformale. Chiar am discutat săptămâna aceasta cu domnia sa și dânsul a recunoscut că a fost o singură dată la reședința ambasadorului Statelor Unite, când doamna Hodges era ambasador. Și știm noi, deși domnul Voronin neagă acest lucru, știm că era destul de influențabil în luarea anumitor decizii. Este suficient să ne amintim de cum a acceptat și apoi a refuzat semnarea memorandumului Kozak.

Dar aceeași procedură a fost și în 2008 în cadrul alegerilor din Statelor Unite, la fel - dimineața au fost invitați oficialii, și din câte îmi amintesc eu, președintele Voronin atunci nu a fost, dar au fost practic toți ceilalți oficiali moldoveni și atunci. Așa că, una este să fii în opoziție să comentezi, alta este să fii la guvernare și să iei anumite decizii.

Alt eveniment la care cred că ar merita să ne referim este alegerea președintelui Adunării Populare din Găgăuzia, pentru că era o situație incertă și o situație destul de interesantă s-a stabilit după alegerile din Autonomia Găgăuză. Nu se reușea de ales președintele și până la urmă s-a ales cu o majoritate confortabilă. Acest lucru este important ca analiză și ca exemplu pentru situația din Republica Moldova în general. Se discută la Chișinău mult și există și două proiecte de legi, dacă nu mă înșel, referitor la schimbarea sistemului electoral din proporțional în mixt.

Cred că în acest caz am avea ceea ce au găgăuzii, ceea ce s-a întâmplat în Georgia, ceea ce se întâmplă în Ucraina unde nu s-a încheiat încă numărarea voturilor. Atunci când candidații aleși pe circumscripții pot fi influențați, ca să nu zic cumpărați. Și am văzut ce s-a întâmplat în Găgăuzia unde, de fapt, Partidul Democrat o să aibă probabil majoritate, o să aibă un președinte de Parlament ascultător. Comuniștii care sunt încă destul de populari în această regiune roșie așa-numită nu atât de demult, deja nu mai au influență și ei înțeleg foarte bine ce se întâmplă dacă se trece de la sistemul proporțional la unul mixt 50 la 50, sau 70 la 30, nu contează.”

*

Jurnalista Liliana Vițu este de părere că maximă relevanță a avut știrea despre un nou accident soldat cu victime omenești.

Liliana Vițu: „Am în vedere modul în care a fost tratată, și reacțiile care au urmat. Oricât de iresponsabili ar fi șoferii, discuțiile și explicațiile că nu se pun bariere sau nu sînt luate anumite măsuri pentru că șoferii sînt așa cum sînt mie îmi par absolut iresponsabile, care denotă, iarăși, o lipsă de respect față de oameni.”

Europa Liberă: Bine, dar ministrul transporturilor a procedat deja la o licitație publică.

Liliana Vițu: „Ceea ce ridică întrebarea de ce nu s-a făcut acest lucru mai înainte. Doi la mână, cred că ministrul putea să se abțină de la comentarii, oricât de supărat nu ar fi fost el pe situație, de la comentarii în care să-i numească pe șoferi idioți. Eu nu cred că un astfel de limbaj, oricât de justificat ar fi de tragicul eveniment, își are locul și este firesc pentru ministru.

Dar ce vroiam să spun este că practic au lipsit din spațiul public discuțiile despre despăgubiri, ce li se întâmplă oamenilor, ce li se întâmplă celorlalte familii care au rămas fără un tată, fără un fecior. Dacă e să ne amintim de accidentele care au avut loc în această vară, practic mai puțin am văzut discuții din perspectiva protecției cetățeanului. Și iarăși, vreau să văd ce măsuri se vor face ca astfel de șoferi să nu mai ajungă niciodată la volan, că li se suspendă, că li se ia pe viață, că - nu știu, că în următorii câțiva ani nu vor avea dreptul să mai conducă.

Deci, discuțiile din perspectiva protecției cetățeanului de rând îmi pare că au fost insuficiente în această săptămână. E clar că și oamenii își au doza lor de responsabilitate, dar autoritățile tocmai de aia sunt puse, sau numite, sau alese, să se gândească și să ia măsuri care să protejeze oamenii. Dacă e să ne amintim de atacurile teroriste din Statele Unite, ce a spus FBI și CIA - că nimeni nu s-a gândit că așa ceva se va întâmpla. Păi, dar tu tocmai de aia ești plătit mult mai mult și ai tot felul de privilegii ca să te gândești la tot felul de situații, că de aia ești pus acolo și de aia este creat un astfel de serviciu.

Pentru mine a fost un eveniment important și vizita lui Johnathan Powell, fostul șef de cabinet al premierului britanic Tony Blair, importantă pentru că, după cum zicea un blogger, a mai scos Moldova din provincialism, sau nivelul discuțiilor a fost altul. A fost și la talk-show-uri și uite că în sfârșit am avut și alte discuții la emisiuni televizate, altele decât fleșcăreala din politica moldovenească mioritică. Iar anunțul cum că Johnathan Powell ar putea să-l consilieze pe premier și având în vedere experiența lui de negociator-șef în rezolvarea conflictului din Irlanda de Nord, sau cel puțin perspectiva de a-l avea pe Johnathan Powell inclus în procesul de reglementare cred că trebuie să ne bucure.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG