Linkuri accesibilitate

Răspunsuri la năbădăile unui diplomat rus


Joao Suares și Spencer Oliver la conferința de presă OSCE de la Washington
Joao Suares și Spencer Oliver la conferința de presă OSCE de la Washington

Spencer Oliver. „Una din marile diferențe dintre Statele Unite și Rusia este că noi avem o presă liberă să relateze despre toate aspectele alegerilor. Noi nu băgăm ziariștii la pușcărie...”


Alegerile americane de la 6 noiembrie au fost urmărite și de observatori internaționali din partea OSCE. Aseară, la Washington, la o conferință de presă, ei au lăudat în linii mari felul cum s-a ținut scrutinul, în ciuda unor mici neajunsuri. Dar intervenția unui reprezentant al ambasadei ruse în Statele Unite a stricat atmosfera aproape sărbătorească a întâlnirii cu presa. O relatare a corespondentului Europei Libere, Richard Solash, este prezentată de Mircea Țicudean.

La conferința de presă organizată joi seară în capitala Statelor Unite, șeful delegației de observatori din partea OSCE, portughezul Joao Soares, le-a spus reporterilor că în ciuda câtorva motive de îngrijorare, alegerile americane de la 6 noiembrie au fost „încă o demonstrație a devotamentului Statelor Unite față de democrație”. Soares a numit printre „minusurile” observate rolul negativ al finanțării private a campaniilor electorale și ”avalanșa de spoturi electorale plătite”. El a adăugat și controversele din legislația americană privind identificarea alegătorilor și votul timpuriu, care ar putea „reduce încrederea” în procesul electoral. Dar, în general, a conchis Soares, „lucrurile merg foarte bine în Statele Unite”.

O altă părere a exprimat în partea de întrebări și răspunsuri a conferinței de presă Serghei Ciumarov, un consilier al ambasadei ruse. Diplomatul rus a spus că a avut ocazia să monitorizeze alegerile în două districte din statul Florida, Miami-Dade și Palm Beach, unde nu a văzut observatori OSCE și unde, a spus Ciumarov, lucrurile n-au mers deloc așa de bine.

„Sunteți aici să monitorizați alegerile, sau să vizitați secții de votare de tip Potemkin?”, a întrebat diplomatul rus, într-o aluzie la satele de fațadă din vremea împărătesei Ecaterina a Doua a Rusiei.

Acuzația lui Ciumarov că observatorii au fost dirijați să viziteze numai secții de votare americane fără probleme a fost de îndată contracarată de șeful delegației OSCE.

Joao Soares a spus că observatorii au vizitat secțiile de votare pe care au vrut să le viziteze și că absența lor din unele districte, invocată de diplomatul rus, s-a datorat exclusiv faptului că o delegație așa de mică nu poate acoperi o țară atât de mare.

Ambasadorul german la OSCE, Andreas Nothelle, a adăugat că deși în alegerile americane au existat unele momente haotice și cozi foarte lungi, asta nu a fost decisiv pentru evaluarea lor, și a adăugat că sunt alte țări în care votarea se face în cea mai mare ordine, dar rezultatul se dovedește de multe ori stabilit dinainte.

În discuție a intrat apoi un oficial american din OSCE, Spencer Oliver. „Una din marile diferențe dintre Statele Unite și Rusia – a spus americanul – este că noi avem o presă foarte deschisă și pluralistă, care este liberă să relateze despre toate aspectele alegerilor.”

„Noi nu băgăm ziariștii la pușcărie, nu închidem ziarele de opoziție și nu ne descalificăm principalul contracandidat, așa că oricine este liber să concureze”.

Dubiile exprimate aseară de diplomatul rus vin după ce șeful comisiei electorale din Rusia, Vladimir Ciurov, a spus săptămâna trecută că sistemul alegerilor americane este „cel mai rău din lume”. Declarația lui Ciurov, venită în urma unui raport comandat de Kremlin, care anticipa că alegerile americane vor fi falsificate, este considerată de observatori drept o mică răzbunare pentru criticile aduse de Statele Unite felului cum au fost pregătite și ținute ultimele două mari alegeri din Rusia, din decembrie și martie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG